– Originalkyrkan är vacker med sitt gotiska utseende, säger Sabina.
Det vackra yttre gör att dekorationer i form av karameller kändes fel på årets pepparkaksbygge, det fick räcka med kristyr.
Så länge Sabina minns har hon byggt pepparkakshus, först i barndomshemmet och de senaste åren i sitt egna hem. Det har blivit tåg, föräldrahemmet och olika varianter av klassiska pepparkakshus.
– Det började med Annas pepparkakshus, och så har det i sakta mak vuxit i omfång.
Lite skavanker stör inte pepparkaksbagaren, det mesta går att dölja med kristyr. Om man skär kanterna raka direkt efter gräddningen medan degen ännu är mjuk, går det lättare att limma ihop delarna. Till limningen använder Sabina smält socker, framförallt för att det torkar så snabbt.
Mallen till Trefaldighetskyrkan har Sabina gjort själv, genom att titta och mäta från foton som finns på webben. Kyrkan är byggd i rätta proportioner, med rätt antal fönster.
Sabina använder färdig pepparkaksdeg från frysdisken till sina pepparkakshus. Degen jäser jämnt i ugnen, och det är lätt att få tag i mera material om det behövs. Till Trefaldighetskyrkan gick det åt 2½–3 kg deg. Kyrkan strategiska mått är: 65 cm (längd) x 29 cm (bredd) x 49 cm (höjd).
Sabinas bästa tips för den som blir sugen på att bygga ett eget pepparkakshus är att utrusta sig med tålamod. Samt akta fingrarna så de inte bränns vid hopfogningen av delarna.
Trefaldighetskyrkan är ritad av C. A. Setterberg och representerar engelsk nygotik. Den är byggd år 1862.
– När jag googlade på Setterberg fick jag massor av idéer till kommande pepparkakshus, säger Sabina.