– Det är en ganska stor förändring i barnens liv. Jag tycker det hör till församlingens böneliv att man ber för sina medlemmar när något stort händer i deras liv, säger kaplan Kira Ertman i Esbo svenska församling.
Förutom den öppna välsignelsen ordnar också Mattlidens skola en välsignelse i samband med religionsundervisningen. Att välsignelsen sker på skoltid har inte väckt någon diskussion, enligt biträdande rektor Carita Nyberg.
– Vi är noga med att välsignelsen är för barn vars föräldrar har valt evangelisk-luthersk religionsundervisning. Den sker under religionstimmen. De som läser islam eller livsåskådning har sin vanliga lektion, så det påverkar inte någon annan, säger Nyberg.
I Johannes församling har välsignelsen tidigare ordnats på skoltid, berättar ungdomsarbetsledare Lella Lindström. Numera är det bara Drumsöeleverna som kommer till kyrkan från skolan.
– Det har fungerat jättebra. Ingen har heller ifrågasatt det från vårdnadshavarnas sida, säger Drumsö skolas rektor Anna-Maria Rosenqvist.
I de andra skolorna på Johannes område har rektorerna däremot önskat att välsignelsen inte ska ske på skoltid.
– Vi ser det inte som vår uppgift, säger Ronnie Rehn, rektor för Cygnaeus och Kronohagens lågstadier.
– Hur nära samarbete församlingarna har med skolorna varierar mycket, säger Maria Björkgren-Vikström på Kyrkostyrelsen och påpekar att välsignelser på skoltid är relativt ovanliga och att de aldrig heller varit normen.
Björkgren-Vikström vill också göra det tydligt att välsignelsen inte är en del av religionsundervisningen.
Traditionen med välsignelse inför skolstarten har sitt ursprung innan förskolan fanns och 6-åringarna ännu deltog i församlingarnas dagklubbar. Välsignelsen ordnades som en avslutning för dem som skulle börja skolan.
Läs resten av artikeln i Kyrkpressen nummer 33!