Här är assessorskandidaterna

domkapitlet. Den 26 augusti väljs en ny assessor till domkapitlet i Borgå. Kp tentade de valbara kandidaterna och frågade hur de ser på uppdraget. 13.8.2015 kl. 15:53

Om några veckor är det dags att välja en ny prästassessor till domkapitlet i Borgå stift. Det är andra assessorsvalet där även pensionerade präster får rösta.

Till assessorns uppgifter hör bland annat att granska församlingarnas förvaltning och bereda olika frågor för domkapitlet att ta ställning till.

– För den som blir vald till assessor är det bra att ha en bred teologisk erfarenhet samt att vara intresserad av förvaltning, säger Hangö svenska församlings kyrkoherde Anders Laxell som själv suttit två mandatperioder.

– Assessorn sitter som fullvärdig medlem i domkapitlet och fattar beslut om frågor som berör stiftet.

Förtroendeuppdraget sköts av en präst vid sidan om sitt ordinarie arbete. Har man en högre pastoralexamen samt ett tjänsteförhållande i en församling eller kyrklig samfällighet blir man automatiskt uppställd som kandidat.

– De som blir valda får nog vara beredda på att jobba sex dagar i veckan, säger Laxell.

Assessorn får ett månatligt arvode från Kyrkostyrelsen.

Kandidaterna

Anders Lindström

Lindström är kyrkoherde i Ekenäsnejdens församling och har varit kyrkoherde i både Ekenäs och Tenala i sammanlagt 30 år.

Han har också 16 års erfarenhet från kommunalpolitiken och fungerar som kontraktsprost i Raseborgs prosteri.

– Det som drev mig att ta en högre pastoralexamen var att jag fick skriva en slutuppsats om förändringsledarskap i kyrkan. Det temat tangerar mycket av det som domkapitlet funderar över då det kommer till hur framtidens kyrka ser ut. Arbetsbilden förändras så mycket. I sådana frågor har jag mycket erfarenhet, säger Lindström.

Harry S. Backström

Prästvigdes 2008 och har fungerat som tf kyrkoherde på Houtskär, kaplan i Väståboland, tf kyrkoherde på Kimitoön och är sedan 2012 kyrkoherde i Väståbolands församling.

– Om allt går väl kommer jag att få beviljad tjänstledighet av domkapitlet för att få tid till forskning, så det blir nog en fråga om tidsprioritering ifall jag blir vald.

– Jag har suttit med i många möten med stiftsfullmäktige så jag kan bidra med mycket kunskap om jag blir vald. Jag är absolut intresserad av frågeställningarna i domkapitlet.

Backström kan inte sköta uppdraget på grund av tjänstledighet mellan den 1.12.2015 och 30.6.2017. Ifall Backström blir vald tillsätter domkapitlet någon annan under denna tid.

Monica Heikel-Nyberg

Har sammanlagt fjorton års erfarenhet av kyrkoherdeämbetet på Iniö, Houtskär och i Vanda svenska församling. Har arbetat som församlingspastor i Kyrkslätt svenska och är nu kaplan i Johannes församling. Övriga meriter är viceordförande för Finlands prästförbund samt ordförande för Finlands svenska prästförbund.

– Jag är också arbetshandledare och jag tycker det är viktigt att assessorn har erfarenhet av arbetsgemenskap. Det handlar långt om möjliggörande. Klok administration ger folk möjlighet att göra det de är bra på.

– Min högre pastoralexamen behandlade utmaningar kyrkan står inför och vägar för folkkyrkan att utvecklas i framtiden. Den erfarenheten vill jag använda för stiftets bästa.

Stina Lindgård

Lindgård har varit präst i Matteus och Borgå och är nu kyrkoherde i Lappträsk-Liljendals församling. Till meriterna hör att hon varit stiftssekreterare vid domkapitlet och chef för familjerådgivningscentralen i Borgå. Hon har också jobbat som biträdande verksamhetsledare för Kyrkans akademiker. Lindgård uttrycker tveksamhet till om hon för tillfället har en sådan situation att uppdraget går ihop med allt annat.

– Kanske någon gång i framtiden, men just nu känns det som att stiftet vinner på att det blir någon annan. Jag sitter med både i stadsstyrelsen och i stadsfullmäktige och så är jag ordförande för Finlands svenska prästförbund, säger Lindgård.

Berndt Berg

Berg är kyrkoherde i Korsholms svenska församling och har varit kyrkoherde i Replot, Vörå och Oravais. Han har också arbetat som församlingspastor i Esbo svenska och tf kyrkoherde i Geta.

– Jag har hållit på med församlingsledning hela arbetslivet. Administrationen tar mycket tid och är viktigt fast jag allra mest tycker om att möta människor.

– Jag tycker det skulle vara intressant att prova på arbetet som assessor och få ett bredare perspektiv. Kontakten till församlingarna är viktigt för domkapitlet. Jag har ju dessutom bott i så gott som alla delar av stiftet så jag känner bra till helheten, säger Berg.

Johan Westerlund

Westerlund började som församlingspastor i Sibbo svenska församling innan det bar av till Pojo, där han var kyrkoherde i nästan tjugo år. Nu jobbar han som kyrkoherde i Johannes församling.

– Jag vill gärna också på stiftsplan bidra med det jag kan. Assessorsuppdraget är intressant för att den bjuder på ett nytt perspektiv, fast jag är livrädd för arbetsmängden.

– Jag har erfarenhet från olika församlingar, har suttit i stiftsfullmäktige och är bra på samarbete och på att få folk att jobba tillsammans, säger Westerlund.

I dagens papperstidning stod felaktigt att två nya assessorer väljs. Det är bara frågan om en ny assessor som väljs. Dessutom är det inte första utan andra gången som även pensionerade präster har rösträtt.

Johan Myrskog



De flesta offer för förföljelse på grund av religion är kristna. (FOTO: Ida Sundberg)

De flesta offer för förföljelse på grund av religion är kristna. Det här är fortfarande en politiskt obekväm sanning. Men nu finns journalister som vill bryta tystnaden, skriver teologen och författaren Svante Lundgren. 7.3.2013 kl. 10:03
Skådespelaren oskar Pöysti brottas i monologen Tröst med både egna och andras frågor om livets mening och meningslöshet.(FOTO: Tomas von Martens)

Vårens turnépjäs på teater Viirus är ett personligt samtal om tro och tvivel, om behovet av mening, om kyrkans identitetskris och om ett samhälle som slutar tala om de viktiga existentiella frågorna. 7.3.2013 kl. 09:42
Om livet har trasslat ihop sig erbjuder kyrkan själavård som ett sätt att komma på fötter igen.

Att möta någon som har det svårt och hjälpa denne att komma på fötter igen är något som kyrkan prioriterar. KP ringde upp fem församlingar som alla svarade att de vid behov genast var beredda att ordna ett samtal. 3.3.2013 kl. 09:00

I dag kom Lärkullastiftelsen och Retreatstiftelsen överens om att ingå ett samarbetsavtal om att anställa en person som marknadsför och utvecklar retreatverksamheten i Svenskfinland. 1.3.2013 kl. 15:24

Sixten Ekstrand, Tomas Ray och Helene Liljeström söker direktorstjänsten för den svenska enheten vid Kyrkostyrelsen. 1.3.2013 kl. 15:22
Retreatgården Snoan ligger i Lappvik i västra Nyland.

Märta Sohlbergs bostad stod tom i fyra år efter hennes död och inbringade inga pengar. Nu är den såld. Vissa år har stiftelsens utdelning varit mycket knapp. 1.3.2013 kl. 08:46
Gita Lindgren saknar gemenskapen och sammanhållningen som en gång fanns inom kyrkan (FOTO: Nina Österholm)

Förr måste man veta sin plats i brukssamhällen. Vilka jobb man kan söka, vilka barn som kan leka tillsammans. Gita Lindgren lärde sig tidigt vilka koder som gällde bland arbetarna i Dalsbruk men också att knopar och segling kan förena långt över gränserna. 28.2.2013 kl. 12:14
Det är inte första gången Johan Fagerudd tolkar C.S. Lewis texter på scenen. Tidigare har han gjort det i rollen som Aslan i Narnia på Wasa Teater. (FOTO: Johan Sandberg)

De ocensurerade och ärliga känslorna som C.S. Lewis skrev ner efter sin hustrus död fascinerar skådespelaren Johan Fagerudd.  Han har bearbetat dem till en 45 minuter lång monolog som han kommer att turnera med i Svenskfinland. 28.2.2013 kl. 10:00
Pargas kyrka i fasadbelysning.

Kyrkan vill inte ledlöst dansa efter alla förändringar i kommunstrukturen. 27.2.2013 kl. 09:40

Nu börjar kyrkan jobba med sin egen språkstrategi. En arbetsgrupp tillsattes på tisdagen. 27.2.2013 kl. 09:30

Inspirerad av Krista Siegfrieds eurovisionsbidrag ordnas nu en bröllopsdag i Riihimäki. 26.2.2013 kl. 15:11

MOT:s dokumentär om Pirkko Jalovaara och andligt helande har skapat en livlig diskussion på webben. 26.2.2013 kl. 14:44
Lina och Johannes Häger har slagit ner bopålarna i Jönköping. (FOTO: Linus Åkerlund)

Recensenternas och konsumenternas respons på CD:n Brustna hjärtans gemenskap gläder Lina och Johannes Häger. Sedan den släpptes har de två varit upptagna med jobb och turnéer. I vår planerar de en ny turné till södra Finland. 24.2.2013 kl. 12:00
FOTO: Sofia Jernström

Vad skiljer den som är kristen från den som inte är kristen? Förr spelade kristna inte kort, de dansade inte, de drack inte alkohol. I dag är de yttre markörerna för ett kristet liv på väg att försvinna – eller också ser de annorlunda ut. Är det bra eller dåligt? 22.2.2013 kl. 13:27
Kari Nars är pessimistisk vad gäller välfärdssamhällets framtid (FOTO: Johan Sandberg)

Lite mer pengar ger lite mer lycka. Men ger mycket mer pengar mycket mer lycka? Det fick finlandssvenska ungdomar tugga på förra veckan. 21.2.2013 kl. 15:58

– Jag vill hellre ge en läsupplevelse än en traditionell kommentar, säger Erik Vikström om sin nya bok.

Bok. En berättelse om kyrkans och världens nutid och framtid. Lagom till kyrkoårets slut – när temat är Kristi återkomst och den sista domen – ger Erik Vikström ut en bok om den apokalyptiska text som avslutar Bibeln. 11.11.2020 kl. 16:01
Anna Henning och hennes söners vardag är fylld av jobb, läxor och hobbyer. Men också av enkel samvaro. I och med coronan och distansjobb vann hon två timmar om dagen.

relationer. Anna Henning är ensam mamma till två pojkar, universitetslektor i socialpsykologi och kyrkligt förtroendevald i Borgå. Hon har lärt sig att fokusera på det som duger i stället för på det perfekta. Tro kan vara en suck uppåt, och föräldraskap en närvaro i vardagen. 11.11.2020 kl. 09:22
Den andra omgången i valet av biskop i Åbo ärkestift hålls mellan kandidaterna Leppänen och Lehikoinen den tredje december.

val. Stiftsdekanen i Åbo ärkestift Mari Leppänen fick flest röster (35,2 %) och kyrkoherden i Mikaelsförsamlingen i Åbo Jouni Lehikoinen fick 329 röster (32,5 %). 10.11.2020 kl. 13:42

bön. Herrens bön – eller Fader vår som den ofta kallas – byts ut till Vår fader i Johannes församlings gudstjänster och högmässor. Det kan kännas konstigt att be en välkänd bön på nytt sätt, men både språkvetare Monica Äikäs och församlingspastor Johan Terho tror att de delvis nya orden kan få oss att tänka mer på vad bönen egentligen innehåller. 9.11.2020 kl. 11:07

Kroppen. "Visst är det konstigt att något som är så grundläggande kan bli så kritiserat, föraktat och till och med kännas förbrukat i förtid." 11.11.2020 kl. 07:00