Israel Houghton finns till för att tjäna

Artisten som gjort det till sitt livsverk att jobba över kulturgränserna betonar mer än något annat att han vill ha Jesus i centrum. 1.6.2015 kl. 12:20

Israel Houghton besökte Finland senast, på Iso Soitto i Keuruu, var hans flyg försenat och han fick i all hast flygas in med helikopter till konserten.

– Jag kände mig som en riktig rockstjärna, säger han.

Nu, då han besökte Finland för andra gången, blev det inte lika stressigt.

– Jag hade det så bra här senast och är glad att jag fått komma tillbaka.

Musik för alla kulturer

Israel Houghton hör till de stora namnen inom modern lovsångs- och gospelmusik. Han har vunnit fem Grammies och samarbetat med många berömda artister, bland annat gospelgiganten Andrae Crouch. Houghtons fokus, tillsammans med bandet New Breed, har alltid varit att skriva musik som fungerar i olika kulturer.

– Vi kan inte bara göra det vi själva vill. Den världsvida kyrkan är större än vår egen kyrka, säger Houghton.

Israel & New Breed älskar att turnera och besöka olika länder.

– Människor reagerar så olika på olika låtar. Det är så lätt att automatiskt tänka att en låt som fungerade extra bra någon kväll också kommer att vara den bästa låten följande kväll. Det bara inte är så. Folk reagerar olika.

Musiken, som är en slags blandning av gospel, lovsång, jazz, R&B och soul, har visat sig nå fler länder och fler människor än vad bandet någonsin drömt om.

– Vi var nyligen på en längre turné i Asien och blev helt tagna av hur lätt det var att genom musiken komma i kontakt med människorna fast vi inte kunde varandras språk, säger Houghton.

Lärt sig stiga åt sidan

Till vardags arbetar Israel Houghton som lovsångsledare i sin hemförsamling Lakewood Church i Houston, Texas. Han betonar skillnaden mellan att stå på scen som lovsångsledare och som artist.

– Det är två helt olika saker fast de ändå delvis flyter in i varandra. Då jag leder lovsången hemma i Houston så handlar det enbart om att ta ett steg tillbaka och leda församlingen i tillbedjan. Som artist har jag däremot ett ansvar att ta mera plats fast jag helst skulle vilja peka på Jesus och stiga åt sidan.

Israel Houghton har arbetat som lovsångsledare i femton år och säger sig ha lättare än förut att byta roll och ta ett steg tillbaka då han kommit hem från en turné.

– Det var svårare förr. Nu ser jag fram emot det. Jag är mitt uppe i en fas då jag lär mig väldigt mycket och i det som förut kändes frustrerande och nedslående har jag lärt mig att anpassa mig.

Guds vän

”Jesus i centrum” är ett ständigt återkommande tema för Israel & New Breed. Allt bandet gör och all den musik bandet skriver kommer från en plats där Jesus är det viktigaste. Bandets senaste live-album heter Jesus At The Centre.

– New Breed är mera än ett band, det är en rörelse. Gruppen existerar för att tjäna Gud, tjäna varandra och tjäna andra människor och det har alltid varit hörnstenen i vår grupp.

Sin egen gudsrelation beskriver Israel Houghton som en vänskap.

– Det känns lite klyschigt att säga det men varje dag är en ny upptäckt tillsammans med Herren. Ju mer jag upptäcker desto mer uppskattar jag livet.

Israel&New Breeds kanske mest kända låt heter just Friend Of God.

– Den är så mycket mer än en sång. Det är verkligen så det är.

Konsert i världsklass

Israel & New Breed uppträdde på Kulturhuset i Helsingfors förra veckan. Bandet bjöd på en nästan tre timmar lång konsert, med hög energi från första början. Redan förbanden Mikaveli och i synnerhet gospelkören Higher Ground Vocals uppträdanden vittnade om att det kommer att bli en fartfylld kväll.

Under konserten märktes det att Israel Houghton har lång erfarenhet av att leda lovsång. Han visste precis då han skulle lyfta fram sig själv som artist för att få kontakt med publiken. Men han visste också då det var dags att själv stiga åt sidan, med följden att det kändes mer som att vara med om en stark lovsångsgudstjänst än att höra en konsert.
Bandet valde att spela några låtar från den nyaste skivan som kommer att släppas i juli, bland annat singeln Covered. Houghton själv var förvånad över att publiken önskade så många nya låtar.

Gospelmusiken är känd för att locka oerhört talangfulla musiker och New Breed utgör minsann inget undantag. Under låten The power Of One (Change The World) bjöd respektive musiker på imponerande solon. För att illustrera musikernas skicklighet ännu tydligare så bytte basisten och trummisen instrument efter halva konserten och spelade så resten av kvällen. Märkte publiken av någon skillnad? Absolut ingen.

I dialog med publiken

Speciellt för kvällen var att Israel Houghton ungefär halvvägs in i konserten avbröt musiken för att under en dryg halv timme sätta sig ner för att svara på frågor som ställdes av publiken. Den sortens kontakt med publiken är mycket ovanlig i konsertsammanhang. Det var fascinerande att följa med dialogen mellan publiken och artisten, som ju längre kvällen led, alltmer framstod som en av oss.

Houghton gav också utrymme för publikens önskelåtar och satte sig efter hand vid pianot och körde några snabbversioner av bland annat If Not For Your Grace och Around. Efter den obligatoriska Friend Of God som avslutning var det dags att ta farväl. Inspirerad och upplyft är det bara att vänta tills nästa gång lika skickliga och ödmjuka musiker besöker Helsingfors.

Johan Myrskog



Beväringspastor Topias Tanskanen berättade att många beväringar upplever kristen tro som förnuftsvidrig. Det behövs mera apologetik och vi har glömt att lära de unga hur central gudstjänsten är i en kristens liv, sade Tanskanen. (foto: Tomas von Martens)

Aldrig tidigare har kyrkans fyraårsberättelse väckt så mycket diskussion i offentligheten som nu. Engagemanget för kyrkan minskar drastiskt och minskningen ser ut att gå i allt snabbare takt. 1.2.2013 kl. 15:01
Fredagskvällens paneldiskussion berörde ungdomars utslagenhet. Kvällen blev något av året UKs huvudtema. (foto: Johan Myrskog)

Allvarsamma teman präglade Ungdomens Kyrkodagar (UK) på Lärkkulla. Cirka 160 ungdomar från Borgå stift diskuterade ungdomars trängda situation – men hade också roligt tillsammans. 31.1.2013 kl. 15:58
Yrke: Klubbtant. När Isabella Munck ser tillbaka konstaterar hon förvånat att det tydligen var ett drömyrke för henne redan som barn. (foto: May Wikström)

Isabella Munck sopar snabbt undan klichéerna om ängsliga herrgårdsfröknar. Någon beslutsångest har hon aldrig lidit av. I dag är hon just där hon vill vara. 31.1.2013 kl. 15:51

Ändamålsenlighet och kommunikationer talar för ett uppbrott från stiftsstaden. 30.1.2013 kl. 15:08
I kapellet i Kampen ordnas inga gudstjänster eller förrättningar. Enkla tillställningar ska uppmuntra människorna att stilla sig.

"Kapellet är media" säger Maarit Kuikka som utsett årets pristagare. 25.1.2013 kl. 10:05
Till vardags arbetar Tomas Höglund som klass- och musiklärare i Mattlidens låg- och högstadieskola i Esbo. (foto: Johan Myrskog)

Han tog tittarna med storm. Efter sin tolkning av soul-låten You are so beautiful i tävlingen Voice of Finland har Tomas Höglund blivit något av en kändis. Själv tar han det med ro och lägger tävlingen liksom resten av sitt liv i Guds händer. 24.1.2013 kl. 09:00
Förra året samlades UK i Vasa.

I morgon samlas drygt 200 unga kyrkliga beslutsfattare från hela stiftet i Karis kring tuffa frågor. 23.1.2013 kl. 11:14
Kristendom, islam, hinduism och buddhism är de fyra största religionerna i världen. De religionslösa är fler till antalet än buddisterna. Foto: SXC

Migrationen i världen leder till att religionerna uppblandas. Det ökar också behovet av religionskunskap. 23.1.2013 kl. 12:54
Den nuvarande Tendelaskolan är byggd av pinnar och lera och kräver ständiga reparationer.

Målet på 70 000 euro för att bygga upp Tendelaskolan i Kongo är nu nått. Allt som allt har 64 svenskspråkiga församlingar och tre skolor engagerat sig i insamlingen med diverse basarer och lopptorg, kollekt och allsångsevenemang som Vi sjunger sommarsånger. 17.1.2013 kl. 13:51
Sprinklersystem i gamla kyrkor innebär att man på vissa ställen tvingas dra vattenledningarna på putsen. I Malax kyrka installerades sprinklers 2010.

Allt flera försäkringsbolag kräver sprinklersystem i kyrkorna. Det medför stora kostnader för församlingar som ännu inte gjort investeringen. 17.1.2013 kl. 12:40
Den jämna ström av folk som lämnar kyrkan ser ut som en dominoeffekt och ger därför huvudvärk åt kyrkans framtidsstrateger. Men varje utträde är ett enskilt beslut som inte är helt omöjligt att påverka. (foto: Malin Aho)

En jämn ström av folk lämnade kyrkan också år 2012. På Kyrkostyrelsen vet man vilka av medlemmarna som går och varför. Ändå är det svårt att täppa till läckan. 11.1.2013 kl. 10:53
Clara Lidström bor på landet utanför Umeå i norra Sverige. Där fotograferar hon gamla saker och sig själv och skriver om sitt liv som mamma och kvinna. (foto: Bonnier/Ulrica Zwenger)

clara lidström. Bloggaren Clara Lidström har ett perfekt jobb. Hon bor på landet och kan jobba hemma. Hon gör en av Sveriges populäraste bloggar med över 200 000 besökare varje månad. Hon skriver om vintage, mat och mode, men ibland ryter hon till om att vara kristen och nykter. 10.1.2013 kl. 10:10
Tvåspråkigheten berikar kyrkan och bör ses som något självklart, säger kanslichef Jukka Keskitalo. (foto: Johan Myrskog)

kyrkans språkstrategi. Kyrkomötet beslöt för en dryg månad sen att kyrkan ska följa regeringens linje i nationalspråkstrategin. Kyrkostyrelsen har ansvaret för projektet som tills vidare ligger i startgroparna. 10.1.2013 kl. 10:20
På VEPA-centret kan hemlösa komma in och få ett gratis mål mat, en kopp kaffe och socialt umgänge. Ingen är för illa däran för att platsa in. (foto: Johan Myrskog)

Hur gör man när man blir utsparkad hemifrån som tonåring och tvingas klara sig själv? Hur överlever man drogerna, våldet och kylan då man bor på gatan? KP har träffat två hemlösa män som berättar sina livshistorier. 3.1.2013 kl. 12:00
Christer Lönnqvist är en bekant syn bland hyllorna på Oravais Livsmedel. (foto: Johan Sandberg)

christer lönnqvist. Han gör långa arbetsdagar från att butiken öppnar tills den stängs. Arbetet har blivit en livsstil för Christer Lönnqvist. Det är intresset som driver mig, säger han. 3.1.2013 kl. 09:34

kampanj. Kampanjbudskapet ”Här bor kärleken” kombineras med Touko Hujanens dokumentärfotografier av Esbo och Esbobornas vardag. 3.11.2020 kl. 14:22
Åsa Dalkarl-Gustavsson tycker det är viktigt att plocka fram olika sidor hos dem vi saknar. – Annars blir vi ju så endimensionella.

Saknad. – Jag fick en märklig känsla i kroppen, det var som om Ole ville mig något, säger Åsa Dalkarl-Gustavsson. De var äkta makar och kolleger, och de hade många planer för framtiden. 30.10.2020 kl. 13:20
Mika Salminen talar svenska för att hans mamma är finlandssvensk och hans pappa gått i svensk skola.

Coronapandemin. THL:s Mika Salminen tror inte på coronaskuld: vem som helst kan smittas, och ingen ska ha dåligt samvete över det. Vad munskydden gäller tror han på grupptryck i stället för tvång. 29.10.2020 kl. 17:16
Gymnasieeleven Fanny Nylund från centrum och yrkesinstitutstuderande Andreas Fors från Jeppo är två av medlemmarna i den nystartade styrgruppen för ungdomsverksamheten.

nykarleby. Vad behöver unga idag, och hur ska församlingen nå dem? I Nykarleby församlings styrgrupp för ungdomsarbetet får unga själva vara med och påverka. 29.10.2020 kl. 16:59
Vad kan du som andra kan ha nytta av? Det är en viktig fråga man kan ställa sig när man skapar webbinnehåll, anser Simon Lampenius.

Webben. Simon Lampenius vet en hel del om hur man får trafik till sin webbplats. Vilka missar gör vi? Och vad kännetecknar en lyckad statusuppdatering? 29.10.2020 kl. 15:14