Här hittar du kandidaternas åsikter om vigselrätt och svenska

Många av kandidaterna till kyrkomötet är beredda att ge upp vigselrätten – men motiven varierar. Däremot finns det en beställning på ett starkare stift. 28.1.2016 kl. 00:00

Den 9 februari väljs nya ombud för kyrkans riksdag, kyrkomötet. Kyrkpressen bad kandidaterna, både präster och lekmän, svara på två aktuella frågor.

FRÅGOR:

1. Vilken väg ska kyrkan välja då den könsneutrala äktenskapslagen träder i kraft år 2017? Välj det alternativ som står din åsikt närmast.

a) Kyrkan ska börja viga samkönade par.
b) Kyrkan ska införa en välsignelse för samkönade par.
c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare.
d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt.

2. Hur ser du på svenskans ställning inom kyrkan? Vilken struktur betjänar Borgå stifts medlemmar bäst? Välj det alternativ som står din åsikt närmast.

a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga.
b) Stora och handlingskraftiga samfälligheter med god ekonomi är bäst för våra medlemmar, även om det kan innebära att samfälligheten är finsk.
c) För att bevara svenskans ställning borde vi koncentrera mer makt och ekonomiska resurser till stiftet.

SVAR:

VALET AV PRÄSTOMBUD TILL KYRKOMÖTET

LISTAN ”För tro och kyrka”

Max-Olav Lassila
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare. Ingenting har ändrat gällande kyrkans äktenskapssyn i samband med riksdagens godkännande av den könsneutrala äktenskapslagen, vilket vi konstaterade vid behandlingen av frågan i allmänna utskottet senaste år. Kyrkan ska därför stå fast vid sin syn att äktenskapet är ett förbund mellan en man och en kvinna. Detta har stöd både i Bibeln och i en enhetlig kyrklig tradition.
Att avstå från vigselrätten kan ev. vara till fördel rent juridiskt men vi kommer inte undan problematiken trots det. Dessutom är det många som skulle sakna orsak till medlemskap i kyrkan om det inte vore för möjligheten till kyrklig vigsel.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga. Självständiga församlingar är det absolut bästa sättet att ta vara på medlemmarnas frivilliga engagemang, vilket under kommande år blir allt viktigare för kyrkans överlevnad. Därför ska vi bevara självständiga församlingar så långt det är möjligt. Som känt är det inte alltid ekonomiskt möjligt. Då är en samfällighet där den enskilda församlingens självbestämmanderätt prioriteras den bästa lösningen. Som jag ser det gynnar detta också svenskans ställning, även om vi måste komma ihåg att språkförhållandena är väldigt olika i vårt avlånga stift.

Stig-Olof Fernström
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt. För att inte tvingas till kompromisser.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga. Fattigdomen kan bereda plats för frivilligarbete i församlingen.

Carl Gunnar Weckström
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare. Sekulariseringen är en följd av att kyrkan anpassat sig till samhället i stället för att vara motorn i att fortsätta att förändra det så att alla har trygghet och gemenskap. Familjen är samhällets grundenhet och därmed är äktenskapet heligt därför att där skapas nytt liv.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga. Församlingarnas självständighet skulle ökas genom att frigöra medlemskap och boplats. Det ger svenskspråkiga möjlighet att höra till en församling inom Borgå stift. Genom att ha personförsamlingar blir samfälligheternas betydelse mindre och genom att återföra en stor del av kyrkostyrelsens uppgifter tillbaka till stiften återfår de sin självständiga ledarfunktion.

Robert Ojala
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga.


Peter Silfverberg
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare. Om inte det alternativet längre är möjligt så alternativ d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga.

Albert Häggblom
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga.

LISTAN ”Tillsammans för en medmänsklig och tjänande kyrka”


Mia Anderssén-Löf
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt. Kyrkan kan ge upp vigselrätten utan att ge upp det som ur teologisk synpunkt är vigselns kärna: bönen om Guds välsignelse över äktenskapet. Att ge upp vigselrätten kan skapa förutsättningar för en konstruktiv dialog kring välsignelsens innebörd samt kring hur och för vem kyrkan ska be om välsignelse.

2 c) För att bevara svenskans ställning borde vi koncentrera mer makt och ekonomiska resurser till stiftet. De flesta församlingarna i Borgå stift ingår i en kyrklig samfällighet, många av dem i en samfällighet med finsk språkmajoritet. Stiftsgemenskapen stärker den språkliga och kulturella identiteten och tryggar det svenska språkets ställning.

Emma Audas
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt. Jag lutar mot att kyrkan bör avsäga sig vigselrätten för att kunna förtydliga kyrkans uppgift i relation till samhälle och stat. Men med eller utan vigselrätt så måste vi fundera över vem kyrkan ska viga/välsigna, och på vilka grunder. Det här är ingen enkel fråga, och kyrkan bör i lugn och ro fortsätta sitt samtal för att ett beslut ska kunna fattas som vi som kyrka tryggt och rakryggat kan stå bakom.

2 c) För att bevara svenskans ställning borde vi koncentrera mer makt och ekonomiska resurser till stiftet. Det behöver finnas möjlighet till språkliga särlösningar, och överlag flexibilitet med tanke församlingarnas olika verkligheter och behov.

Anders Laxell
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt. Kan verka radikalt, men andelen civila vigslar ökar sedan länge – utvecklingen fortsätter troligen. Enligt traditionell luthersk teologi hör äktenskapet dessutom i första hand till samhällets uppgifter – vigselrätten är delegerad till kyrkan. Jag vill att alla par skall behandlas lika när det gäller välsignelse av äktenskapet.

2 c) För att bevara svenskans ställning borde vi koncentrera mer makt och ekonomiska resurser till stiftet. Självständiga församlingar har vi bara en handfull (Åland undantaget). De tvåspråkiga samfälligheterna är många och fungerar oftast helt bra, men för identitetens skull vore det bra om stiftets ställning stärks – frågan är bara, hur?

Stina Lindgård
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt. Förutsatt att alla par som vigs får kyrklig välsignelse.

2 c) För att bevara svenskans ställning borde vi koncentrera mer makt och ekonomiska resurser till stiftet. Det leder till en lättare organisationsmodell i kyrkan som dessutom gagnar det svenska.

Rolf Steffansson
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt. Många bär på en oro över att kyrkan håller på att ge upp sin identitet. Å andra sidan har vi församlingarnas medlemmar som lever i samkönade förhållanden som är besvikna för att deras fullvärdiga medlemskap ständigt ifrågasätts. Under mandatperioden behöver vi en dialog för att hitta en gemensam väg framåt. Alternativ d) kunde möjligen minska på det yttre trycket och ge mera utrymme för kyrkans interna dialog.

2 c) För att bevara svenskans ställning borde vi koncentrera mer makt och ekonomiska resurser till stiftet. Vi behöver en modell som stöder det kristna grunduppdraget bland finlandssvenskar och som inte endast är beroende av goda personrelationer.

Bo-Göran Åstrand
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt. Det här ger en klar uppdelning mellan statens och kyrkans uppgift, vilket är bra med tanke på kyrkans identitet i ett föränderligt samhälle och inför en fördjupad dialog om välsignelsens innebörd och tillämpning. Det ger också förutsättningar att hålla ihop kyrkan trots olika åsikter i frågan.

2 c) För att bevara svenskans ställning borde vi koncentrera mer makt och ekonomiska resurser till stiftet. Vi behöver ett starkt stift för att garantera ett svenskspråkigt kyrkligt liv på alla nivåer och vi behöver också ett ökat samarbete mellan församlingarna och de kyrkliga samfälligheterna för att klara av alla utmaningar. Sammanhållning ger starka församlingar.

VALET AV LEKMANNAOMBUD TILL KYRKOMÖTET

LISTAN ”Kristus är världens ljus”

Hans Ingvesgård
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga.

Anita Ismark
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt. Vigseln är en juridisk handling. Den kan som nu handhas av statliga myndigheter.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, så länge de klarar sig ekonomiskt. Vid en större omorganisering bör vi värna om det svenska stiftet.

Karin Saarukka
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare. Om det blir omöjligt för kyrkan väljer jag alternativ d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt.

2 b) Stora och handlingskraftiga samfälligheter med god ekonomi är bäst för våra medlemmar, även om det kan innebära att samfälligheten är finsk.

Göran Stenlund
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga.

Helena Söderbacka
1 a) Kyrkan ska börja viga samkönade par.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga.



LISTAN ”För folkkyrkan”

Mia-Leena Aitokari
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt. Eftersom jag antar att frågan kommer att väcka känslor även under kommande decennier, anser jag att kyrkan inte behöver hålla fast vid vigselrätten. Jag hoppas ändå att alla parförhållanden kan välsignas.

2 b) Stora och handlingskraftiga samfälligheter med god ekonomi är bäst för våra medlemmar, även om det kan innebära att samfälligheten är finsk. Tyvärr är verkligheten sådan att man inte klarar sig utan en relativt stabil ekonomi. Man bör ändå kunna bevara den språkliga identiteten. Samfällighetens majoritetsspråk har inte en avgörande betydelse. Huvudsaken är att församlingsenheten är funktionsduglig och gudstjänstgemenskapen levande. Strukturförändringar kan genomföras om församlingsmedlemmarna är i fokus, inte enbart ekonomin.

Pirkko Träskbacka
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare. Även om den könsneutrala äktenskapslagen träder i kraft 2017 har kyrkan rätt att bevara äktenskapet som ett förbund mellan en man och en kvinna.

2 b) Stora och handlingskraftiga samfälligheter med god ekonomi är bäst för våra medlemmar, även om det kan innebära att samfälligheten är finsk. Församlingen utgör grundenheten i en kyrklig samfällighet. Det är viktigt att församlingsmedlemmarna har en klar församlingsidentitet och är beredda att stå för och utveckla församlingslivet.

Lars Lundsten
1. Äktenskapet är en ekonomisk-juridisk institution, men alla familjer behöver kyrkans välsignelse. Det är okristligt om kyrkan tvingar någon till sexuella handlingar av ett visst slag för att räknas som äkta par. Kyrkan bör välsigna dem som vill utgöra familj med varandra, oberoende av kön och oberoende av om eller hur dessa personer idkar sex med varandra.

2. Det är helt omotiverat att tvinga fram en förvaltningsmodell som läggs på alla församlingar i hela landet på samma sätt. I Helsingfors är det helt naturligt att de svenska församlingarna ingår i en samfällighet med de finska. I glesbygden kan det vara motiverat med självständiga församlingar i stället för konstgjorda samfälligheter. Stiftet kan inte ersätta det lokala sammanhanget i någotdera fallet.

Patrik Hagman
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga.

Åsa A Westerlund
1 a) Kyrkan ska börja viga samkönade par.

2 b) Stora och handlingskraftiga samfälligheter med god ekonomi är bäst för våra medlemmar, även om det kan innebära att samfälligheten är finsk.


Listor för val av åländskt lekmannaombud

LISTAN ”Tradition och frimodighet”

Bror Gammals
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare. Med förbehållet att jag är beredd att modifiera min åsikt beroende av vad biskopsmötet kommer till.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga. Eventuella sammanslagningar och samarbete bör ske på den enskilda församlingens/prosteriets vilja och initiativ!

LISTAN ”För Åland i kyrkomötet”

Harry Jansson
1 a) Kyrkan ska börja viga samkönade par.
Motiv: kyrkan ska vara öppen för alla.

2: Inget av alternativen! Motiv: problemet ligger hos kyrkostyrelsen och andra centrala organ.

Sammanställt av Sofia Torvalds



Kollekter till Ryssland faller under EU-sanktionerna

INGERMANLANDS KYRKA. Kollekter till Ingermanlands kyrka i Ryssland är förbjudna, anser den finländska åklagarmyndigheten. Kyrkan har omkring 100 vänförsamlingar i Finland. 17.5.2024 kl. 19:00
Martina Harms-Aalto valdes in i Kyrkostyrelsens plenum.

kyrkostyrelsen. Martina Harms-Aalto från Helsingfors blir Borgå stifts nya ledamot i Kyrkostyrelsens plenum. 16.5.2024 kl. 16:23
Fem gamla kyrkor ger Kimitoön full pott av statspengar

STATSSTÖD. Kyrkan lägger om modellen för hur 124 miljoner euro i stöd från staten fördelas på annat sätt. Församlingar på Kimitoön, i Raseborg och Lovisa hör till vinnarna. 30.11.-0001 kl. 00:00
Prästombudet, stiftsdekan Mia Anderssén-Löf i debatten vid kyrkomötet

KYRKOMÖTET. Liberala storstadspräster öppnade debatten om samkönad vigsel i kyrkomötet. Biskoparnas kompromiss om dubbel äktenskapssyn fick stöd – men också kritik från både regnbågsfronten och de konservativa. 15.5.2024 kl. 10:35
17, 18 och 19 maj uppträder Taylor Swift i Stockholm. Där kommer många att ha armband med rader ur Swifts låtar.

musik. De närmaste dagarna många båten eller flyget till Sverige inför Taylor Swifts konserter i Stockholm. Varför börjar man lyssna till världens bästsäljande artist, Taylor Swift? Sofia Torvalds skriver om hur hon trillade ner i kaninhålet. 16.5.2024 kl. 11:51
Att laga mat handlar för Birgitta Udd om glädjen att skapa, men också alla tankar som processen väcker hos henne.

Bok. Våra kroppar behöver föda. Vi behöver också föda för vårt själsliga liv. Birgitta Udd kombinerade behoven och skrev boken "Det smakar liv – Vardagstankar och recept". 15.5.2024 kl. 15:27
Biskop Ivan Laptev - viger han präster i Sankt Petersburg för en utbrytarkyrka i Finland?

INGERMANLANDS KYRKA. Inom maj månad ska två av kyrkans missionsorganisationer förklara varför flera av deras anställda har prästvigts i en luthersk kyrka i Ryssland. Biskop Ivan Laptev i den ingermanländska kyrkan tycker ståhejet är märkligt. 14.5.2024 kl. 10:00
Nya kyrkomötet öppnades med gudstjänst i Åbo domkyrka.

KYRKOMÖTET. Många nya delegater i kyrkomötet. De tunga frågorna som samkönad vigsel eller organisationsreform i kyrkan kommer upp på onsdag. 13.5.2024 kl. 20:10
Verket ”Rebirth” av Kasper Dalkarl är inspirerat av ”Lemmikäinens moder” av Akseli Gallen-Kallela.

FOTOGRAFI. När fotografen Kasper Dalkarls pappa dog blev hans relation med mamma Åsa Dalkarl Gustavsson tätare. De började gå i bastu tillsammans, de blev vänner. Kaspers fotoutställning ”Mor och son” är deras gemensamma projekt. 13.5.2024 kl. 14:36
Jobbet som forskningschef för Stiftelsen för Åbo Akademi konstaterar Ruth Illman att har många likheter med motsvarande post vid SLS.

SVENSKA LITTERATURSÄLLSKAPET. Hon går från ett toppjobb till ett annat. Ruth Illman har gått i sina föräldrars fotspår, men motivationen kommer utan tvekan inifrån. Från och med september är hon ny forskningschef vid Svenska litteratursällskapet. 10.5.2024 kl. 19:52
Samuel Erikson installerades på Kristi himmelsfärdsdagen som kyrkoherde i Vörå församling. På bilden utöver honom från vänster till höger Samuels pappa Leif, kontraktsprost Tomi Tornberg, biskop Bo-Göran Åstrand, Vörås förra kyrkoherde Hans Boije och Benjamin Sandell.

kyrkoherdeinstallation. Kristi himmelsfärdsdagen blev en festdag i Vörå församlingen då nya kyrkoherden Samuel Erikson installerades av biskop Bo-Göran Åstrand under högtidliga former. Och Vöråborna slöt upp, både kyrkan och församlingshemmet var välfyllda. 9.5.2024 kl. 16:15
Amanda Harald och Jacob Sundström under Jacobs examenskonsert i Jakobstad.

folkmusik. Genom folkmusiken har Amanda Harald och Jacob Sundström fått kontakt med sina rötter. I en värld som präglas av snabba förändringar och ett globalt klimat märker de att också andra unga intresserar sig för det förflutna. 10.5.2024 kl. 13:15
Diskrimineringsombudsman Kristina Stenman blickar några decennier bakåt i tiden och ger råd till sitt yngre jag.

ETT GOTT RÅD. Kristina Stenman önskar att hon som 20-åring förstått att alla människor bär på bekymmer. 10.5.2024 kl. 13:55
Markus Meckel blev DDR:s sista utrikesminister

Tyskland. Kyrkan i DDR råkade under 40 år få möjligheten att vara ett rum där man kunde andas lite friare i kommunistregimen. Prästen Markus Meckel var med och byggde upp en opposition – och blev till sist den utrikesminister som lade ner DDR. 2.5.2024 kl. 19:00
De bad Gud om en partner - och fick varandra.

SOMMARREPRISEN 2024. De bad båda på varsitt håll, Kristoffer Streng i Finland och Jenny Nyqvist-Streng i Sverige, om att hitta en livskamrat. Någon som älskade Gud, någon som var musikalisk, någon med samma värderingar. Då såg Kristoffer en video på Youtube. I vår är de aktuella med sin första gemensamma skiva. 29.7.2024 kl. 10:00

KYRKANS SAMTALSTJÄNST. Det hjälper att prata. De som svarar har tystnadsplikt och du får vara anonym. Tjänsten erbjuder stöd och någon som lyssnar också under sommaren. 5.7.2024 kl. 16:55
Bibelstudium och existentiellt samtal i gröngräset i Taizé.

ÅLANDS UNGA KYRKA. Trots de spartanska omständigheterna blev ungdomarnas resa till Taizé i Frankrike en upplevelse de aldrig kommer att glömma. Det var gemenskap, tusenskönor och fåglars glädjesång dygnet runt. 1.7.2024 kl. 16:32
Laura Kota-aho och Mia Bäck har en del läger i bagaget, men än har ingen av dem tröttnat.

konfirmandarbete. Åbo svenska församling svängde på hela skriba-konceptet. Under en solig eftermiddag på ön Kakskerta berättar kyrkoherde Mia Bäck varför. 28.6.2024 kl. 15:17
Anita Höglund bodde länge på Bertahemmet i Helsingfors.

Nekrolog. Anita Höglund, omtyckt krönikör och tidigare redaktör vid Kyrkpressens föregångare Församlingbladet, har dött. 25.6.2024 kl. 10:44
Sley och Kansanlähetys lovar att "inte befrämja" ryska prästvigningar

INGERMANLANDS KYRKA. Missionsorganisationerna har svarat på biskopsmötets frågor om prästvigningarna i Sankt Petersburg. Den ena av dem utmanar biskoparna om hur man tillämpar och tolkar ett missionsavtal. 10.6.2024 kl. 15:50