De utsatta i samhället ska inte ensamma behöva bära följderna för samhällets strukturförändringar – för det mäktar de inte med. Finland har inte råd att skuffa ut människor till en tillvaro utan utbildning eller arbete, varken ekonomiskt eller mänskligt sett.
Det här är ett par av tankarna i den fattigdomsgrupp, som under ärkebiskop Kari Mäkinens ledning arbetat ut ett betänkande till nästa regering.
Fattigdomsgruppens program offentliggjordes i dag.
Gruppen ger både allmänna riktlinjer och konkreta åtgärdsförslag för att minska skillnaderna i välfärd och hälsa.
– Slutresultatet vittnar om en stark gemensam etisk vilja. Jag hoppas att förslaget upplevs seriöst och beaktas då man gör regeringsprogrammet, säger ärkebiskop Kari Mäkinen.
Gruppen har bestått av representanter för centrala samhälleliga aktörer: Akava, EK, SAK, STTK, Institutet för hälsa och välfärd, Kommunförbundet, Företagarna i Finland, Finlands social och hälsa rf (SOSTE), Centralförbundet för Mental Hälsa, nationella föreningen för arbetslösa och Helsingfors diakonissanstalt. Förslaget har också undertecknats av barnombudsmannen och Garanti-Stiftelsen.
Fattigdomsgruppen har sammanträtt under vintern, med inkallade experter som bidragit till arbetet.
Se samhället ur de svagas synvinkel
ärkebiskop. Ärkebiskopens fattigdomsgrupp offentliggjorde sitt program i dag. Grundtanken är att det goda samhället som verkar för alla inte behöver en separat fattigdomspolitik. 10.3.2015 kl. 15:28
May Wikström