Här hittar du kandidaternas åsikter om vigselrätt och svenska

Många av kandidaterna till kyrkomötet är beredda att ge upp vigselrätten – men motiven varierar. Däremot finns det en beställning på ett starkare stift. 28.1.2016 kl. 00:00

Den 9 februari väljs nya ombud för kyrkans riksdag, kyrkomötet. Kyrkpressen bad kandidaterna, både präster och lekmän, svara på två aktuella frågor.

FRÅGOR:

1. Vilken väg ska kyrkan välja då den könsneutrala äktenskapslagen träder i kraft år 2017? Välj det alternativ som står din åsikt närmast.

a) Kyrkan ska börja viga samkönade par.
b) Kyrkan ska införa en välsignelse för samkönade par.
c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare.
d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt.

2. Hur ser du på svenskans ställning inom kyrkan? Vilken struktur betjänar Borgå stifts medlemmar bäst? Välj det alternativ som står din åsikt närmast.

a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga.
b) Stora och handlingskraftiga samfälligheter med god ekonomi är bäst för våra medlemmar, även om det kan innebära att samfälligheten är finsk.
c) För att bevara svenskans ställning borde vi koncentrera mer makt och ekonomiska resurser till stiftet.

SVAR:

VALET AV PRÄSTOMBUD TILL KYRKOMÖTET

LISTAN ”För tro och kyrka”

Max-Olav Lassila
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare. Ingenting har ändrat gällande kyrkans äktenskapssyn i samband med riksdagens godkännande av den könsneutrala äktenskapslagen, vilket vi konstaterade vid behandlingen av frågan i allmänna utskottet senaste år. Kyrkan ska därför stå fast vid sin syn att äktenskapet är ett förbund mellan en man och en kvinna. Detta har stöd både i Bibeln och i en enhetlig kyrklig tradition.
Att avstå från vigselrätten kan ev. vara till fördel rent juridiskt men vi kommer inte undan problematiken trots det. Dessutom är det många som skulle sakna orsak till medlemskap i kyrkan om det inte vore för möjligheten till kyrklig vigsel.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga. Självständiga församlingar är det absolut bästa sättet att ta vara på medlemmarnas frivilliga engagemang, vilket under kommande år blir allt viktigare för kyrkans överlevnad. Därför ska vi bevara självständiga församlingar så långt det är möjligt. Som känt är det inte alltid ekonomiskt möjligt. Då är en samfällighet där den enskilda församlingens självbestämmanderätt prioriteras den bästa lösningen. Som jag ser det gynnar detta också svenskans ställning, även om vi måste komma ihåg att språkförhållandena är väldigt olika i vårt avlånga stift.

Stig-Olof Fernström
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt. För att inte tvingas till kompromisser.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga. Fattigdomen kan bereda plats för frivilligarbete i församlingen.

Carl Gunnar Weckström
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare. Sekulariseringen är en följd av att kyrkan anpassat sig till samhället i stället för att vara motorn i att fortsätta att förändra det så att alla har trygghet och gemenskap. Familjen är samhällets grundenhet och därmed är äktenskapet heligt därför att där skapas nytt liv.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga. Församlingarnas självständighet skulle ökas genom att frigöra medlemskap och boplats. Det ger svenskspråkiga möjlighet att höra till en församling inom Borgå stift. Genom att ha personförsamlingar blir samfälligheternas betydelse mindre och genom att återföra en stor del av kyrkostyrelsens uppgifter tillbaka till stiften återfår de sin självständiga ledarfunktion.

Robert Ojala
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga.


Peter Silfverberg
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare. Om inte det alternativet längre är möjligt så alternativ d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga.

Albert Häggblom
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga.

LISTAN ”Tillsammans för en medmänsklig och tjänande kyrka”


Mia Anderssén-Löf
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt. Kyrkan kan ge upp vigselrätten utan att ge upp det som ur teologisk synpunkt är vigselns kärna: bönen om Guds välsignelse över äktenskapet. Att ge upp vigselrätten kan skapa förutsättningar för en konstruktiv dialog kring välsignelsens innebörd samt kring hur och för vem kyrkan ska be om välsignelse.

2 c) För att bevara svenskans ställning borde vi koncentrera mer makt och ekonomiska resurser till stiftet. De flesta församlingarna i Borgå stift ingår i en kyrklig samfällighet, många av dem i en samfällighet med finsk språkmajoritet. Stiftsgemenskapen stärker den språkliga och kulturella identiteten och tryggar det svenska språkets ställning.

Emma Audas
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt. Jag lutar mot att kyrkan bör avsäga sig vigselrätten för att kunna förtydliga kyrkans uppgift i relation till samhälle och stat. Men med eller utan vigselrätt så måste vi fundera över vem kyrkan ska viga/välsigna, och på vilka grunder. Det här är ingen enkel fråga, och kyrkan bör i lugn och ro fortsätta sitt samtal för att ett beslut ska kunna fattas som vi som kyrka tryggt och rakryggat kan stå bakom.

2 c) För att bevara svenskans ställning borde vi koncentrera mer makt och ekonomiska resurser till stiftet. Det behöver finnas möjlighet till språkliga särlösningar, och överlag flexibilitet med tanke församlingarnas olika verkligheter och behov.

Anders Laxell
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt. Kan verka radikalt, men andelen civila vigslar ökar sedan länge – utvecklingen fortsätter troligen. Enligt traditionell luthersk teologi hör äktenskapet dessutom i första hand till samhällets uppgifter – vigselrätten är delegerad till kyrkan. Jag vill att alla par skall behandlas lika när det gäller välsignelse av äktenskapet.

2 c) För att bevara svenskans ställning borde vi koncentrera mer makt och ekonomiska resurser till stiftet. Självständiga församlingar har vi bara en handfull (Åland undantaget). De tvåspråkiga samfälligheterna är många och fungerar oftast helt bra, men för identitetens skull vore det bra om stiftets ställning stärks – frågan är bara, hur?

Stina Lindgård
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt. Förutsatt att alla par som vigs får kyrklig välsignelse.

2 c) För att bevara svenskans ställning borde vi koncentrera mer makt och ekonomiska resurser till stiftet. Det leder till en lättare organisationsmodell i kyrkan som dessutom gagnar det svenska.

Rolf Steffansson
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt. Många bär på en oro över att kyrkan håller på att ge upp sin identitet. Å andra sidan har vi församlingarnas medlemmar som lever i samkönade förhållanden som är besvikna för att deras fullvärdiga medlemskap ständigt ifrågasätts. Under mandatperioden behöver vi en dialog för att hitta en gemensam väg framåt. Alternativ d) kunde möjligen minska på det yttre trycket och ge mera utrymme för kyrkans interna dialog.

2 c) För att bevara svenskans ställning borde vi koncentrera mer makt och ekonomiska resurser till stiftet. Vi behöver en modell som stöder det kristna grunduppdraget bland finlandssvenskar och som inte endast är beroende av goda personrelationer.

Bo-Göran Åstrand
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt. Det här ger en klar uppdelning mellan statens och kyrkans uppgift, vilket är bra med tanke på kyrkans identitet i ett föränderligt samhälle och inför en fördjupad dialog om välsignelsens innebörd och tillämpning. Det ger också förutsättningar att hålla ihop kyrkan trots olika åsikter i frågan.

2 c) För att bevara svenskans ställning borde vi koncentrera mer makt och ekonomiska resurser till stiftet. Vi behöver ett starkt stift för att garantera ett svenskspråkigt kyrkligt liv på alla nivåer och vi behöver också ett ökat samarbete mellan församlingarna och de kyrkliga samfälligheterna för att klara av alla utmaningar. Sammanhållning ger starka församlingar.

VALET AV LEKMANNAOMBUD TILL KYRKOMÖTET

LISTAN ”Kristus är världens ljus”

Hans Ingvesgård
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga.

Anita Ismark
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt. Vigseln är en juridisk handling. Den kan som nu handhas av statliga myndigheter.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, så länge de klarar sig ekonomiskt. Vid en större omorganisering bör vi värna om det svenska stiftet.

Karin Saarukka
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare. Om det blir omöjligt för kyrkan väljer jag alternativ d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt.

2 b) Stora och handlingskraftiga samfälligheter med god ekonomi är bäst för våra medlemmar, även om det kan innebära att samfälligheten är finsk.

Göran Stenlund
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga.

Helena Söderbacka
1 a) Kyrkan ska börja viga samkönade par.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga.



LISTAN ”För folkkyrkan”

Mia-Leena Aitokari
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt. Eftersom jag antar att frågan kommer att väcka känslor även under kommande decennier, anser jag att kyrkan inte behöver hålla fast vid vigselrätten. Jag hoppas ändå att alla parförhållanden kan välsignas.

2 b) Stora och handlingskraftiga samfälligheter med god ekonomi är bäst för våra medlemmar, även om det kan innebära att samfälligheten är finsk. Tyvärr är verkligheten sådan att man inte klarar sig utan en relativt stabil ekonomi. Man bör ändå kunna bevara den språkliga identiteten. Samfällighetens majoritetsspråk har inte en avgörande betydelse. Huvudsaken är att församlingsenheten är funktionsduglig och gudstjänstgemenskapen levande. Strukturförändringar kan genomföras om församlingsmedlemmarna är i fokus, inte enbart ekonomin.

Pirkko Träskbacka
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare. Även om den könsneutrala äktenskapslagen träder i kraft 2017 har kyrkan rätt att bevara äktenskapet som ett förbund mellan en man och en kvinna.

2 b) Stora och handlingskraftiga samfälligheter med god ekonomi är bäst för våra medlemmar, även om det kan innebära att samfälligheten är finsk. Församlingen utgör grundenheten i en kyrklig samfällighet. Det är viktigt att församlingsmedlemmarna har en klar församlingsidentitet och är beredda att stå för och utveckla församlingslivet.

Lars Lundsten
1. Äktenskapet är en ekonomisk-juridisk institution, men alla familjer behöver kyrkans välsignelse. Det är okristligt om kyrkan tvingar någon till sexuella handlingar av ett visst slag för att räknas som äkta par. Kyrkan bör välsigna dem som vill utgöra familj med varandra, oberoende av kön och oberoende av om eller hur dessa personer idkar sex med varandra.

2. Det är helt omotiverat att tvinga fram en förvaltningsmodell som läggs på alla församlingar i hela landet på samma sätt. I Helsingfors är det helt naturligt att de svenska församlingarna ingår i en samfällighet med de finska. I glesbygden kan det vara motiverat med självständiga församlingar i stället för konstgjorda samfälligheter. Stiftet kan inte ersätta det lokala sammanhanget i någotdera fallet.

Patrik Hagman
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga.

Åsa A Westerlund
1 a) Kyrkan ska börja viga samkönade par.

2 b) Stora och handlingskraftiga samfälligheter med god ekonomi är bäst för våra medlemmar, även om det kan innebära att samfälligheten är finsk.


Listor för val av åländskt lekmannaombud

LISTAN ”Tradition och frimodighet”

Bror Gammals
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare. Med förbehållet att jag är beredd att modifiera min åsikt beroende av vad biskopsmötet kommer till.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga. Eventuella sammanslagningar och samarbete bör ske på den enskilda församlingens/prosteriets vilja och initiativ!

LISTAN ”För Åland i kyrkomötet”

Harry Jansson
1 a) Kyrkan ska börja viga samkönade par.
Motiv: kyrkan ska vara öppen för alla.

2: Inget av alternativen! Motiv: problemet ligger hos kyrkostyrelsen och andra centrala organ.

Sammanställt av Sofia Torvalds



Doris Ståhl gillar att pyssla med blommor.

livshistoria. 102-åriga Doris Ståhl har varit med om två krig, evakuerat föräldrahemmet under Porkalaparentesen och suttit i Stockmanns källargångar när Helsingfors bombades. Ukrainakriget följer hon med i tidningen. – De arma människorna! Det är så hemskt så man kan inte tänka på det. 27.5.2022 kl. 16:27
- Vi har precis skyddat 14 hektar skog, säger förvaltningsdirektör Anne Jokela i Karleby

KYRKANS SKOGAR. Med sina 4 356 hektar skogar är Karleby kyrkliga samfällighet den största skogsägaren inom kyrkan i Finland. 26.5.2022 kl. 11:59
– Behovet av bostäder för ukrainare är ofantligt stort, säger diakonichef Katri Valve i Vanda.

KRIGET I UKRAINA. Bland dem som flyr kriget är en del de mer utsatta än andra. Vandaförsamlingarna gjorde tidigt ett beslut om vem de främst skulle ta hand om. 20.5.2022 kl. 12:38
– Jag tror inte det är en slump att vi är här. Det finns något för oss alla, säger Elina Sagne-Ollikainen.

Personligt. Elina Sagne-Ollikainen lärde sig tidigt att en människas tid här på jorden tar slut. – Det är viktigt för mig att jag använder den tid jag fått väl. 25.5.2022 kl. 12:15
 – Jag älskar att skriva, säger Louise Häggström.

ANDETAG. Louise Häggström och hennes man valde att säga upp sig från sina jobb och flytta till Bergen, en stad i ett land de aldrig besökt tidigare. Hon bloggar på Andetag-bloggen på Kyrkpressens sajt. 24.5.2022 kl. 08:26
– Jag brukar säga att genast när man svänger in på lägerområdet känner man det: Nu har jag kommit hem, säger Sabina Wallis.

LÄGER. I slutet av juli ställs Sabina Wallis inför sitt eldprov: att vara lägerledare vid sommarlägret i Pieksämäki. Själv har hon varit där varje sommar sedan hon var ett halvt år. 23.5.2022 kl. 18:00
Mia Anderssén-Löf, Karl af Hällström, Johanna Björkholm-Kallio, Tomas Ray och Monica Heikel-Nyberg har sökt dekanstjänsten.

TJÄNST. Domkapitlet har fått in fem ansökningar till tjänsten som stiftsdekan. För jobbet, i vilket man framför allt lägger upp prästernas fortbildning, presenterar de sökande olika meriter. De "kan Åbo Akademi", "kan regnbågsfolket" eller "kan dialogen med väckelserörelserna". 20.5.2022 kl. 16:20
– Domkapitlet lyssnar mycket på församlingen, men fattar suveränt beslutet. Beslutet kan inte heller överklagas, säger notarie Linus Stråhlman.

domkapitlet. Domkapitlet ändrar på hur församlingspastorerna tillsätts. 19.5.2022 kl. 15:57
Det finns ännu några diskussioner som biskopen och den lagfarne assessorn ska föra. Dit hör bland andra namnfrågan.

FÖRSAMLINGSSAMMANSLAGNING. Den föreslagna nya församlingen, som ska bestå av Malax, Petalax och Bergö församlingar, verkar inte kunna heta något där ortnamnet Malax ingår. 18.5.2022 kl. 15:56
– Min valkampanj var mest att posta på Face­book och Instagram. Men bor man på en ny ort kan man få jobba lite, säger Nicolina Grönroos, som blev invald första gången som 18-åring.

FÖRSAMLINGSVALET. Låt inte studier och andra framtidsplaner hindra dig från att ställa upp i församlingsvalet, säger Nicolina Grönroos. 16.5.2022 kl. 13:11
Monica och Lars Granlund är nöjda med renoveringen, men vet ännu inte vad de ska göra med huset.

GAMMAL KYRKA. Björnholmens kyrka i Jakobstad hade varit till salu i ett år innan någon vågade ta sig an projektet. De som vågade är Lars och Monica Granlund. De såg möjligheter i byggnaden. 12.5.2022 kl. 15:41
Carolina Lindström är tf kyrkoherde i Saltvik, men också underlöjtnant i reserven.

FÖRSVAR. Carolina Lindström är kyrkoherde på Åland och underlöjtnant i 
reserven. Hon känner att folk plötsligt insett att försvarsmakten behövs till något. 12.5.2022 kl. 12:03
I det finländska städerna är det nya normala att man är religionslös.

RELIGIONSLÖSHET. Finlandssvenska kulturkretsar i Helsingfors utropade på 1900-talet religionen som ett etablerat hyckleri. Men ingen har forskat i hur religionslösheten har nedärvts privat i familjer. Som när skådespelaren Tobias Zilliacus växte upp. 11.5.2022 kl. 19:00
Bloggen har alltid skrivits av flera olika skribenter samtidigt.

Blogg. – Vi hoppas få fler läsare och ny luft under vingarna på Kyrkpressens plattform, säger Nina Österholm vid Helsingfors kyrkliga samfällighet. 11.5.2022 kl. 12:02
– Vi hade bokat Gladys del Pilar till vår vårkonsert redan 2020, men pandemin satte käppar i hjulet och vi har fått skjuta upp den här konserten i två år. Det känns extra roligt att äntligen kunna genomföra den, säger Elna Romberg.

gospel. Gospelkören His Master’s Noise tar farväl av dirigenten Elna Romberg med en hejdundrande konsert med gästartisten Gladys del Pilar från Sverige. 10.5.2022 kl. 15:52

I Upptäcktsresor inåt möts Robin Nyman från Jakobstad och Sofia Torvalds från Esbo.

podd. En ny podd har sett dagens ljus! I vinter vill Sofia Torvalds och Robin Nyman inspirera till hudlösa samtal, för att livet kan vara nog så ensamt ändå. 7.11.2023 kl. 08:00
Elisabeth Stubb är aktuell med boken ”Öken, vatten och snö – vägen genom Israel” (Fontana
Media).

VEM ÄR DU?. År 2019 var Elisabeth Stubb, som är doktor i historia och forskare, utan jobb. Den våren bestämde hon sig för att göra något hon drömt om ända sedan hon läste om det i Kyrkpressen för många år sedan: vandra Israelleden, vandringsleden genom Israel. Upplevelsen blev en bok som känns väldigt aktuell. 6.11.2023 kl. 18:53

HÖSTDAGARNA. Årets Höstdagar arrangeras det här veckoslutet i Toijala. Årets tema är "Kamp". Dagarna bjuder på traditionellt upplägg med verkstäder, café, musik, show, mässor, andakter, glada människomöten, bön, gemenskap och skratt. 4.11.2023 kl. 15:52

Kolumn. Jag slogs en morgon av hur mycket det finns att förundras över när sommar går över till höst och höst till vinter. Färgerna, dofterna, tystnaden. Det är något speciellt när naturen skiftar och går in i en annan säsong. Det påminner mig om att världen och livet har en rytm att följa. 6.11.2023 kl. 08:00

Stiftsdagar. Firandet av Borgå stifts 100-årsjubileum kulminerade i en festmässa i Borgå domkyrka. Kyrkpressen frågade några festdeltagare vad de tyckte mest om under stiftsdagarna i Borgå – och vad de tror om de följande 100 åren. 29.10.2023 kl. 15:22