Här är assessorskandidaterna

domkapitlet. Den 26 augusti väljs en ny assessor till domkapitlet i Borgå. Kp tentade de valbara kandidaterna och frågade hur de ser på uppdraget. 13.8.2015 kl. 15:53

Om några veckor är det dags att välja en ny prästassessor till domkapitlet i Borgå stift. Det är andra assessorsvalet där även pensionerade präster får rösta.

Till assessorns uppgifter hör bland annat att granska församlingarnas förvaltning och bereda olika frågor för domkapitlet att ta ställning till.

– För den som blir vald till assessor är det bra att ha en bred teologisk erfarenhet samt att vara intresserad av förvaltning, säger Hangö svenska församlings kyrkoherde Anders Laxell som själv suttit två mandatperioder.

– Assessorn sitter som fullvärdig medlem i domkapitlet och fattar beslut om frågor som berör stiftet.

Förtroendeuppdraget sköts av en präst vid sidan om sitt ordinarie arbete. Har man en högre pastoralexamen samt ett tjänsteförhållande i en församling eller kyrklig samfällighet blir man automatiskt uppställd som kandidat.

– De som blir valda får nog vara beredda på att jobba sex dagar i veckan, säger Laxell.

Assessorn får ett månatligt arvode från Kyrkostyrelsen.

Kandidaterna

Anders Lindström

Lindström är kyrkoherde i Ekenäsnejdens församling och har varit kyrkoherde i både Ekenäs och Tenala i sammanlagt 30 år.

Han har också 16 års erfarenhet från kommunalpolitiken och fungerar som kontraktsprost i Raseborgs prosteri.

– Det som drev mig att ta en högre pastoralexamen var att jag fick skriva en slutuppsats om förändringsledarskap i kyrkan. Det temat tangerar mycket av det som domkapitlet funderar över då det kommer till hur framtidens kyrka ser ut. Arbetsbilden förändras så mycket. I sådana frågor har jag mycket erfarenhet, säger Lindström.

Harry S. Backström

Prästvigdes 2008 och har fungerat som tf kyrkoherde på Houtskär, kaplan i Väståboland, tf kyrkoherde på Kimitoön och är sedan 2012 kyrkoherde i Väståbolands församling.

– Om allt går väl kommer jag att få beviljad tjänstledighet av domkapitlet för att få tid till forskning, så det blir nog en fråga om tidsprioritering ifall jag blir vald.

– Jag har suttit med i många möten med stiftsfullmäktige så jag kan bidra med mycket kunskap om jag blir vald. Jag är absolut intresserad av frågeställningarna i domkapitlet.

Backström kan inte sköta uppdraget på grund av tjänstledighet mellan den 1.12.2015 och 30.6.2017. Ifall Backström blir vald tillsätter domkapitlet någon annan under denna tid.

Monica Heikel-Nyberg

Har sammanlagt fjorton års erfarenhet av kyrkoherdeämbetet på Iniö, Houtskär och i Vanda svenska församling. Har arbetat som församlingspastor i Kyrkslätt svenska och är nu kaplan i Johannes församling. Övriga meriter är viceordförande för Finlands prästförbund samt ordförande för Finlands svenska prästförbund.

– Jag är också arbetshandledare och jag tycker det är viktigt att assessorn har erfarenhet av arbetsgemenskap. Det handlar långt om möjliggörande. Klok administration ger folk möjlighet att göra det de är bra på.

– Min högre pastoralexamen behandlade utmaningar kyrkan står inför och vägar för folkkyrkan att utvecklas i framtiden. Den erfarenheten vill jag använda för stiftets bästa.

Stina Lindgård

Lindgård har varit präst i Matteus och Borgå och är nu kyrkoherde i Lappträsk-Liljendals församling. Till meriterna hör att hon varit stiftssekreterare vid domkapitlet och chef för familjerådgivningscentralen i Borgå. Hon har också jobbat som biträdande verksamhetsledare för Kyrkans akademiker. Lindgård uttrycker tveksamhet till om hon för tillfället har en sådan situation att uppdraget går ihop med allt annat.

– Kanske någon gång i framtiden, men just nu känns det som att stiftet vinner på att det blir någon annan. Jag sitter med både i stadsstyrelsen och i stadsfullmäktige och så är jag ordförande för Finlands svenska prästförbund, säger Lindgård.

Berndt Berg

Berg är kyrkoherde i Korsholms svenska församling och har varit kyrkoherde i Replot, Vörå och Oravais. Han har också arbetat som församlingspastor i Esbo svenska och tf kyrkoherde i Geta.

– Jag har hållit på med församlingsledning hela arbetslivet. Administrationen tar mycket tid och är viktigt fast jag allra mest tycker om att möta människor.

– Jag tycker det skulle vara intressant att prova på arbetet som assessor och få ett bredare perspektiv. Kontakten till församlingarna är viktigt för domkapitlet. Jag har ju dessutom bott i så gott som alla delar av stiftet så jag känner bra till helheten, säger Berg.

Johan Westerlund

Westerlund började som församlingspastor i Sibbo svenska församling innan det bar av till Pojo, där han var kyrkoherde i nästan tjugo år. Nu jobbar han som kyrkoherde i Johannes församling.

– Jag vill gärna också på stiftsplan bidra med det jag kan. Assessorsuppdraget är intressant för att den bjuder på ett nytt perspektiv, fast jag är livrädd för arbetsmängden.

– Jag har erfarenhet från olika församlingar, har suttit i stiftsfullmäktige och är bra på samarbete och på att få folk att jobba tillsammans, säger Westerlund.

I dagens papperstidning stod felaktigt att två nya assessorer väljs. Det är bara frågan om en ny assessor som väljs. Dessutom är det inte första utan andra gången som även pensionerade präster har rösträtt.

Johan Myrskog



Var tionde Närpesbo har utländsk bakgrund. Nästan tusen personer från tjugo länder har sedan nittiotalet kommit till Närpes för att arbeta eller som flykting. Cafékvällar varannan vecka ska skapa kontakt mellan de ursprungliga och de nyanlända Närpesborna. 25.11.2015 kl. 15:48

Är du helsingforsare och liberal går du mer i kyrkan än andra. 25.11.2015 kl. 14:41

kyrkans ungdom. Marcus Henricson har blivit vald till ordförande för väckelserörelsen Kyrkans Ungdom. 25.11.2015 kl. 13:34

jul. Marknadskrafternas bild av julen som konsumtionsfest är svår att rubba. 25.11.2015 kl. 14:05

film. Regissörerna Jenni Kangasniemi och Aino Suni får Kyrkans mediestiftelses filmpris Katso minuun... De får priset för sin kortfilm If I ruled. 23.11.2015 kl. 10:42
Paulina Biström, Maria Höglund, Jennie Storbacka, Elna Romberg och Kristian Westerling.

Stjärnor i Sibbo kyrka bjöd på en musikkväll med stort hjärta. 21.11.2015 kl. 23:06
Siv Sandberg fick brillor med barnperspektiv i går.

I dag är KP med och flaggar för barn och barnasinnade beslutsfattare. 20.11.2015 kl. 11:41

döden. Hur ska vi handskas med vår dödlighet? Kyrkpressens redaktör Christa Mickelsson har läst filosofen Torbjörn Tännsjös bok om vilken tröst filosofin har att erbjuda den människa som inte kan sluta att grubbla över det faktum att vi alla ska dö. 19.11.2015 kl. 11:42
Emma Audas anser att det finns större äktenskapliga frågetecken för kyrkan än det som gäller samkönade pars rätt till äktenskap.

äktenskapet. Kyrkan har en alltför tunn äktenskapsteologi, menar doktoranden Emma Audas. 19.11.2015 kl. 11:07
Janette Lagerroos bor i Nagu men studerar teologi i Åbo.

Janette Lagerroos har jobbat länge i kyrkan. Nu vill hon bli präst. 18.11.2015 kl. 10:31

Den 9 februari väljs nya ombud för kyrkomötet och stiftsfullmäktige. 16.11.2015 kl. 18:00
Det var lätt att få inre bilder för de elever som jobbade med orden vrede och avund. Tålamod och flit var svårare.

bildkonst. När bildkonsteleverna fick i uppdrag att måla antingen en dödssynd eller en dygd var det lätt att komma på idéer till synderna. Det var svårare att förstå dygderna. 13.11.2015 kl. 11:10

Evangeliska folkhögskolan i Vasa planerar riva skolbyggnader och bygga lägenheter i stället. Detta för att rädda föreningens ekonomi. 12.11.2015 kl. 11:25
Emanuel Karlsten är uppväxt inom Frälsningsarmén på Gotland. Nu bor han i Göteborg och jobbar bland annat som krönikör på Göteborgsposten.

Emanuel Karlsten: Kyrkan har blivit en kulturklubb och fritidsgård. 12.11.2015 kl. 10:46
Många flyktingar ville ta bilder av sig själva tillsammans med volontärerna på Kos. Sofia Lindgård andra från vänster.

Sofia Lindgård åkte till Kos för att hjälpa de flyktingar som kommer till ön. Det var som att stiiga ner i alla foton hon sett i tidningarna. 12.11.2015 kl. 09:51

Biskop Bo-Göran Åstrand hoppas att Dennis Svenfelt nu ska ta sig tid att reflektera över sitt beslut.

PRÄSTLÖFTEN. Om man inte håller de löften man avgett vid prästvigningen måste man slå sig ner och fatta nödvändiga beslut, säger biskop Bo-Göran Åstrand på tal om Pedersöreprästen Dennis Svenfelt, som nu meddelat att han inte kan samarbeta med kvinnor vid altaret. 22.10.2021 kl. 10:51
I en video på Instagram meddelar Dennis Svenfelt slutar i Pedersöre församling

PEDERSÖRE FÖRSAMLING. I en video på Instagram meddelar Dennis Svenfelt att hans förordnande som församlingspastor i Pedersöre församling kommer att avbrytas den 1 november. Orsaken är att han reviderat sin syn och inte längre kan tänka sig att samarbeta med kvinnor i prästämbetet. Mia Anderssén-Löf valdes i augusti till kyrkoherde i församling och hon börjar arbeta som kaplan i församlingen den 1 november och tillträder som kyrkoherde den 1 december. 21.10.2021 kl. 21:06
Bo-Göran Åstrand uppmanar den som ännu inte har låtit vaccinera sig noga fundera över sitt val.

Vaccin. – Jag ser allvarligt på den desinformation om coronavaccinet som nu sprids via konspirationsteorier. Det säger Borgå stifts biskop Bo-Göran Åstrand till VBL/ÖT. 21.10.2021 kl. 10:09
– Ska man blöda inför en publik för att folk ska förstå smärtan? Vad betyder det för oss att vi hela tiden ska öppna såren bara för att visa att de finns? säger Jasmine Kelekay.

rasism. Jasmine Kelekay växte upp med tre kulturer, flyttade till USA för att studera och forskar nu i rasism. 22.10.2021 kl. 11:12
Anders Blomberg (Foto: privat)

Kolumn. Det finns platser som ger rum för andlighet och eftertanke. Inom keltisk fromhet kallas sådana platser för ”thin places” – ställen där det är lätt att höra Gud tala. 15.10.2021 kl. 09:30