– Det är viktigt att det inte bara blir en fråga om teknik och politik utan också om människors väl och ve, om hur vi skapar ett gott liv på jorden, säger Henrik Grape, Svenska kyrkans miljösamordnare, som är på plats i Paris tillsammans med representanter för Kyrkornas världsråds klimatarbetsgrupp.
Svenska kyrkan har länge varit en högljudd röst i kampen mot klimatförändringen. Sedan 2008 har Svenska kyrkans finansinvesteringar varit kol– och oljefria, förra året rök även naturgasen.
– Vi är som kyrka en av de första i världen som totalt avinvesterat från fossila bränslen. Det fick jättestort genomslag, säger Grape.
Under de senaste månaderna har kyrkan jobbat medvetet inför den stora klimatkonferensen i Paris.
– Vi har tillsammans med andra aktörer försökt pressa beslutsfattarna att gå så långt de bara kan på Parismötet. Vi vill se ambitiösa mål, vi vill veta att det finns finansiering för de fonder som drivs i FN:s regi och vi vill veta hur man gör med de skador som är klimatrelaterade. Det måste finnas finansiering för de länder som inte har kapacitet att klara de här förändringarna själva.