Klockorna i den 800 år gamla katedralen klämtar intensivt. De ringer in till kvällsbön i Mariensee klosterkyrka ute på den tyska landsbygden, ungefär trettio kilometer nordväst om handelsstaden Hannover.
I vanliga fall är det bara tre personer som samlas till kvällsbön då klockan slår sex; de tre nunnorna som för närvarande bor i nunneklostret. Men den här kvällen är deras skara utökad med det sjudubbla. När klockorna klingar ut och tystnaden lägger sig stiger tjugo kvinnor från tolv europeiska länder upp i bänkarna, går till altaret och ställer sig i en halvcirkel. Därmed har den monastiska rytmen inletts för popup-klostret i Mariensee.
Carla Maurer kommer från Schweitz men bor i London och är pastor i den schweitziska utlandskyrkan i staden. Hon var med och kläckte idén om ett popup-kloster.
– Vi har väntat och planerat så länge, det är knappt så jag kan tro att det är nu det sker, säger Carla Maurer när jag får en pratstund med henne följande dag.
”Vi” är de kvinnor i forumet EFECW (The Ecumenical Forum of European Christian Women) som planerat och verkställt popup-klostret.
– Vi ville att kvinnor skulle få en möjlighet att stiga ur vardagens ansvar, krav och förväntningar och kunna förenas i frid och förståelse för varandra.
För några dagar sedan vinkade hon och de andra arrangörerna farväl till den första gruppen kvinnor. Den pågående klosterveckan är nämligen den andra och sista i ordningen.
– Att känna värmen och glädjen i det avskedet var ett starkt ögonblick. En del av kvinnorna hade inga tidigare ekumeniska erfarenheter, veckan som gick var deras första möte med kristna från andra kyrkor och riktningar. Nu åkte de här kvinnorna hem och inne i dem hade ett frö slagit rot. Jag tror att de kommer att bära med sig och föra vidare det de upplevt här.
Kvinnorna kommer från olika länder och lever i olika verkligheter.
– Under en av kvällsbönerna steg en kvinna från Ukraina fram för att be för sitt hemland. Jag tror att våra böner bar henne. Hon tvingas leva mitt i en politisk kris, andra behöver bli burna i personliga kriser.
För Carla Maurer handlar popup-klostret om att ge kvinnor en röst.
– Det kanske inte ser mycket ut för världen, men det är som en av deltagarna sa förra veckan: bara att föra samman kvinnor på det här sättet är ett politiskt ställningstagande.
Läs hela artikeln i papperstidningen i Kyrkpressen 37/2015.