Höstdagarna utmanar och omsluter

Kyrkpressen var med på ett av Svenskfinlands mest efterlängtade veckoslut: Höstdagarna. 2.11.2015 kl. 15:30

Parkeringsplatsen vid Toijalan Yhteiskoulu fylls på fredag kväll av tiotals bussar fullpackade med ivriga höstdagsdeltagare från olika håll i Svenskfinland. Vissa har en resa på tio timmar bakom sig. På Höstdagarna är alla på plats av mer eller mindre samma orsak: att få ta en paus från den hektiska vardagen och njuta av den oersättliga, unika gemenskapen.

I höstdagskaféet sitter Emelie Ingberg från Närpes och gäspar. Hon är en av dem som haft en riktigt lång resa och anlänt till Höstdagarna redan på torsdagen.

– Jag sov rätt lite i natt, men första dagen har ändå varit rolig, säger hon. Bredvid henne sitter en något piggare Olivia Holmberg från Matteus församling i Helsingfors. Holmberg tycker att Höstdagarna startat på ett bra sätt, och att den första dagen varit både rolig och intressant.

– Även om jag haft en paus på två år, känns det hela ändå bekant eftersom jag varit här förut, berättar Holmberg. Och det är precis så HD ska kännas: bekant, hemtrevligt och tryggt. En plats där alla är välkomna precis som de är.

Höstdagarna har varit en av höstens höjdpunkter i Svenskfinland för många generationer av församlingsunga. Evenemanget ordnas av Förbundet Kristen Skolungdom r.f. och firar i år sitt 65-årsjubileum. I början var Höstdagarna endast en liten samling med några tiotal deltagare, men blev snabbt allt mer populärt och började samla hundratals deltagare. Under de senaste åren har evenemanget lockat mellan 500 och 900 människor, främst ungdomar i femton–sextonårsåldern. Höstdagarna går årligen av stapeln under allhelgonahelgen.

Här släpper de sina masker

Den regionala fördelningen på HD varierar från år till år, men ofta är det speciellt många deltagare från Åland och Närpes. I år fanns det undantagsvis ganska få deltagare från Åland, men Närpesborna dominerade än en gång. Enligt ungdomsledare Patric Sjölander från Närpes församling behöver de vuxna inte ens göra någonting speciellt för att locka med sina ungdomar till HD, de vill själva komma.

– Jag tror att intresset har vuxit fram under åren, i och med att ungdomarna känner att de kan släppa sina masker, slappna av och vara sig själva på HD, säger Sjölander.

Själv har han varit på Höstdagarna elva gånger och ser det som ett värdefullt tillfälle att få dela sin tid med ungdomarna.

– Att få vara med och bygga ungdomarnas självkänsla, visa dem kärlek och behandla dem med respekt gör att de känner sig accepterade för dem de är, berättar Sjölander.

Det här bidrar i sin tur till att tröskeln för att komma till HD och liknande evenemang sjunker, även om man oftast är den där ”tuffingen” till exempel i skolan eller i övriga sociala sammanhang, menar Sjölander.

– Att jobba med den inre människan är nog det bästa jag vet, tillägger han.

Stora frågor med glimten i ögat

På Höstdagarna ligger en stor del av fokuset just på att jobba med den inre människan. Deltagarna får möjlighet att stanna upp och fundera kring större frågor genom diskussion, verkstäder och annat program, och utmanas av höstdagstalarnas kloka ord.

Årets teaterföreställning Tie your Camel av teatergruppen Taimine var en riktig tankeväckare. Genom en tvåspråkig dialog behandlade skådespelarna viktiga ämnen på ett humoristiskt och lätthanterligt sätt. Pjäsen tog upp olika orättvisor, som mobbning, diskriminering av små folkgrupper och kvinnans ställning i vårt samhälle. Dessutom poängterades vikten av att ta ansvar för sina egna handlingar.

Senare, under kvällens program, behandlas liknande teman genom diskussion med ungdomar från Matteus församling, ledda av gruppledare Vilma Wasström. Diskussionen kretsar kring olika slag av press som unga blir utsatta för, både hemma och med kompisarna.

Många av ungdomarna upplever att föräldrarna ställer höga krav och förväntningar på dem, och dessutom präglas en stor del av vardagen av grupptryck bland kompisarna. Skolmiljön diskuteras också med könsindelningen som infallsvinkel, och en allmän åsikt verkar vara att lärarna behandlar pojkar och flickor olika, inte minst gällande prestationsförväntningar och bestraffningar. ”Pojkarna får busa mera, och flickor klarar sig sämre i sport”, verkar vara lärarnas allmänna uppfattning. Dessutom diskuterade gruppen vad lycka egentligen är, och kom fram till att ett jobb man tycker om är viktigare än att ha en hög lön och en framgångsrik karriär.

HD Onstage populärt

När jag stiger in i Toijalan Monitoimihalli omges jag av musik som gör att jag får gåshud. Starka, rena röster sjunger refrängen till Michael Jacksons Will You Be There i flera olika stämmor. Det är HD Onstage som kör generalrepetition, och jag kan inte annat än stanna kvar och lyssna med gapande mun.

HD Onstage är ett relativt nytt koncept. Idén är att höstdagsdeltagare själva får möjlighet att uppträda och stå på scen, både med sång och dans. I fjol framfördes undantagsvis en musikal. Ett gäng talangfulla ungdomar använde även i år sin verkstadstid för att öva in ett strålande program under ledning av Daniel Jakobsson och Daniela Strömsholm. HD-bandet bestod av Staffan Strömsholm, Christer Romberg, Kjell Wikström och Toni Nordlund.

För Maria Johansson från Matteus församling är det första gången hon är med om både Höstdagarna och HD Onstage – men långt ifrån första gången på scen. Johansson har tidigare uppträtt på många håll, bland annat för hela skolan, så när jag frågar om inte en höstdagspublik på nästan 600 personer känns lite spännande skakar hon bara obesvärat på huvudet.

– Jag är nästan inte alls nervös, säger Johansson lugnt, bara någon timme innan det är scendags.
Även många av de övriga deltagarna är vana att stå på scen, och flera har hållit på med musik i hela sitt liv. De tolv artisterna är allt annat än slumpmässigt valda – var och en fick på förhand skicka in ett sångprov, och ”juryn” valde sedan ut de mest lämpliga för uppdraget.

Förhandsarbetet inför den stora showen är inte så omfattande.

– Vi fick listan på sångerna ungefär en vecka före HD, men först nu på verkstaden övade vi ordentligt med stämmor och så, förklarar Johansson.

Showtime

Till slut är det dags att luta sig tillbaka och njuta av showen. Gänget framförde både gamla och nya godingar, allt från Avicii till The Rasmus och High School Musical. Alla fick sjunga sin egen låt, antingen ensam eller som duett. Varje röst fick höras och alla fick möjlighet att stå i rampljuset.

Maria Johansson uppträdde med låten Sleeping Satellites av Tasmin Archer.

– När vi började sjunga var jag lite nervös, men det gick nog fort över, berättar hon efter ett lyckat uppträdande som också hon själv är nöjd med.

Att vara med i HD Onstage tyckte hon var en rolig upplevelse, och dessutom en ypperlig möjlighet att träffa nya människor med liknande intressen.

Även Daniel Jakobsson är mycket nöjd med kvällens show.

– Jag tycker det har varit jätteroligt att se hur ungdomar som kanske inte stått på en stor scen förut får testa det, och att se hur de växer under den här processen, säger Jakobsson.

Han är både en av dem som tränar de ungas röstteknik och en av HD Onstage-konceptets ursprungliga innovatörer. Onstage ordnades i år för fjärde gången och förhoppningsvis kommer det att vara lika populärt även i framtiden.
Årets Höstdagar levererade igen. Dagarna bjöd på ett intressant tema, fantastiska uppträdanden och mångsidigt program, och lämnade garanterat inte ett öga torrt. Nu börjar förberedelserna och väntan inför nästa år, men veckoslutet sådde frön till många djupa diskussioner. Vi fick också en rejäl dos mysiga kramar för att orka i vardagen – tills vi ses igen!

Sarah Lönnqvist



”Om palestinierna kan hata oss så, är det deras sak att bygga upp förtroendet på nytt”.

ISRAEL-PALESTINA. Noga Ronen från Israel ville i åratal lyssna till palestinierna och vara pacifist. Men fyra månader efter 7 oktober-massakern vet hon inte om hon vill det längre. 19.2.2024 kl. 13:29
Mohammed Nasser i Borgå ska aldrig ge upp sitt blåa palestinska flyktingspass.

ISRAEL-PALESTINA. Mohammed från Nasaret går här fram. Själv är han inte född i Jesus barndoms stad, utan i en före detta fransk armébarack i Syrien. Sedan över 30 år bor han i Borgå. Men sitt blåa palestinska flyktingpass ska han aldrig ge upp. 19.2.2024 kl. 13:55
Att vara ung har varit en del av Eva Kelas identitet.

UTSEENDE. Eva Kela blev förskräckt när hon plötsligt såg sig bli en ”medelålders tant” och gjorde ett tv-program om det som hon aldrig trodde skulle drabba henne själv. 19.2.2024 kl. 16:41
Lars Lundsten är docent och förtroendevald i Johannes församling.

Kolumn. Då jag skriver dessa ord är det några dagar kvar tills valet till kyrkomöte. Då du läser dessa ord är valet över och vi har fått en ny samling människor som får fatta beslut om kyrkans framtid. 19.2.2024 kl. 08:00
Mia Anderssén-Löf omvald; Torsten Sandell ny i kyrkomötet

KYRKOMÖTET. Mia Anderssén-Löf och Torsten Sandell blir prästombud i det nya kyrkomötet. De försvunna präströsterna från Åland dök upp under veckoslutet efter att ha varit borta i posten. 19.2.2024 kl. 11:56
Sven Grankulla är ordförande
för den arbetsgrupp som utrett framtidsalternativen
för de laestadianska bönehusföreningarna inom LFF.

Nattvard. Den möjlighet kyrkolagen ger att fira nattvard utanför kyrkorummet kan minskalaestadianernas behov att bilda egna församlingar. 16.2.2024 kl. 12:41
Tre av fyra lekmannaombud är nya: Martina Harms-Aalto, Anita Ismark och Olof Widén

KYRKOMÖTET. Tre av fyra lekmannaombud från Borgå stift är nya i kyrkomötet. Präströster efter tisdagens kyrkomötesval är borta – i posten – och valnämnden fick avbryta rösträkningen. 14.2.2024 kl. 18:44

KYRKOMÖTET. Expresspost från Åland var inte tillräckligt för att trygga valprocessen. De 22 röster som är borta avgör vem som blir prästombud i kyrkomötet. 15.2.2024 kl. 12:41

KYRKOMÖTET. Kvasten gick i kyrkomötet. Många av de sittande ombuden blev inte omvalda. Närmare två tredjedelar av plenisalen är nytt folk. Fortfarande finns inte kvalificerad majoritet i frågan om samkönade äktenskap 15.2.2024 kl. 12:14
Man kan skriva ut och sätta upp kalendern på väggen eller på kylskåpet, tipsar Emelie Wikblad.

fastan. Före påsken kommer en fyrtio dagar lång fasta. Den här tiden är en möjlighet att lämna bort och skala av för att hitta fokus inför påsken. 13.2.2024 kl. 14:19
Församlingen och körerna bidrar till att Alex Pollock trivs i Jakobstad.

PERSONEN. Han har varit lärare i engelska i fyra olika länder och lärt sig språket i tre av dem. Alasdair Pollock kom till Jakobstad för snart trettio år sedan. Språket, musiken, årstiderna, havet, skogen och människorna fick honom att stanna. – Jag har fått mycket mer än jag gett, säger han. 9.2.2024 kl. 09:58
– Sista dagen på klostret visade en av nunnorna oss Heliga Birgittas rum. Där i rummet nedkallade hon välsignelsen över oss. Det var starkt. Den välsignelsen följde med mig hem, säger Eva Andersson.

profilen. Eva Andersson har varit i ropet sedan hon stickade vantar till påven. Färre vet att hon också räddat hundar i Korea och extraknäckt som risleverantör. 7.2.2024 kl. 13:40
Modet att våga – som att delta i The Voice – har kommit senare i hans liv.

ETT GOTT RÅD. Christer ”Chrisu” Romberg önskar att hans femtonåriga jag hade fattat att man kommer bara en bit på vägen med talang. Han är aktuell i sångtävlingen The Voice of Finland på teve, men han är också ungdomsarbetsledare i Sibbo svenska församling. I sitt jobb umgås han mycket med konfirmander, alltså 15-åringar. 7.2.2024 kl. 10:00
Fanny Willman är född i Pedersöre och uppvuxen i Nykarleby och Vasa.

PERSONEN. När Fanny Willman var sexton år började hon skriva kolumner för Vasabladet. I februari utnämns hon till ledarskribent för Kyrkans Tidning i Sverige. – För mig är det mer naturligt att skriva ledare än andra journalistiska texter. 6.2.2024 kl. 17:56
Rebecka Stråhlman, en av arrangörerna för Ungdomens Kyrkodagar, ger delegaterna en eloge. De är förebilder i att motverka polarisering.

ungdomens kyrkodagar. UK uppmanar kyrkomötet att ta ställning i frågan om samkönade äktenskap. Om det var upp till kyrkans unga skulle frågan redan vara avgjord. 5.2.2024 kl. 15:43

Kollekter till Ryssland faller under EU-sanktionerna

INGERMANLANDS KYRKA. Kollekter till Ingermanlands kyrka i Ryssland är förbjudna, anser den finländska åklagarmyndigheten. Kyrkan har omkring 100 vänförsamlingar i Finland. 17.5.2024 kl. 19:00
Martina Harms-Aalto valdes in i Kyrkostyrelsens plenum.

kyrkostyrelsen. Martina Harms-Aalto från Helsingfors blir Borgå stifts nya ledamot i Kyrkostyrelsens plenum. 16.5.2024 kl. 16:23
Fem gamla kyrkor ger Kimitoön full pott av statspengar

STATSSTÖD. Kyrkan lägger om modellen för hur 124 miljoner euro i stöd från staten fördelas på annat sätt. Församlingar på Kimitoön, i Raseborg och Lovisa hör till vinnarna. 30.11.-0001 kl. 00:00
Prästombudet, stiftsdekan Mia Anderssén-Löf i debatten vid kyrkomötet

KYRKOMÖTET. Liberala storstadspräster öppnade debatten om samkönad vigsel i kyrkomötet. Biskoparnas kompromiss om dubbel äktenskapssyn fick stöd – men också kritik från både regnbågsfronten och de konservativa. 15.5.2024 kl. 10:35
17, 18 och 19 maj uppträder Taylor Swift i Stockholm. Där kommer många att ha armband med rader ur Swifts låtar.

musik. De närmaste dagarna många båten eller flyget till Sverige inför Taylor Swifts konserter i Stockholm. Varför börjar man lyssna till världens bästsäljande artist, Taylor Swift? Sofia Torvalds skriver om hur hon trillade ner i kaninhålet. 16.5.2024 kl. 11:51