Höstdagarna utmanar och omsluter

Kyrkpressen var med på ett av Svenskfinlands mest efterlängtade veckoslut: Höstdagarna. 2.11.2015 kl. 15:30

Parkeringsplatsen vid Toijalan Yhteiskoulu fylls på fredag kväll av tiotals bussar fullpackade med ivriga höstdagsdeltagare från olika håll i Svenskfinland. Vissa har en resa på tio timmar bakom sig. På Höstdagarna är alla på plats av mer eller mindre samma orsak: att få ta en paus från den hektiska vardagen och njuta av den oersättliga, unika gemenskapen.

I höstdagskaféet sitter Emelie Ingberg från Närpes och gäspar. Hon är en av dem som haft en riktigt lång resa och anlänt till Höstdagarna redan på torsdagen.

– Jag sov rätt lite i natt, men första dagen har ändå varit rolig, säger hon. Bredvid henne sitter en något piggare Olivia Holmberg från Matteus församling i Helsingfors. Holmberg tycker att Höstdagarna startat på ett bra sätt, och att den första dagen varit både rolig och intressant.

– Även om jag haft en paus på två år, känns det hela ändå bekant eftersom jag varit här förut, berättar Holmberg. Och det är precis så HD ska kännas: bekant, hemtrevligt och tryggt. En plats där alla är välkomna precis som de är.

Höstdagarna har varit en av höstens höjdpunkter i Svenskfinland för många generationer av församlingsunga. Evenemanget ordnas av Förbundet Kristen Skolungdom r.f. och firar i år sitt 65-årsjubileum. I början var Höstdagarna endast en liten samling med några tiotal deltagare, men blev snabbt allt mer populärt och började samla hundratals deltagare. Under de senaste åren har evenemanget lockat mellan 500 och 900 människor, främst ungdomar i femton–sextonårsåldern. Höstdagarna går årligen av stapeln under allhelgonahelgen.

Här släpper de sina masker

Den regionala fördelningen på HD varierar från år till år, men ofta är det speciellt många deltagare från Åland och Närpes. I år fanns det undantagsvis ganska få deltagare från Åland, men Närpesborna dominerade än en gång. Enligt ungdomsledare Patric Sjölander från Närpes församling behöver de vuxna inte ens göra någonting speciellt för att locka med sina ungdomar till HD, de vill själva komma.

– Jag tror att intresset har vuxit fram under åren, i och med att ungdomarna känner att de kan släppa sina masker, slappna av och vara sig själva på HD, säger Sjölander.

Själv har han varit på Höstdagarna elva gånger och ser det som ett värdefullt tillfälle att få dela sin tid med ungdomarna.

– Att få vara med och bygga ungdomarnas självkänsla, visa dem kärlek och behandla dem med respekt gör att de känner sig accepterade för dem de är, berättar Sjölander.

Det här bidrar i sin tur till att tröskeln för att komma till HD och liknande evenemang sjunker, även om man oftast är den där ”tuffingen” till exempel i skolan eller i övriga sociala sammanhang, menar Sjölander.

– Att jobba med den inre människan är nog det bästa jag vet, tillägger han.

Stora frågor med glimten i ögat

På Höstdagarna ligger en stor del av fokuset just på att jobba med den inre människan. Deltagarna får möjlighet att stanna upp och fundera kring större frågor genom diskussion, verkstäder och annat program, och utmanas av höstdagstalarnas kloka ord.

Årets teaterföreställning Tie your Camel av teatergruppen Taimine var en riktig tankeväckare. Genom en tvåspråkig dialog behandlade skådespelarna viktiga ämnen på ett humoristiskt och lätthanterligt sätt. Pjäsen tog upp olika orättvisor, som mobbning, diskriminering av små folkgrupper och kvinnans ställning i vårt samhälle. Dessutom poängterades vikten av att ta ansvar för sina egna handlingar.

Senare, under kvällens program, behandlas liknande teman genom diskussion med ungdomar från Matteus församling, ledda av gruppledare Vilma Wasström. Diskussionen kretsar kring olika slag av press som unga blir utsatta för, både hemma och med kompisarna.

Många av ungdomarna upplever att föräldrarna ställer höga krav och förväntningar på dem, och dessutom präglas en stor del av vardagen av grupptryck bland kompisarna. Skolmiljön diskuteras också med könsindelningen som infallsvinkel, och en allmän åsikt verkar vara att lärarna behandlar pojkar och flickor olika, inte minst gällande prestationsförväntningar och bestraffningar. ”Pojkarna får busa mera, och flickor klarar sig sämre i sport”, verkar vara lärarnas allmänna uppfattning. Dessutom diskuterade gruppen vad lycka egentligen är, och kom fram till att ett jobb man tycker om är viktigare än att ha en hög lön och en framgångsrik karriär.

HD Onstage populärt

När jag stiger in i Toijalan Monitoimihalli omges jag av musik som gör att jag får gåshud. Starka, rena röster sjunger refrängen till Michael Jacksons Will You Be There i flera olika stämmor. Det är HD Onstage som kör generalrepetition, och jag kan inte annat än stanna kvar och lyssna med gapande mun.

HD Onstage är ett relativt nytt koncept. Idén är att höstdagsdeltagare själva får möjlighet att uppträda och stå på scen, både med sång och dans. I fjol framfördes undantagsvis en musikal. Ett gäng talangfulla ungdomar använde även i år sin verkstadstid för att öva in ett strålande program under ledning av Daniel Jakobsson och Daniela Strömsholm. HD-bandet bestod av Staffan Strömsholm, Christer Romberg, Kjell Wikström och Toni Nordlund.

För Maria Johansson från Matteus församling är det första gången hon är med om både Höstdagarna och HD Onstage – men långt ifrån första gången på scen. Johansson har tidigare uppträtt på många håll, bland annat för hela skolan, så när jag frågar om inte en höstdagspublik på nästan 600 personer känns lite spännande skakar hon bara obesvärat på huvudet.

– Jag är nästan inte alls nervös, säger Johansson lugnt, bara någon timme innan det är scendags.
Även många av de övriga deltagarna är vana att stå på scen, och flera har hållit på med musik i hela sitt liv. De tolv artisterna är allt annat än slumpmässigt valda – var och en fick på förhand skicka in ett sångprov, och ”juryn” valde sedan ut de mest lämpliga för uppdraget.

Förhandsarbetet inför den stora showen är inte så omfattande.

– Vi fick listan på sångerna ungefär en vecka före HD, men först nu på verkstaden övade vi ordentligt med stämmor och så, förklarar Johansson.

Showtime

Till slut är det dags att luta sig tillbaka och njuta av showen. Gänget framförde både gamla och nya godingar, allt från Avicii till The Rasmus och High School Musical. Alla fick sjunga sin egen låt, antingen ensam eller som duett. Varje röst fick höras och alla fick möjlighet att stå i rampljuset.

Maria Johansson uppträdde med låten Sleeping Satellites av Tasmin Archer.

– När vi började sjunga var jag lite nervös, men det gick nog fort över, berättar hon efter ett lyckat uppträdande som också hon själv är nöjd med.

Att vara med i HD Onstage tyckte hon var en rolig upplevelse, och dessutom en ypperlig möjlighet att träffa nya människor med liknande intressen.

Även Daniel Jakobsson är mycket nöjd med kvällens show.

– Jag tycker det har varit jätteroligt att se hur ungdomar som kanske inte stått på en stor scen förut får testa det, och att se hur de växer under den här processen, säger Jakobsson.

Han är både en av dem som tränar de ungas röstteknik och en av HD Onstage-konceptets ursprungliga innovatörer. Onstage ordnades i år för fjärde gången och förhoppningsvis kommer det att vara lika populärt även i framtiden.
Årets Höstdagar levererade igen. Dagarna bjöd på ett intressant tema, fantastiska uppträdanden och mångsidigt program, och lämnade garanterat inte ett öga torrt. Nu börjar förberedelserna och väntan inför nästa år, men veckoslutet sådde frön till många djupa diskussioner. Vi fick också en rejäl dos mysiga kramar för att orka i vardagen – tills vi ses igen!

Sarah Lönnqvist



KYRKOMÖTET. Klockan går och kyrkan ställs inför allt större utmaningar. Men kyrko­mötet är en trög koloss som inte producerar beslut. Under senaste mandatperiod tog tre av dess utskott saker och ting i egna händer. 5.2.2024 kl. 10:00
Katarina Gäddnäs, Sören Lillkung, Silja Sahlgren-Fodstad och Jani Edström diskuterade vilka krockar som uppstår när kyrkan möter konsten. Undergräver det trovärdigheten som konstnär eller kritiker att vara troende?

Konst. – Mycket hellre analyserar jag en film som handlar om tvivel jämfört med en färdigtuggad berättelse om tro, säger filmkritikern Silja Sahlgren-Fodstad. 5.2.2024 kl. 15:15
Rapporten tog inte upp förslaget att grunda en egen kyrka.

laestadianer. Över 3 000 finlandssvenska laestadianer är involverade i diskussioner om att rörelsen ska ta steg ur den evangelisk-lutherska kyrkan. I allt större utsträckning kommer man att hålla nattvard och konfirmation i sina egna bönehus. Alternativet att grunda en egen kyrka är ändå inte aktuellt. 30.1.2024 kl. 14:04
Jennifer Enqvist är glad över att en del församlingar börjat satsa på unga vuxna, men vill gärna se mer av samma vara.

ungdomens kyrkodagar. Jennifer Enqvist är en av de delegater som är på väg till UK i år. Hon vill se församlingarna bli bättre på att inkludera barnen, kyrkans framtid. 29.1.2024 kl. 12:22
Forskning visar att det budskap som barn får med sig, utöver bibelkunskapen, är: ”Var snäll.” – Det är inte vad kristen tro går ut på, menar Joseph Sverker.

Teologi. Tron måste ges vidare med en öppen hand, inte en knuten näve. – Barn kan också tänka teologiskt, säger den svenske teologen Joseph Sverker. 26.1.2024 kl. 09:00
I hälften av sitt 30-åriga liv har Kevin Holmström stått på scen.

LIVSÅSKÅDNING. Kevin Holmström är en sökare som tror att det mesta är vårt eget fel och vår egen förtjänst, men som ibland vill hålla någon i handen. 24.1.2024 kl. 16:42
Himlaliv är ett program som utvecklats genom åren, men hittade sin nuvarande form för över tio år sedan.

Himlaliv. Kyrkpressen har fått information om att tv-programmet Himlaliv ska läggas ner. Annika Löfgren vid Svenska Yle säger att beslutet inte är fattat. 24.1.2024 kl. 09:58
Helene Liljeström var kyrkoherde i Sibbo svenska församling i nästan tjugo år.

medalj. Det var en överrumplad och glad Helene Liljeström som fick veta att Kyrkostyrelsens plenum beviljat henne Pro ecclesia-medaljen vid sitt möte idag. 23.1.2024 kl. 13:46
Petruskyrkan är samlingsplatsen för Petrus församling.

PETRUS FÖRSAMLING. Kyrkpressen ställde några frågor till Pia Kummel-Myrskog och Ronny Thylin som har anmält intresse för jobbet som kyrkoherde i Petrus församling i Helsingfors. 23.1.2024 kl. 07:06
Biskop Teemu Laajasalo intervjuade presidentkandidaterna.

PRESIDENTVAL. Helsingforsbiskopen Teemu Laajasalo intervjuade alla nio presidentkandidater på scen i sin domkyrka. ”De uttryckte alla hopp”, säger han nu efteråt. 22.1.2024 kl. 10:00
Överraskande många av presidentkandidaterna vill hålla kvar traditionen.

PRESIDENTVAL. Under presidentkandidaternas valrörelse har en symbolfråga varit: Ska presidenten i nyårstalet önskaGuds välsignelse? Så här har de svarat i valkompasser och medier. 22.1.2024 kl. 16:13
Biskop Bo-Göran Åstrand överräcker den finska delegationens gåva till påven Franciskus.

PÅVEN FRANCISKUS. Idag på S:t Henriks minnesdag träffade biskop Bo-Göran Åstrand påven Franciskus vid en privat mottagning i Vatikanen. I delegationen som träffade påven ingick också biskop Raimo Goyarrola från katolska kyrkan och metropolit Arseni från ortodoxa kyrkan. 19.1.2024 kl. 15:34
Kristna i norra och centrala Nigeria lever under extrem  förföljelse.

FÖRFÖLJELSE. Fyra av fem fall där kristna dödats för sin tros skull under fjolåret har skett i Nigeria. Sahelområdet söder om Sahara hör till de områden i världen där det är svårast att leva som kristen. 17.1.2024 kl. 09:39
Johan Kanckos hälsades välkommen till församlingen med en applåd.

kyrkoherdeinstallation. På söndag var det fest i Solf då församlingens nya herde Johan Kanckos installerades i tjänst. Det blev en späckad dag som utöver högmässa också bjöd på många goda tal och inte minst en välsmakande laxsoppa. 14.1.2024 kl. 14:54

NYTT ÅR. Glöm nyårslöftena. Kör i stället med nyårsönskningar och pyttesmå nyårsplaner. Vad skulle du behöva för att älska dig själv, dina medmänniskor och Gud lite mer under det år som kommer? 12.1.2024 kl. 10:35

Att laga mat handlar för Birgitta Udd om glädjen att skapa, men också alla tankar som processen väcker hos henne.

Bok. Våra kroppar behöver föda. Vi behöver också föda för vårt själsliga liv. Birgitta Udd kombinerade behoven och skrev boken "Det smakar liv – Vardagstankar och recept". 15.5.2024 kl. 15:27
Biskop Ivan Laptev - viger han präster i Sankt Petersburg för en utbrytarkyrka i Finland?

INGERMANLANDS KYRKA. Inom maj månad ska två av kyrkans missionsorganisationer förklara varför flera av deras anställda har prästvigts i en luthersk kyrka i Ryssland. Biskop Ivan Laptev i den ingermanländska kyrkan tycker ståhejet är märkligt. 14.5.2024 kl. 10:00
Nya kyrkomötet öppnades med gudstjänst i Åbo domkyrka.

KYRKOMÖTET. Många nya delegater i kyrkomötet. De tunga frågorna som samkönad vigsel eller organisationsreform i kyrkan kommer upp på onsdag. 13.5.2024 kl. 20:10
Verket ”Rebirth” av Kasper Dalkarl är inspirerat av ”Lemmikäinens moder” av Akseli Gallen-Kallela.

FOTOGRAFI. När fotografen Kasper Dalkarls pappa dog blev hans relation med mamma Åsa Dalkarl Gustavsson tätare. De började gå i bastu tillsammans, de blev vänner. Kaspers fotoutställning ”Mor och son” är deras gemensamma projekt. 13.5.2024 kl. 14:36
Jobbet som forskningschef för Stiftelsen för Åbo Akademi konstaterar Ruth Illman att har många likheter med motsvarande post vid SLS.

SVENSKA LITTERATURSÄLLSKAPET. Hon går från ett toppjobb till ett annat. Ruth Illman har gått i sina föräldrars fotspår, men motivationen kommer utan tvekan inifrån. Från och med september är hon ny forskningschef vid Svenska litteratursällskapet. 10.5.2024 kl. 19:52