Organisationskonsulten och gruppsykoanalytikern Mikko von Bruun, med bakgrund bland annat som organisationschef på YLE, ska under ett års tid försöka reda ut konflikterna mellan kyrkoherde och förtroendevalda i Vanda svenska församling.
Konflikterna i Vanda svenska församling har pågått länge, redan innan den nuvarande kyrkoherden Martin Fagerudd tillträdde. I höst har församlingsrådet inte varit beslutsfört under några möten eftersom så många medlemmar varit frånvarande. Under sitt möte i tisdags slog domkapitlet fast att kyrkoherde Martin Fagerudd brutit mot god förvaltningssed då han i en föredragningslista från ett möte i maj som anmälningsärende skrev att församlingsrådets medlem Annika Halmén brutit mot god förvaltningssed samt mot lojaliteten och förtroendet i församlingsrådet. Halmén representerar gruppen "Vi i Vanda", som under sommaren och hösten lämnat in sju klagomål och tre anmälningar till domkapitlet.
Också domkapitlets nya stiftssekreterare för personalvård, Virva Nyback, är inblandad i arbetet med att lösa konflikten i Vanda svenska församling.
– Jag kommer att jobba med församlingens personal. Det betyder att vi jobbar på många fronter. Det är ytterst viktigt att vi erbjuder stöd och hjälp åt alla parter, säger hon.
Mikko von Bruun ansvarar själv för upplägget, domkapitlet står för notan.
– Det är en stor och seriös satsning från domkapitlets sida, säger Nyback.
– Jag är personligen mycket glad över domkapitlets beslut. Men uppgiften är inte lätt.
Det är inte första gången Kyrkpressen rapporterar om konflikter mellan kyrkoherde och församlingsråd, sådana förekommer också i andra församlingar. Är det något i vår kyrkliga kultur som ger upphov till sådana konflikter?
– När resurserna är begränsade frestas man att vara effektiv och fatta snabba beslut, och i den finländska ledningskulturen kan det leda till problem. Det blir missuppfattningar på vägen. Det är väldigt viktigt att hela tiden hålla dialogen vid liv, vara öppen om varför och hur beslut fattas, säger Virva Nyback.
Brister dialogen samlas tråkiga erfarenheter på hög och kan leda till en öppen konflikt.
– Man brukar tala om relationstillit. När den försvinner leder det till misstroende. Det här är saker som vi alla vet och kan, men ibland lever man inte som man lär.
Hon påpekar också att kyrkans organisationsmodell är olycklig. Kyrkoherden bereder ärenden, är ordförande i församlingsrådet och har dessutom ansvar för verkställandet.
– Där finns en demokratibrist om man jämför med andra organisationer. Den förutsätter stor lyhördhet och aktivt nätverkande för att allt ska löpa bra.
Måste kyrkoherdar ha hög emotionell intelligens för att klara sina jobb?
– Nej, det är sådant man kan lära sig! Missförstånd sker alltid, men det viktigaste är att inte låta relationerna brista.
Tror du att så sega och långvariga konflikter som den i Vanda svenska församling faktiskt går att lösa?
– Det går! Man påstår ibland att något sitter i väggarna, men så är det inte, väggarna är bara materia. Det handlar om svåra, outtalade mönster som måste upptäckas. Det är viktigt att det är en specialist som hjälper till med processen. Församlingen behöver inte satsa ekonomiska resurser på det här, men nog vilja och tid.