Här är assessorskandidaterna

domkapitlet. Den 26 augusti väljs en ny assessor till domkapitlet i Borgå. Kp tentade de valbara kandidaterna och frågade hur de ser på uppdraget. 13.8.2015 kl. 15:53

Om några veckor är det dags att välja en ny prästassessor till domkapitlet i Borgå stift. Det är andra assessorsvalet där även pensionerade präster får rösta.

Till assessorns uppgifter hör bland annat att granska församlingarnas förvaltning och bereda olika frågor för domkapitlet att ta ställning till.

– För den som blir vald till assessor är det bra att ha en bred teologisk erfarenhet samt att vara intresserad av förvaltning, säger Hangö svenska församlings kyrkoherde Anders Laxell som själv suttit två mandatperioder.

– Assessorn sitter som fullvärdig medlem i domkapitlet och fattar beslut om frågor som berör stiftet.

Förtroendeuppdraget sköts av en präst vid sidan om sitt ordinarie arbete. Har man en högre pastoralexamen samt ett tjänsteförhållande i en församling eller kyrklig samfällighet blir man automatiskt uppställd som kandidat.

– De som blir valda får nog vara beredda på att jobba sex dagar i veckan, säger Laxell.

Assessorn får ett månatligt arvode från Kyrkostyrelsen.

Kandidaterna

Anders Lindström

Lindström är kyrkoherde i Ekenäsnejdens församling och har varit kyrkoherde i både Ekenäs och Tenala i sammanlagt 30 år.

Han har också 16 års erfarenhet från kommunalpolitiken och fungerar som kontraktsprost i Raseborgs prosteri.

– Det som drev mig att ta en högre pastoralexamen var att jag fick skriva en slutuppsats om förändringsledarskap i kyrkan. Det temat tangerar mycket av det som domkapitlet funderar över då det kommer till hur framtidens kyrka ser ut. Arbetsbilden förändras så mycket. I sådana frågor har jag mycket erfarenhet, säger Lindström.

Harry S. Backström

Prästvigdes 2008 och har fungerat som tf kyrkoherde på Houtskär, kaplan i Väståboland, tf kyrkoherde på Kimitoön och är sedan 2012 kyrkoherde i Väståbolands församling.

– Om allt går väl kommer jag att få beviljad tjänstledighet av domkapitlet för att få tid till forskning, så det blir nog en fråga om tidsprioritering ifall jag blir vald.

– Jag har suttit med i många möten med stiftsfullmäktige så jag kan bidra med mycket kunskap om jag blir vald. Jag är absolut intresserad av frågeställningarna i domkapitlet.

Backström kan inte sköta uppdraget på grund av tjänstledighet mellan den 1.12.2015 och 30.6.2017. Ifall Backström blir vald tillsätter domkapitlet någon annan under denna tid.

Monica Heikel-Nyberg

Har sammanlagt fjorton års erfarenhet av kyrkoherdeämbetet på Iniö, Houtskär och i Vanda svenska församling. Har arbetat som församlingspastor i Kyrkslätt svenska och är nu kaplan i Johannes församling. Övriga meriter är viceordförande för Finlands prästförbund samt ordförande för Finlands svenska prästförbund.

– Jag är också arbetshandledare och jag tycker det är viktigt att assessorn har erfarenhet av arbetsgemenskap. Det handlar långt om möjliggörande. Klok administration ger folk möjlighet att göra det de är bra på.

– Min högre pastoralexamen behandlade utmaningar kyrkan står inför och vägar för folkkyrkan att utvecklas i framtiden. Den erfarenheten vill jag använda för stiftets bästa.

Stina Lindgård

Lindgård har varit präst i Matteus och Borgå och är nu kyrkoherde i Lappträsk-Liljendals församling. Till meriterna hör att hon varit stiftssekreterare vid domkapitlet och chef för familjerådgivningscentralen i Borgå. Hon har också jobbat som biträdande verksamhetsledare för Kyrkans akademiker. Lindgård uttrycker tveksamhet till om hon för tillfället har en sådan situation att uppdraget går ihop med allt annat.

– Kanske någon gång i framtiden, men just nu känns det som att stiftet vinner på att det blir någon annan. Jag sitter med både i stadsstyrelsen och i stadsfullmäktige och så är jag ordförande för Finlands svenska prästförbund, säger Lindgård.

Berndt Berg

Berg är kyrkoherde i Korsholms svenska församling och har varit kyrkoherde i Replot, Vörå och Oravais. Han har också arbetat som församlingspastor i Esbo svenska och tf kyrkoherde i Geta.

– Jag har hållit på med församlingsledning hela arbetslivet. Administrationen tar mycket tid och är viktigt fast jag allra mest tycker om att möta människor.

– Jag tycker det skulle vara intressant att prova på arbetet som assessor och få ett bredare perspektiv. Kontakten till församlingarna är viktigt för domkapitlet. Jag har ju dessutom bott i så gott som alla delar av stiftet så jag känner bra till helheten, säger Berg.

Johan Westerlund

Westerlund började som församlingspastor i Sibbo svenska församling innan det bar av till Pojo, där han var kyrkoherde i nästan tjugo år. Nu jobbar han som kyrkoherde i Johannes församling.

– Jag vill gärna också på stiftsplan bidra med det jag kan. Assessorsuppdraget är intressant för att den bjuder på ett nytt perspektiv, fast jag är livrädd för arbetsmängden.

– Jag har erfarenhet från olika församlingar, har suttit i stiftsfullmäktige och är bra på samarbete och på att få folk att jobba tillsammans, säger Westerlund.

I dagens papperstidning stod felaktigt att två nya assessorer väljs. Det är bara frågan om en ny assessor som väljs. Dessutom är det inte första utan andra gången som även pensionerade präster har rösträtt.

Johan Myrskog



Biskoparna Bo-Göran Åstrand och Matti Salomäki mötte gemensamt förtroendevalda i Sydösterbotten.

SYDÖSTERBOTTEN. Nu borde man öppet och fördomsfritt utreda allt från ett utökat samarbete till en samgång mellan Närpes och Kaskö församlingar. Men utredningen görs inte om inte de förtroendevalda i Kaskö begär den. Kristinestad berörs inte i detta skede. 3.6.2022 kl. 10:00
Dennis Svenfelt hördes idag av domkapitlet och biskop Bo-Göran Åstrand.

AVSTÄNGNING. Domkapitlet kunde idag inte ta något beslut gällande Dennis Svenfelts eventuella avkragning. Svenfelt hördes i en och en halv timme, men domkapitlet valde att fortsätta behandlingen vid ett extrainsatt möte på onsdag nästa vecka. 16.6.2022 kl. 17:40
– Jag är glad över att man uppmärksammar och värdesätter kyrkans arbete, säger biskop Mari Leppänen.

pris. Enligt prisjuryn är biskop Mari Leppänen en karismatisk och orubblig främjare av en mer tolerant andlig kultur i Finland. 2.6.2022 kl. 18:04
Tanken är också att heldagsdagklubben ska vara förhållandevis förmånlig för familjerna.

NÄRPES. Närpes församling lyssnade in familjernas behov. Resultatet blev en juniorklubb för sommarlovslediga barn och en heldagsdagklubb som startar i höst. 30.5.2022 kl. 11:10
– Min pappa brukar säga att jag redan redan som barn hade en stark känsla för rättvisa, säger Henrika Lemberg, som är ny diakoniarbetare i Borgå.

diakoni. ”Så snett kan det aldrig gå att du inte kan komma och tala med oss”, säger diakoniarbetaren Henrika Lemberg i Borgå. 20.5.2022 kl. 12:52
– Skjut upp avverkning och skapa blandskogar som gör skogen stresståligare, råder kyrkomötesombudet och skogsforskaren Anna Lintunen.

KLIMATET. Upp till 22 miljoner euro kan de evangelisk-lutherska församlingarna lyfta ur sina skogar varje år. När kyrkan ska vara klimatneutral 2030 får många se över sina invanda avverkningar. 26.5.2022 kl. 12:00
Doris Ståhl gillar att pyssla med blommor.

livshistoria. 102-åriga Doris Ståhl har varit med om två krig, evakuerat föräldrahemmet under Porkalaparentesen och suttit i Stockmanns källargångar när Helsingfors bombades. Ukrainakriget följer hon med i tidningen. – De arma människorna! Det är så hemskt så man kan inte tänka på det. 27.5.2022 kl. 16:27
- Vi har precis skyddat 14 hektar skog, säger förvaltningsdirektör Anne Jokela i Karleby

KYRKANS SKOGAR. Med sina 4 356 hektar skogar är Karleby kyrkliga samfällighet den största skogsägaren inom kyrkan i Finland. 26.5.2022 kl. 11:59
– Behovet av bostäder för ukrainare är ofantligt stort, säger diakonichef Katri Valve i Vanda.

KRIGET I UKRAINA. Bland dem som flyr kriget är en del de mer utsatta än andra. Vandaförsamlingarna gjorde tidigt ett beslut om vem de främst skulle ta hand om. 20.5.2022 kl. 12:38
– Jag tror inte det är en slump att vi är här. Det finns något för oss alla, säger Elina Sagne-Ollikainen.

Personligt. Elina Sagne-Ollikainen lärde sig tidigt att en människas tid här på jorden tar slut. – Det är viktigt för mig att jag använder den tid jag fått väl. 25.5.2022 kl. 12:15
 – Jag älskar att skriva, säger Louise Häggström.

ANDETAG. Louise Häggström och hennes man valde att säga upp sig från sina jobb och flytta till Bergen, en stad i ett land de aldrig besökt tidigare. Hon bloggar på Andetag-bloggen på Kyrkpressens sajt. 24.5.2022 kl. 08:26
– Jag brukar säga att genast när man svänger in på lägerområdet känner man det: Nu har jag kommit hem, säger Sabina Wallis.

LÄGER. I slutet av juli ställs Sabina Wallis inför sitt eldprov: att vara lägerledare vid sommarlägret i Pieksämäki. Själv har hon varit där varje sommar sedan hon var ett halvt år. 23.5.2022 kl. 18:00
Mia Anderssén-Löf, Karl af Hällström, Johanna Björkholm-Kallio, Tomas Ray och Monica Heikel-Nyberg har sökt dekanstjänsten.

TJÄNST. Domkapitlet har fått in fem ansökningar till tjänsten som stiftsdekan. För jobbet, i vilket man framför allt lägger upp prästernas fortbildning, presenterar de sökande olika meriter. De "kan Åbo Akademi", "kan regnbågsfolket" eller "kan dialogen med väckelserörelserna". 20.5.2022 kl. 16:20
– Domkapitlet lyssnar mycket på församlingen, men fattar suveränt beslutet. Beslutet kan inte heller överklagas, säger notarie Linus Stråhlman.

domkapitlet. Domkapitlet ändrar på hur församlingspastorerna tillsätts. 19.5.2022 kl. 15:57
Det finns ännu några diskussioner som biskopen och den lagfarne assessorn ska föra. Dit hör bland andra namnfrågan.

FÖRSAMLINGSSAMMANSLAGNING. Den föreslagna nya församlingen, som ska bestå av Malax, Petalax och Bergö församlingar, verkar inte kunna heta något där ortnamnet Malax ingår. 18.5.2022 kl. 15:56

Kyrkan står där för att du ska kunna gå in där när du behöver det.

OVAN I KYRKAN. Du brukar kanske inte ”gå i kyrkan” men den är din, och du får gå in i den när som helst. 17.10.2023 kl. 16:26
Den 17 oktober är det De bostadslösas natt. Bilden är arrangerad.

HEMLÖSHET. I oktober ordnas De bostadslösas natt. Det räcker inte enligt diakoniarbetare Henrika Lemberg, diakoniarbetare i Borgå. 12.10.2023 kl. 13:36
Karis kyrka och Pojo kyrka är Karis-Pojo svenska församlings huvudkyrkor.

Herdeval. Karl af Hällström, Yvonne Terlinden och Markus Weckström har sökt kyrkoherdetjänsten i Karis-Pojo svenska församling. Domkapitlet placerar af Hällström i första förslagsrum. Valet hålls den 10 december. 13.10.2023 kl. 15:23
– När man spelar fotboll gör man misstag som känns tunga ibland. Men livet går ju vidare och Jesus har ju fortfarande vunnit seger. Jag försöker ha den inställningen att ”jag kör igen”.

andreaskyrkan. Ifol scoutade fotbollsklubben HJK Nils Svensson på en match i Ettan i Sverige. Ett år senare är han med i ungdomsledarteamet i Andreaskyrkan i Helsingfors. 12.10.2023 kl. 12:00
Ellen Strömberg tycker om gamla saker, gamla hus och gamla människor. Hon har återupptäckt att det är roligt att resa och jobbar som bäst på sin nästa bok och en hållbar vardag.

SOMMARREPRISEN 2024. De allra flesta kvinnor måste någon gång ta ett beslut, annars tar livet det åt en. Ellen Strömberg skrev en roman på det temat och hamnade samtidigt in i en utmattning. 22.7.2024 kl. 10:00