– Det här är en lyckosam kompromiss, säger Martin Fagerudd, kyrkoherde för Vanda svenska församling.
Han talar om de långtgående planer på ett helt nytt kvarter som ska växa fram där den mögelskadade kyrkan i Dickursby står. I planerna sammanstrålar den svenskspråkiga församlingens intressen med hela den kyrkliga samfällighetens intressen, något som inte varit en självklarhet under de många år som Vanda svenska kämpat för funktionsdugliga utrymmen.
– Hela kvarteret runt Dickursby kyrka är under planering, i samarbete med staden som äger en del av tomten. Flera bolag är involverade och ett av dem kommer att väljas som entreprenör. Det bolag som väljs får bygga upp hela kvarteret med bostäder, affärsutrymmen och verksamhetsutrymmen för församlingarna, berättar Fagerudd.
Upplåter tomten
Ekonomiskt är det här en betydligt bättre lösning för församlingarna än att förverkliga den Larsgård som vandasvenskarna länge drömt om. När församlingarna upplåter sin mark åt entreprenören får de sina efterlängtade utrymmen i utbyte. Kvadratmetrarna blir färre, men Fagerudds förhoppning är att de ska vara mer ändamålsenliga.
Juha Tuohimäki, direktör för samfälligheten, bekräftar planerna.
– Vanda stad äger en del av tomten, den där det nu finns en parkeringsplats, men resten äger församlingarna. Vi konstaterade redan 2010 att vi inte har råd att renovera och utvidga de mögeldrabbade fastigheter som nu finns på tomten, säger Tuohimäki.
Den enda instans som nu kan sätta käppar i hjulen är stadens museiverk.
– Museiverket har tidigare meddelat att Dickursby kyrka inte får rivas och det håller de fast vid. Men vi har ansökt om ändring av detaljplanen och hoppas på att den godkänns. Det tror jag att den gör – blir projektet av är det ett lyft för hela Dickursby.
Vad händer om kyrkan trots allt inte får rivas?
– Då får den stå kvar, tom och obrukbar. Det blir dyrare så, men det hindrar inte att ett nytt kvarter byggs, svarar Tuohimäki.
Enligt kyrkoherde Martin Fagerudd är hela personalen i Vanda svenska positivt inställd till samfällighetens nya planer.
Han räknar med att det nya kvarteret kan stå klart om cirka fem år.
– Vi får räkna med några besvärsomgångar, säger Fagerudd.
Just nu finns församlingens kansli och de anställdas arbetsrum i samfällighetens hus på Vallmovägen 5. Dit flyttade de anställda då mögelproblemen i Dickursby kyrka blev så stora att den förklarades oanvändbar.
Men de nya lokalerna drabbades av en vattenskada i maj och två av de anställda har fått flytta på nytt, den här gången till huset intill. Industriella luftrenare har placerats i den vattenskadade byggnaden och de övriga i personalen har stannat kvar där, trots att alla andra avdelningar flyttat ut ur huset.
Alexandra Blomqvist är ledande barnledare i Vanda svenska. Det rum hon delade med ungdomsarbetsledaren på Vallmovägen 5 måste utrymmas.
– Resten av kansliet är kvar i huset intill. I en liten enhet som Vanda svenska är det tråkigt att vi inte kan sitta på samma ställe.
Hon ser fram emot att få nya utrymmen i det kvarter som nu planeras.
– Min önskan är att de nya utrymmena ska vara välplanerade och funktionella. Jag ser en stor fördel i att till exempel få dagklubbsutrymmen under samma tak som kansliet. Som det är nu tar det mycket tid att släpa saker fram och tillbaka.