Israel Houghton finns till för att tjäna

Artisten som gjort det till sitt livsverk att jobba över kulturgränserna betonar mer än något annat att han vill ha Jesus i centrum. 1.6.2015 kl. 12:20

Israel Houghton besökte Finland senast, på Iso Soitto i Keuruu, var hans flyg försenat och han fick i all hast flygas in med helikopter till konserten.

– Jag kände mig som en riktig rockstjärna, säger han.

Nu, då han besökte Finland för andra gången, blev det inte lika stressigt.

– Jag hade det så bra här senast och är glad att jag fått komma tillbaka.

Musik för alla kulturer

Israel Houghton hör till de stora namnen inom modern lovsångs- och gospelmusik. Han har vunnit fem Grammies och samarbetat med många berömda artister, bland annat gospelgiganten Andrae Crouch. Houghtons fokus, tillsammans med bandet New Breed, har alltid varit att skriva musik som fungerar i olika kulturer.

– Vi kan inte bara göra det vi själva vill. Den världsvida kyrkan är större än vår egen kyrka, säger Houghton.

Israel & New Breed älskar att turnera och besöka olika länder.

– Människor reagerar så olika på olika låtar. Det är så lätt att automatiskt tänka att en låt som fungerade extra bra någon kväll också kommer att vara den bästa låten följande kväll. Det bara inte är så. Folk reagerar olika.

Musiken, som är en slags blandning av gospel, lovsång, jazz, R&B och soul, har visat sig nå fler länder och fler människor än vad bandet någonsin drömt om.

– Vi var nyligen på en längre turné i Asien och blev helt tagna av hur lätt det var att genom musiken komma i kontakt med människorna fast vi inte kunde varandras språk, säger Houghton.

Lärt sig stiga åt sidan

Till vardags arbetar Israel Houghton som lovsångsledare i sin hemförsamling Lakewood Church i Houston, Texas. Han betonar skillnaden mellan att stå på scen som lovsångsledare och som artist.

– Det är två helt olika saker fast de ändå delvis flyter in i varandra. Då jag leder lovsången hemma i Houston så handlar det enbart om att ta ett steg tillbaka och leda församlingen i tillbedjan. Som artist har jag däremot ett ansvar att ta mera plats fast jag helst skulle vilja peka på Jesus och stiga åt sidan.

Israel Houghton har arbetat som lovsångsledare i femton år och säger sig ha lättare än förut att byta roll och ta ett steg tillbaka då han kommit hem från en turné.

– Det var svårare förr. Nu ser jag fram emot det. Jag är mitt uppe i en fas då jag lär mig väldigt mycket och i det som förut kändes frustrerande och nedslående har jag lärt mig att anpassa mig.

Guds vän

”Jesus i centrum” är ett ständigt återkommande tema för Israel & New Breed. Allt bandet gör och all den musik bandet skriver kommer från en plats där Jesus är det viktigaste. Bandets senaste live-album heter Jesus At The Centre.

– New Breed är mera än ett band, det är en rörelse. Gruppen existerar för att tjäna Gud, tjäna varandra och tjäna andra människor och det har alltid varit hörnstenen i vår grupp.

Sin egen gudsrelation beskriver Israel Houghton som en vänskap.

– Det känns lite klyschigt att säga det men varje dag är en ny upptäckt tillsammans med Herren. Ju mer jag upptäcker desto mer uppskattar jag livet.

Israel&New Breeds kanske mest kända låt heter just Friend Of God.

– Den är så mycket mer än en sång. Det är verkligen så det är.

Konsert i världsklass

Israel & New Breed uppträdde på Kulturhuset i Helsingfors förra veckan. Bandet bjöd på en nästan tre timmar lång konsert, med hög energi från första början. Redan förbanden Mikaveli och i synnerhet gospelkören Higher Ground Vocals uppträdanden vittnade om att det kommer att bli en fartfylld kväll.

Under konserten märktes det att Israel Houghton har lång erfarenhet av att leda lovsång. Han visste precis då han skulle lyfta fram sig själv som artist för att få kontakt med publiken. Men han visste också då det var dags att själv stiga åt sidan, med följden att det kändes mer som att vara med om en stark lovsångsgudstjänst än att höra en konsert.
Bandet valde att spela några låtar från den nyaste skivan som kommer att släppas i juli, bland annat singeln Covered. Houghton själv var förvånad över att publiken önskade så många nya låtar.

Gospelmusiken är känd för att locka oerhört talangfulla musiker och New Breed utgör minsann inget undantag. Under låten The power Of One (Change The World) bjöd respektive musiker på imponerande solon. För att illustrera musikernas skicklighet ännu tydligare så bytte basisten och trummisen instrument efter halva konserten och spelade så resten av kvällen. Märkte publiken av någon skillnad? Absolut ingen.

I dialog med publiken

Speciellt för kvällen var att Israel Houghton ungefär halvvägs in i konserten avbröt musiken för att under en dryg halv timme sätta sig ner för att svara på frågor som ställdes av publiken. Den sortens kontakt med publiken är mycket ovanlig i konsertsammanhang. Det var fascinerande att följa med dialogen mellan publiken och artisten, som ju längre kvällen led, alltmer framstod som en av oss.

Houghton gav också utrymme för publikens önskelåtar och satte sig efter hand vid pianot och körde några snabbversioner av bland annat If Not For Your Grace och Around. Efter den obligatoriska Friend Of God som avslutning var det dags att ta farväl. Inspirerad och upplyft är det bara att vänta tills nästa gång lika skickliga och ödmjuka musiker besöker Helsingfors.

Johan Myrskog



Biskoparna Bo-Göran Åstrand och Matti Salomäki mötte gemensamt förtroendevalda i Sydösterbotten.

SYDÖSTERBOTTEN. Nu borde man öppet och fördomsfritt utreda allt från ett utökat samarbete till en samgång mellan Närpes och Kaskö församlingar. Men utredningen görs inte om inte de förtroendevalda i Kaskö begär den. Kristinestad berörs inte i detta skede. 3.6.2022 kl. 10:00
Dennis Svenfelt hördes idag av domkapitlet och biskop Bo-Göran Åstrand.

AVSTÄNGNING. Domkapitlet kunde idag inte ta något beslut gällande Dennis Svenfelts eventuella avkragning. Svenfelt hördes i en och en halv timme, men domkapitlet valde att fortsätta behandlingen vid ett extrainsatt möte på onsdag nästa vecka. 16.6.2022 kl. 17:40
– Jag är glad över att man uppmärksammar och värdesätter kyrkans arbete, säger biskop Mari Leppänen.

pris. Enligt prisjuryn är biskop Mari Leppänen en karismatisk och orubblig främjare av en mer tolerant andlig kultur i Finland. 2.6.2022 kl. 18:04
Tanken är också att heldagsdagklubben ska vara förhållandevis förmånlig för familjerna.

NÄRPES. Närpes församling lyssnade in familjernas behov. Resultatet blev en juniorklubb för sommarlovslediga barn och en heldagsdagklubb som startar i höst. 30.5.2022 kl. 11:10
– Min pappa brukar säga att jag redan redan som barn hade en stark känsla för rättvisa, säger Henrika Lemberg, som är ny diakoniarbetare i Borgå.

diakoni. ”Så snett kan det aldrig gå att du inte kan komma och tala med oss”, säger diakoniarbetaren Henrika Lemberg i Borgå. 20.5.2022 kl. 12:52
– Skjut upp avverkning och skapa blandskogar som gör skogen stresståligare, råder kyrkomötesombudet och skogsforskaren Anna Lintunen.

KLIMATET. Upp till 22 miljoner euro kan de evangelisk-lutherska församlingarna lyfta ur sina skogar varje år. När kyrkan ska vara klimatneutral 2030 får många se över sina invanda avverkningar. 26.5.2022 kl. 12:00
Doris Ståhl gillar att pyssla med blommor.

livshistoria. 102-åriga Doris Ståhl har varit med om två krig, evakuerat föräldrahemmet under Porkalaparentesen och suttit i Stockmanns källargångar när Helsingfors bombades. Ukrainakriget följer hon med i tidningen. – De arma människorna! Det är så hemskt så man kan inte tänka på det. 27.5.2022 kl. 16:27
- Vi har precis skyddat 14 hektar skog, säger förvaltningsdirektör Anne Jokela i Karleby

KYRKANS SKOGAR. Med sina 4 356 hektar skogar är Karleby kyrkliga samfällighet den största skogsägaren inom kyrkan i Finland. 26.5.2022 kl. 11:59
– Behovet av bostäder för ukrainare är ofantligt stort, säger diakonichef Katri Valve i Vanda.

KRIGET I UKRAINA. Bland dem som flyr kriget är en del de mer utsatta än andra. Vandaförsamlingarna gjorde tidigt ett beslut om vem de främst skulle ta hand om. 20.5.2022 kl. 12:38
– Jag tror inte det är en slump att vi är här. Det finns något för oss alla, säger Elina Sagne-Ollikainen.

Personligt. Elina Sagne-Ollikainen lärde sig tidigt att en människas tid här på jorden tar slut. – Det är viktigt för mig att jag använder den tid jag fått väl. 25.5.2022 kl. 12:15
 – Jag älskar att skriva, säger Louise Häggström.

ANDETAG. Louise Häggström och hennes man valde att säga upp sig från sina jobb och flytta till Bergen, en stad i ett land de aldrig besökt tidigare. Hon bloggar på Andetag-bloggen på Kyrkpressens sajt. 24.5.2022 kl. 08:26
– Jag brukar säga att genast när man svänger in på lägerområdet känner man det: Nu har jag kommit hem, säger Sabina Wallis.

LÄGER. I slutet av juli ställs Sabina Wallis inför sitt eldprov: att vara lägerledare vid sommarlägret i Pieksämäki. Själv har hon varit där varje sommar sedan hon var ett halvt år. 23.5.2022 kl. 18:00
Mia Anderssén-Löf, Karl af Hällström, Johanna Björkholm-Kallio, Tomas Ray och Monica Heikel-Nyberg har sökt dekanstjänsten.

TJÄNST. Domkapitlet har fått in fem ansökningar till tjänsten som stiftsdekan. För jobbet, i vilket man framför allt lägger upp prästernas fortbildning, presenterar de sökande olika meriter. De "kan Åbo Akademi", "kan regnbågsfolket" eller "kan dialogen med väckelserörelserna". 20.5.2022 kl. 16:20
– Domkapitlet lyssnar mycket på församlingen, men fattar suveränt beslutet. Beslutet kan inte heller överklagas, säger notarie Linus Stråhlman.

domkapitlet. Domkapitlet ändrar på hur församlingspastorerna tillsätts. 19.5.2022 kl. 15:57
Det finns ännu några diskussioner som biskopen och den lagfarne assessorn ska föra. Dit hör bland andra namnfrågan.

FÖRSAMLINGSSAMMANSLAGNING. Den föreslagna nya församlingen, som ska bestå av Malax, Petalax och Bergö församlingar, verkar inte kunna heta något där ortnamnet Malax ingår. 18.5.2022 kl. 15:56

Kyrkan står där för att du ska kunna gå in där när du behöver det.

OVAN I KYRKAN. Du brukar kanske inte ”gå i kyrkan” men den är din, och du får gå in i den när som helst. 17.10.2023 kl. 16:26
Den 17 oktober är det De bostadslösas natt. Bilden är arrangerad.

HEMLÖSHET. I oktober ordnas De bostadslösas natt. Det räcker inte enligt diakoniarbetare Henrika Lemberg, diakoniarbetare i Borgå. 12.10.2023 kl. 13:36
Karis kyrka och Pojo kyrka är Karis-Pojo svenska församlings huvudkyrkor.

Herdeval. Karl af Hällström, Yvonne Terlinden och Markus Weckström har sökt kyrkoherdetjänsten i Karis-Pojo svenska församling. Domkapitlet placerar af Hällström i första förslagsrum. Valet hålls den 10 december. 13.10.2023 kl. 15:23
– När man spelar fotboll gör man misstag som känns tunga ibland. Men livet går ju vidare och Jesus har ju fortfarande vunnit seger. Jag försöker ha den inställningen att ”jag kör igen”.

andreaskyrkan. Ifol scoutade fotbollsklubben HJK Nils Svensson på en match i Ettan i Sverige. Ett år senare är han med i ungdomsledarteamet i Andreaskyrkan i Helsingfors. 12.10.2023 kl. 12:00
Ellen Strömberg tycker om gamla saker, gamla hus och gamla människor. Hon har återupptäckt att det är roligt att resa och jobbar som bäst på sin nästa bok och en hållbar vardag.

SOMMARREPRISEN 2024. De allra flesta kvinnor måste någon gång ta ett beslut, annars tar livet det åt en. Ellen Strömberg skrev en roman på det temat och hamnade samtidigt in i en utmattning. 22.7.2024 kl. 10:00