I Tölö gymnasiums källare råder mild turbulens veckan före vernissage i Johanneskyrkans krypta. Bildkonstelever droppar in i en jämn ström. De slänger av sig väskor och kappor, tar fram sina halvfärdiga konstverk och klämmer fram akrylfärger åt sig på varsin palett. I en ända av rummet hörs musik från en telefon, i andra ändan är det bubbligt babbel som regerar.
Populära synder
Var och en av de tolv eleverna, som går en specialiseringskurs i bildkonst, har tagit sig an antingen en av de sju dödssynderna eller en av de motsvarande sju dygderna. Synderna gick åt först.
– När det blev min tur att välja fanns bara dygder kvar, och dem hade jag aldrig hört något om, säger Emelie Hallberg.
Hon valde till slut kyskhet, eftersom hon fick en tydlig vision när hon hörde ordet. På hennes målning syns en svartklädd nunna som sitter böjd framför en ljusblå jungfru Maria. Nedanför nunnan syns händer som sträcker sig mot henne, men de når inte ända upp.
– När man hör kyskhet tänker man lätt på sex, men det kan ju också handla om att på ett psykiskt plan avstå från det man tycker är synd, säger Hallberg.
Okända dygder
De sju dödssynderna, eller grundsynderna, används flitigt i populärkulturen. Det dyker lätt upp många inre bilder när man till exempel hör ordet lust. Det kan bli svårt att sålla bland bilderna. Med dygderna var utmaningen den motsatta. Inga bilder dök upp. Bildkonstläraren Laila Rebers-Holländer ordnade därför så att eleverna fick lära sig mera om en av dygderna med hjälp av filosofen Marianne Airisniemi.
– Hon hade förberett sig på att ha en sokratisk dialog om måttfullhet men det visade sig vara för svårt. Eleverna förstod inte vad det betydde.
I stället pratade filosofen om tålamod med eleverna. Just den dygden fick Johanna Pallas göra ett konstverk kring.
– Samtalet med filosofen var intressant, men det hjälpte mig inte att komma på den här idén, säger Pallas.
På skivan framför henne står en person helt lugn på högra sidan av bilden. Från vänster kommer ett vitt ansikte med en lång röd tunga mot henne, med långa vita armar som liknar tentakler.
– Jag tänker att tålamod är att behålla sitt lugn fastän alla runt en stressar och jagar upp sig. Det är svårt att inte ryckas med i det.
Läs hela artikeln i Kyrkpressen 46/2015.