Höstdagarna utmanar och omsluter

Kyrkpressen var med på ett av Svenskfinlands mest efterlängtade veckoslut: Höstdagarna. 2.11.2015 kl. 15:30

Parkeringsplatsen vid Toijalan Yhteiskoulu fylls på fredag kväll av tiotals bussar fullpackade med ivriga höstdagsdeltagare från olika håll i Svenskfinland. Vissa har en resa på tio timmar bakom sig. På Höstdagarna är alla på plats av mer eller mindre samma orsak: att få ta en paus från den hektiska vardagen och njuta av den oersättliga, unika gemenskapen.

I höstdagskaféet sitter Emelie Ingberg från Närpes och gäspar. Hon är en av dem som haft en riktigt lång resa och anlänt till Höstdagarna redan på torsdagen.

– Jag sov rätt lite i natt, men första dagen har ändå varit rolig, säger hon. Bredvid henne sitter en något piggare Olivia Holmberg från Matteus församling i Helsingfors. Holmberg tycker att Höstdagarna startat på ett bra sätt, och att den första dagen varit både rolig och intressant.

– Även om jag haft en paus på två år, känns det hela ändå bekant eftersom jag varit här förut, berättar Holmberg. Och det är precis så HD ska kännas: bekant, hemtrevligt och tryggt. En plats där alla är välkomna precis som de är.

Höstdagarna har varit en av höstens höjdpunkter i Svenskfinland för många generationer av församlingsunga. Evenemanget ordnas av Förbundet Kristen Skolungdom r.f. och firar i år sitt 65-årsjubileum. I början var Höstdagarna endast en liten samling med några tiotal deltagare, men blev snabbt allt mer populärt och började samla hundratals deltagare. Under de senaste åren har evenemanget lockat mellan 500 och 900 människor, främst ungdomar i femton–sextonårsåldern. Höstdagarna går årligen av stapeln under allhelgonahelgen.

Här släpper de sina masker

Den regionala fördelningen på HD varierar från år till år, men ofta är det speciellt många deltagare från Åland och Närpes. I år fanns det undantagsvis ganska få deltagare från Åland, men Närpesborna dominerade än en gång. Enligt ungdomsledare Patric Sjölander från Närpes församling behöver de vuxna inte ens göra någonting speciellt för att locka med sina ungdomar till HD, de vill själva komma.

– Jag tror att intresset har vuxit fram under åren, i och med att ungdomarna känner att de kan släppa sina masker, slappna av och vara sig själva på HD, säger Sjölander.

Själv har han varit på Höstdagarna elva gånger och ser det som ett värdefullt tillfälle att få dela sin tid med ungdomarna.

– Att få vara med och bygga ungdomarnas självkänsla, visa dem kärlek och behandla dem med respekt gör att de känner sig accepterade för dem de är, berättar Sjölander.

Det här bidrar i sin tur till att tröskeln för att komma till HD och liknande evenemang sjunker, även om man oftast är den där ”tuffingen” till exempel i skolan eller i övriga sociala sammanhang, menar Sjölander.

– Att jobba med den inre människan är nog det bästa jag vet, tillägger han.

Stora frågor med glimten i ögat

På Höstdagarna ligger en stor del av fokuset just på att jobba med den inre människan. Deltagarna får möjlighet att stanna upp och fundera kring större frågor genom diskussion, verkstäder och annat program, och utmanas av höstdagstalarnas kloka ord.

Årets teaterföreställning Tie your Camel av teatergruppen Taimine var en riktig tankeväckare. Genom en tvåspråkig dialog behandlade skådespelarna viktiga ämnen på ett humoristiskt och lätthanterligt sätt. Pjäsen tog upp olika orättvisor, som mobbning, diskriminering av små folkgrupper och kvinnans ställning i vårt samhälle. Dessutom poängterades vikten av att ta ansvar för sina egna handlingar.

Senare, under kvällens program, behandlas liknande teman genom diskussion med ungdomar från Matteus församling, ledda av gruppledare Vilma Wasström. Diskussionen kretsar kring olika slag av press som unga blir utsatta för, både hemma och med kompisarna.

Många av ungdomarna upplever att föräldrarna ställer höga krav och förväntningar på dem, och dessutom präglas en stor del av vardagen av grupptryck bland kompisarna. Skolmiljön diskuteras också med könsindelningen som infallsvinkel, och en allmän åsikt verkar vara att lärarna behandlar pojkar och flickor olika, inte minst gällande prestationsförväntningar och bestraffningar. ”Pojkarna får busa mera, och flickor klarar sig sämre i sport”, verkar vara lärarnas allmänna uppfattning. Dessutom diskuterade gruppen vad lycka egentligen är, och kom fram till att ett jobb man tycker om är viktigare än att ha en hög lön och en framgångsrik karriär.

HD Onstage populärt

När jag stiger in i Toijalan Monitoimihalli omges jag av musik som gör att jag får gåshud. Starka, rena röster sjunger refrängen till Michael Jacksons Will You Be There i flera olika stämmor. Det är HD Onstage som kör generalrepetition, och jag kan inte annat än stanna kvar och lyssna med gapande mun.

HD Onstage är ett relativt nytt koncept. Idén är att höstdagsdeltagare själva får möjlighet att uppträda och stå på scen, både med sång och dans. I fjol framfördes undantagsvis en musikal. Ett gäng talangfulla ungdomar använde även i år sin verkstadstid för att öva in ett strålande program under ledning av Daniel Jakobsson och Daniela Strömsholm. HD-bandet bestod av Staffan Strömsholm, Christer Romberg, Kjell Wikström och Toni Nordlund.

För Maria Johansson från Matteus församling är det första gången hon är med om både Höstdagarna och HD Onstage – men långt ifrån första gången på scen. Johansson har tidigare uppträtt på många håll, bland annat för hela skolan, så när jag frågar om inte en höstdagspublik på nästan 600 personer känns lite spännande skakar hon bara obesvärat på huvudet.

– Jag är nästan inte alls nervös, säger Johansson lugnt, bara någon timme innan det är scendags.
Även många av de övriga deltagarna är vana att stå på scen, och flera har hållit på med musik i hela sitt liv. De tolv artisterna är allt annat än slumpmässigt valda – var och en fick på förhand skicka in ett sångprov, och ”juryn” valde sedan ut de mest lämpliga för uppdraget.

Förhandsarbetet inför den stora showen är inte så omfattande.

– Vi fick listan på sångerna ungefär en vecka före HD, men först nu på verkstaden övade vi ordentligt med stämmor och så, förklarar Johansson.

Showtime

Till slut är det dags att luta sig tillbaka och njuta av showen. Gänget framförde både gamla och nya godingar, allt från Avicii till The Rasmus och High School Musical. Alla fick sjunga sin egen låt, antingen ensam eller som duett. Varje röst fick höras och alla fick möjlighet att stå i rampljuset.

Maria Johansson uppträdde med låten Sleeping Satellites av Tasmin Archer.

– När vi började sjunga var jag lite nervös, men det gick nog fort över, berättar hon efter ett lyckat uppträdande som också hon själv är nöjd med.

Att vara med i HD Onstage tyckte hon var en rolig upplevelse, och dessutom en ypperlig möjlighet att träffa nya människor med liknande intressen.

Även Daniel Jakobsson är mycket nöjd med kvällens show.

– Jag tycker det har varit jätteroligt att se hur ungdomar som kanske inte stått på en stor scen förut får testa det, och att se hur de växer under den här processen, säger Jakobsson.

Han är både en av dem som tränar de ungas röstteknik och en av HD Onstage-konceptets ursprungliga innovatörer. Onstage ordnades i år för fjärde gången och förhoppningsvis kommer det att vara lika populärt även i framtiden.
Årets Höstdagar levererade igen. Dagarna bjöd på ett intressant tema, fantastiska uppträdanden och mångsidigt program, och lämnade garanterat inte ett öga torrt. Nu börjar förberedelserna och väntan inför nästa år, men veckoslutet sådde frön till många djupa diskussioner. Vi fick också en rejäl dos mysiga kramar för att orka i vardagen – tills vi ses igen!

Sarah Lönnqvist



– Vår uppgift som kristna och kyrka är att be för fred och försoning, säger biskop Bo-Göran Åstrand.

Ukraina. När Ukrainakriget bröt ut igår samlades biskoparna snabbt och fattade beslut om att kyrkorna i hela landet samma kväll skulle öppna dörrarna för bön för fred. 25.2.2022 kl. 10:40
Maria Skog med sin dotter  Mila, mamma Olga och pappa Yevhen i Charkiv sommaren 2021.

Ukraina. De första bilderna från Ukrainas näststörsta stad Charkiv som Getty Images och AFP kablat ut visar en stad under attack. I sitt hem i Vasa sitter Maria Skog och oroar sig för sina föräldrars säkerhet. Det är fyrtio kilometer till den ryska gränsen från hennes hemstad. 24.2.2022 kl. 16:35
– Min hjärna var blockerad i natt. Jag kunde inte ta in att kriget har börjat, säger radiovärden Tanja Pintjuk i Kiev.

Ukraina. Tanja Pintjuk är radiopratare på den fristående radiokanalen Radio M i Kiev. På torsdag morgon började en annorlunda tid i Ukraina. Hennes hemland är i krig. 24.2.2022 kl. 13:39
Biskop Bo-Göran Åstrand hoppas att så många som möjligt ska nås av budet att kyrkorna är öppna för bön ikväll.

BÖN. Den lutherska kyrkans biskopar kom i morse överens om att uppmana alla kyrkoherdar att ikväll öppna sina kyrkor för bön för fred med anledning av kriget i Ukraina. 24.2.2022 kl. 09:41
Vänskapen i föreningen går inte att ta miste på.

JÄMSTÄLLDHET. – Våra föreningsmedlemmar har lika stor rätt att vistas överallt som andra människor, säger Muluken Cederborg som jobbar som koordinator för DUV Mellersta Nyland. Föreningen fyller 50 år i år. 1.3.2022 kl. 11:00
Dennis Svenfelt

mission. Dennis Svenfelt, tidigare församlingspastor i Pedersöre, är under våren frivilligarbetare inom Slef och undervisar på en bibelskola i Asella, Etiopien. 15.2.2022 kl. 15:18
Tabita Nordberg har gjort en resa från barndomens trygga tro till en brottningsmatch med Gud.

vrede. Som 27-åring vågade Tabita Nordberg äntligen möta sin sorg. Hon har brottats med Gud – och vreden förde dem närmare än någonsin förr. 16.2.2022 kl. 08:00
Trots att han bytt orgelpallen mot bussratten upplever 
Niclas Nylund att han har en kallelse inom musiken.

KARRIÄRBYTE. Efter åtta år som kantor bytte Niclas Nylund ut att körövningarna mot körningarna. Nu har han kört buss i snart femton år. 17.2.2022 kl. 12:00
När Kaj-Gustav Sandholm såg en kyrkorgel för första gången tyckte han den var som cockpiten i ett flygplan.

mariehamn. – Det var som ett flygplan hela orgeln, konstaterade Kaj-Gustav Sandholm när han som barn bestämde sig för sitt drömyrke. 15.2.2022 kl. 10:36
Björn Vikström är tillbaka i de kvarter han strövade i som tjugoåring.

UNGDOMSTID. Ta det lugnt, det ordnar sig! Så säger Björn Vikström till sitt tjugoåriga jag. 17.2.2022 kl. 10:21
Jobbet som stiftsdekan kräver bland annat tålamod och teologiskt och pedagogiskt kunnande.

krav. Stiftsdekanen är något av biskopens högra hand, och det har också hänt att en stiftsdekan blivit vald till biskop. Nu lediganslås tjänsten i Borgå stift. 9.2.2022 kl. 15:39
Magnus Riska återvänder inte till domkapitlet utan stannar för en längre tid i Etiopien.

domkapitlet. Magnus Riska avgår från tjänsten som stiftsdekan. Nu söker domkapitlet både en ny stiftsdekan och en ny stiftssekreterare för personalvård. 9.2.2022 kl. 11:10
Drumsö väster om stadskärnan i Helsingfors kan förlora kampen om kyrklig verksamhet på svenska.

Helsingfors. Renoveringar för över 11 miljoner faller tungt i nacken på Johannes församling i Helsingfors. Nu ska fastighetsreparationer allt tydligare tas ur samma kista som pengar till församlingarnas verksamhet och löner till personalen. 8.2.2022 kl. 15:03
Livet har lärt Eva Biaudet att det inte är farligt att misslyckas.

ETT GOTT RÅD. Var inte så sträng med dig själv. Kom ihåg att ha roligt också, skulle Eva Biaudet 
säga till Eva, 20 år.
 I serien "Ett gott råd" ger personer goda råd till sitt yngre jag. 3.2.2022 kl. 16:25
Hege-Elise och Martin Sandås är formellt utsända av Missionskyrkan i Finland och
Ungdom med uppgift i Norge. Men det är deras egen uppgift att skaffa understödjare för sin lön.

mission. Martin och Hege-Elise Sandås med sin familj flyttade till Aten samtidigt som den stora flyktingvågen 2015. Sedan dess har flyktingarna varit en del av deras arbete. 3.2.2022 kl. 09:26

PSYKISKA PROBLEM. Familjerådgivningscentralerna har sedan 2020 besvarat enkäter om vilka trender som syns i familjerådgivningen. I enkäten 2023 sa 83 procent att klienternas psykiska problem har ökat. 20.9.2023 kl. 17:23
Camilla Svevar lämnar Replot för Vasa, och domkapitlets notarie Linus Stråhlman bekräftar att ingen vikarie hittats än.

Replot. Replotherden Camilla Svevar jobbar nu i Vasa – och domkapitlet har inte hittat någon vikarie. 18.9.2023 kl. 16:13
Församlingsrådets viceordförande Jan-Erik Eklöf är glad över att förlikningsavtalet nåddes.

kyrkoherdeval. Vanda svenska församling och Monica Cleve nådde förlikning om kyrkoherdevalet. Kristian Willis torde installeras som kyrkoherde i Vanda nästa år. 18.9.2023 kl. 15:50
Maria Widén är pensionerad sjukhuspräst och församlingspastor. Hon är uppvuxen i Solf och bor i Mariehamn.

tro. Prästen och själavårdaren Maria Widén lärde sig tidigt att vi är kluvna: vi vill göra gott men gör ändå så mycket ont. Hon kallar de sidor i oss själva som vi gärna vill förneka för ”bräkande får”. Dem får vi lära oss att acceptera och älska, liksom vi måste acceptera att lidande och smärta är en del av vårt liv. – Nåden hjälper oss att bli vän med det vi föraktar. 15.9.2023 kl. 17:00
Ben, Rune (på skärmen) och Johan har hållit kontakt genom livet. Nu förenas de igen i ett gemensamt projekt.

mission. Tre män med ett gemensamt barndomsland och en längtan efter att hjälpa. Det är allt som behövs för att ge ut en ljudversion av Bibeln på ett språk man inte själv behärskar. Ben Fernström, Rune Särs och Johan Lassus har tagit vid där deras föräldrar missionärerna slutade. 14.9.2023 kl. 19:00