Nästan en tredjedel av fjolårets konfirmander vill bli hjälpledare. I Borgå stift jobbade strax över 1 300 personer som hjälpledare någon gång under fjolåret. Förutom på skriftskolläger kan hjälpledarna också jobba på till exempel barnläger eller vara med på olika samlingar.
Kyrkpressen ville ta reda på hur det är att jobba som hjälpledare i skriftskolan i olika delar av Borgå stift. Därför ringde vi runt till nio församlingar på spridda håll i stiftet och ställde ett antal frågor. På frågan vilken ersättning hjälpledarna får, om man bortser från kost och logi, svarade församlingarna så här:
I Ekenäsnejdens församling får hjälpledarna en ersättning som grundar sig på ålder och erfarenhet och är 30–40 euro per dygn för ett sex dygn långt läger.
I Kyrkslätts svenska församling är ersättningen för en veckas läger 70 euro för första årets ledare, därefter 140 euro.
Pernå församling ger hjälpledarna 30 euro per dygn. Ett skriftskolläger är sex dygn långt.
Matteus församling ger inget arvode till första årets hjälpledare. Efter två år är lönen 10 euro per dygn och undervisningshjälpledarna (som gått hela den treåriga hjälpledarutbildningen) får cirka 25 euro per dygn.
Väståbolands församling följer en arvodetabell där erfarenhet, ålder och hjälpledarutbildning påverkar lönen. Summan för ett elva dygns läger rör sig kring 400 euro.
I Jakobstads svenska församling får hjälpledarna kring 300 euro för ett läger. De som varit på fler läger får något mera än de nya.
Replot församling ger hjälpledarna ett halvt dagtraktamente, cirka 18 euro per dygn.
I Lemland-Lumparlands församling är ersättningen 70–80 euro för ett veckoslutsläger.
Närpes församling ger ingen ersättning för vinterskriftskolas veckoslutsläger. På sommarlägren får de äldre handplockade hjälpledarna ett halvt dagtraktamente, cirka 16 euro per dygn. De som går hjälpledarskolningen gör första sommaren oavlönad praktik på lägren.
Resten av jämförelsen tillsammans med åsikter och upplevelser från hjälpledare och anställda kan du läsa i Kyrkpressen nummer 34!