Här är assessorskandidaterna

domkapitlet. Den 26 augusti väljs en ny assessor till domkapitlet i Borgå. Kp tentade de valbara kandidaterna och frågade hur de ser på uppdraget. 13.8.2015 kl. 15:53

Om några veckor är det dags att välja en ny prästassessor till domkapitlet i Borgå stift. Det är andra assessorsvalet där även pensionerade präster får rösta.

Till assessorns uppgifter hör bland annat att granska församlingarnas förvaltning och bereda olika frågor för domkapitlet att ta ställning till.

– För den som blir vald till assessor är det bra att ha en bred teologisk erfarenhet samt att vara intresserad av förvaltning, säger Hangö svenska församlings kyrkoherde Anders Laxell som själv suttit två mandatperioder.

– Assessorn sitter som fullvärdig medlem i domkapitlet och fattar beslut om frågor som berör stiftet.

Förtroendeuppdraget sköts av en präst vid sidan om sitt ordinarie arbete. Har man en högre pastoralexamen samt ett tjänsteförhållande i en församling eller kyrklig samfällighet blir man automatiskt uppställd som kandidat.

– De som blir valda får nog vara beredda på att jobba sex dagar i veckan, säger Laxell.

Assessorn får ett månatligt arvode från Kyrkostyrelsen.

Kandidaterna

Anders Lindström

Lindström är kyrkoherde i Ekenäsnejdens församling och har varit kyrkoherde i både Ekenäs och Tenala i sammanlagt 30 år.

Han har också 16 års erfarenhet från kommunalpolitiken och fungerar som kontraktsprost i Raseborgs prosteri.

– Det som drev mig att ta en högre pastoralexamen var att jag fick skriva en slutuppsats om förändringsledarskap i kyrkan. Det temat tangerar mycket av det som domkapitlet funderar över då det kommer till hur framtidens kyrka ser ut. Arbetsbilden förändras så mycket. I sådana frågor har jag mycket erfarenhet, säger Lindström.

Harry S. Backström

Prästvigdes 2008 och har fungerat som tf kyrkoherde på Houtskär, kaplan i Väståboland, tf kyrkoherde på Kimitoön och är sedan 2012 kyrkoherde i Väståbolands församling.

– Om allt går väl kommer jag att få beviljad tjänstledighet av domkapitlet för att få tid till forskning, så det blir nog en fråga om tidsprioritering ifall jag blir vald.

– Jag har suttit med i många möten med stiftsfullmäktige så jag kan bidra med mycket kunskap om jag blir vald. Jag är absolut intresserad av frågeställningarna i domkapitlet.

Backström kan inte sköta uppdraget på grund av tjänstledighet mellan den 1.12.2015 och 30.6.2017. Ifall Backström blir vald tillsätter domkapitlet någon annan under denna tid.

Monica Heikel-Nyberg

Har sammanlagt fjorton års erfarenhet av kyrkoherdeämbetet på Iniö, Houtskär och i Vanda svenska församling. Har arbetat som församlingspastor i Kyrkslätt svenska och är nu kaplan i Johannes församling. Övriga meriter är viceordförande för Finlands prästförbund samt ordförande för Finlands svenska prästförbund.

– Jag är också arbetshandledare och jag tycker det är viktigt att assessorn har erfarenhet av arbetsgemenskap. Det handlar långt om möjliggörande. Klok administration ger folk möjlighet att göra det de är bra på.

– Min högre pastoralexamen behandlade utmaningar kyrkan står inför och vägar för folkkyrkan att utvecklas i framtiden. Den erfarenheten vill jag använda för stiftets bästa.

Stina Lindgård

Lindgård har varit präst i Matteus och Borgå och är nu kyrkoherde i Lappträsk-Liljendals församling. Till meriterna hör att hon varit stiftssekreterare vid domkapitlet och chef för familjerådgivningscentralen i Borgå. Hon har också jobbat som biträdande verksamhetsledare för Kyrkans akademiker. Lindgård uttrycker tveksamhet till om hon för tillfället har en sådan situation att uppdraget går ihop med allt annat.

– Kanske någon gång i framtiden, men just nu känns det som att stiftet vinner på att det blir någon annan. Jag sitter med både i stadsstyrelsen och i stadsfullmäktige och så är jag ordförande för Finlands svenska prästförbund, säger Lindgård.

Berndt Berg

Berg är kyrkoherde i Korsholms svenska församling och har varit kyrkoherde i Replot, Vörå och Oravais. Han har också arbetat som församlingspastor i Esbo svenska och tf kyrkoherde i Geta.

– Jag har hållit på med församlingsledning hela arbetslivet. Administrationen tar mycket tid och är viktigt fast jag allra mest tycker om att möta människor.

– Jag tycker det skulle vara intressant att prova på arbetet som assessor och få ett bredare perspektiv. Kontakten till församlingarna är viktigt för domkapitlet. Jag har ju dessutom bott i så gott som alla delar av stiftet så jag känner bra till helheten, säger Berg.

Johan Westerlund

Westerlund började som församlingspastor i Sibbo svenska församling innan det bar av till Pojo, där han var kyrkoherde i nästan tjugo år. Nu jobbar han som kyrkoherde i Johannes församling.

– Jag vill gärna också på stiftsplan bidra med det jag kan. Assessorsuppdraget är intressant för att den bjuder på ett nytt perspektiv, fast jag är livrädd för arbetsmängden.

– Jag har erfarenhet från olika församlingar, har suttit i stiftsfullmäktige och är bra på samarbete och på att få folk att jobba tillsammans, säger Westerlund.

I dagens papperstidning stod felaktigt att två nya assessorer väljs. Det är bara frågan om en ny assessor som väljs. Dessutom är det inte första utan andra gången som även pensionerade präster har rösträtt.

Johan Myrskog



Ilar Gunilla Persson

utställning. Sedan 2014 har den svenska konstnären och fotografen Ilar Gunilla Persson samlat på berättelser av HBTIQ -personer (homo, bi, trans, interkönade, queer) som har en bakgrund i ett religiöst sammanhang eller i en annan stark ideologi. Berättelserna har hon sedan fotograferat. 12.6.2019 kl. 11:02
Anne Immonen är en av dem som lyssnar till besökarna i Kampens kapell.

kampens kapell. Kampens kapell är ett stilla rum mitt i myllret och trafikbruset i centrum av Helsingfors. Många kommer för att söka stillhet – men i kapellet finns också lyssnande öron för den som behöver prata eller söker hjälp. 13.6.2019 kl. 00:01
Camilla Ekholm blir Sibbo svenska församlings nästa kyrkoherde.

kyrkoherdeval. Camilla Ekholm valdes på söndagen till ny kyrkoherde i Sibbo svenska församling. Hon fick 96,3 procent av rösterna. 3.6.2019 kl. 08:58
Anna Övergaard är en samhällsengagerad teologistuderande. Hon trivs i kyrkorummet där historia, kulturarv och traditioner förenas.

profilen. Kan man vara både präst och politiskt aktiv? Ja, svarar Anna Övergaard i Nykarleby. Hon anser att kyrkan primärt har ett samhälleligt uppdrag. 31.5.2019 kl. 09:58
Valarbetet lärde Johan Kvarnström att möta människor.

politiker. Småbarnspappan Johan Kvarnströms nya jobb är att vara riksdagsledamot. Han var en liten planta som stod intill ett stort träd, och nu måste han klara sig ensam. 29.5.2019 kl. 10:24

vm-guld. I Helsingfors ringer kyrkklockorna i dag måndag 27.5 när Finlands ishockeylandslag landar på Helsingfors-Vanda flygfält vid fyratiden. Med klockringningen önskar församlingarna i huvudstaden VM-guldmedaljörerna välkomna hem igen. 27.5.2019 kl. 16:42

utdelning. Nitton personer har beviljats bidrag ur Gunvor och Bo Skogmans fond, meddelar Kristinestads svenska församling. Det största bidraget gick till evangeliföreningen, som ska skaffa ett nytt digitalt piano till sin lägergård. 24.5.2019 kl. 14:09

kyrkostyrelsen. Skarp kritik riktas mot valet av hög chef till Kyrkostyrelsen. De som anser att den kvinnliga sökanden var klart mer kompetent luftar misstankar om diskriminering. Samtidigt undrar en del om det var fel åsikt i vigselfrågan som avgjorde valet."Alla i plenum gjorde sin egen bedömning", säger ärkebiskop Tapio Luoma. 24.5.2019 kl. 10:06
Marita och Rea Wilenius har sparat varje kort de fick av sin far.

De stupades dag. ”Jag kommer nog snart hem bara du lite väntar”, skrev pappa i ett kort från fronten. Marita och Rea Wilenius var en gång Församlingsbladets krigsfadderbarn. 17.5.2019 kl. 14:54

Kristinestad. Opinionsnämnden för massmedier anser att tidningen Syd-Österbotten inte gjorde fel i att publicera insändaren där en präst framförde sina åsikter om sexuella minoriteter. 16.5.2019 kl. 15:10
Benny Andersson är ny kontraktsprost i Ålands prosteri.

nytt från domkapitlet. Domkapitlet i Borgå stift hade möte på tisdag och behandlade en lång rad ärenden. Bland annat förordnades Lemland-Lumparlands församlings kyrkoherde Benny Andersson till kontraktsprost i Ålands prosteri medan Monica Cleve blir tf. kyrkoherde i Sjundeå svenska församling. 15.5.2019 kl. 15:19
Pedersöre kyrka i Jakobstad.

fusion. Domkapitlet i Borgå stift beslöt vid sitt möte på tisdagen att man för Kyrkostyrelsen förordar att Pedersöre, Esse och Purmo församlingar bildar en församling från den 1 januari 2020. Det innebär samtidigt att man rekommenderar att Jakobstads svenska församling fortsätter som en självständig församling och inte ingår i den nya församlingen. 15.5.2019 kl. 14:52
Fyra scouter från Louhen-Tytöt livade upp kyrkomötesombuden med en sånglek.

Kyrkomötet. Efter tre dagars sittande i plenumsalen fraktades alla kyrkomötesombud in till Åbo centrum för att möta unga från olika håll i Finland. Barn, unga och kyrkans framtid var teman som gick som en röd tråd genom kyrkomötesveckan. 10.5.2019 kl. 17:30
Initiativet om fadderkraven är del av en pågående och omfattande diskussion i kyrkan om dopets, fadderskapets och religionens betydelse och deras förändrade ställning.

dop. Kyrkomötet beslöt att det i framtiden ska räcka med att ett barn som döps har en fadder, istället för två som är dagens minimikrav. Målsättningen är att minska trösklarna för föräldrar som vill låta döpa sina barn. 10.5.2019 kl. 10:36
Berndt Berg fortsätter som prästassessor vid domkapitlet.

val. Berndt Berg blev idag återvald som prästassessor i domkapitlet. 9.5.2019 kl. 15:53

Kyrkoherdarnas roll är problematisk i kyrkan, anser Ulla-Maj Wideroos.

FÖRSAMLINGSVAL. Två tredjedelar av kandidaterna i församlingsvalets valkompass vill att kyrkan ska viga också par av samma kön. Frågan polariserar fortfarande Borgå stift tydligt. Ulla-Maj Wideroos hör kyrkfolk vara otåliga över att frågan fortfarande hänger i luften. 7.11.2022 kl. 10:27
Helsingforsförsamlingarna var snabbt ute med sin röstningsprocent – som sjönk.

FÖRSAMLINGSVALET. Tidiga resultat från församlingsvalet visar på att den nedåtgående trenden för röstningsprocenten fortsätter. Helsingfors hörde till de första samfälligheter som på söndagskvällen redovisade sina siffror. Tio procent av församlingsmedlemmarna i huvudstaden hade röstat. 20.11.2022 kl. 20:12
Två valsedlar - varför det? Kyrkpressen förklarar.

FÖRSAMLINGSVAL. Så här är kyrkans system för att påverka uppbyggt. Kyrkpressen reder ut begreppen inför valet. 7.11.2022 kl. 18:12
Sonen Olivers sjukdom och död har förändrat Sandra Holmgård för alltid. Ändå fortsätter livet. Till jul ska familjen få en bebis. Foto: Nicklas Storbjörk

sorg. Sandra Holmgård har skrivit en bok om det som för många känns som det värsta man kan drabbas av: att förlora ett barn. – Oliver var fantastisk, och jag tycker att alla familjer borde ha fått en egen Oliver. Men för egen del kan jag säga att jag aldrig kommer att repa mig helt efter hans sjukdom och död. 5.11.2022 kl. 09:00
Följ med Kyrkpressens rapportering från kyrkomötet nästa vecka på webben.

KYRKOMÖTET. Nästa vecka samlas evangelisk-lutherska kyrkans kyrkomöte – kyrkans riksdag – till höst­session i Åbo. På ärendelistan står bland annat budgeten för kyrkans central- och pensionsfond. 4.11.2022 kl. 10:02