Muluken Cederborg, 36, röstade för första gången i församlingsvalet i höst.
– Det har inte känts angeläget tidigare. Nästan ingen av mina vänner röstade nu heller, kyrkan är så osynlig för de flesta eller så känns den obekväm.
Hon tänker bland annat vigseldebatten gällande samkönade par och de åsikter som kristdemokraternas ordförande Päivi Räsänen för fram.
– Dem vill åtminstone inte jag stå för. Jag vill liksom inte förknippas med sådana värderingar alls.
Men vad var det som fick dig att rösta nu då? Svaret är rätt vanligt: sedan hon blev mamma har frågor om livet och den egna dödligheten kommit närmare.
– Min son är döpt, det var helt självklart för både mig och min man trots att min man inte ens hör till kyrkan. Jag är medlem och tycker att kyrkan gör så mycket bra saker så som all barnverksamhet och u-landsarbetet.
Men attityden och människosynen känner hon inte igen i kyrkan, det fanns ingen kandidat i valet som tilltalade henne.
– Jag önskar mig en församling där man accepterar olikheter, där man öppet visar att man kan samarbeta med alla. Det betyder ju också att jag som mer liberal måste kunna samarbeta med den som har en mer konservativ syn. Vi kanske aldrig blir helt överens men vi borde kunna förståelse för varandra.
I samband med valet kom hon att kommentera saken på facebook, vilket ledde henne in i en debatt om vad kyrkan och församlingsvalet egentligen borde handla om.
– Vigslar av samkönade par och kvinnopräster kanske inte rör församlingsrådet direkt men det är frågor folk är intresserade av och det här måste kyrkan ta ställning till. Om mediabilden av kyrkan är onödigt negativ eller direkt felaktig så måste man fundera över vad som föranlett den skeva bilden och försöka bryta spiralen.
Att skriva ut sig för att man inte håller med om allt tycker hon är fegt.
– Nej, vi måste påverka och förändra, våga ta tillbaka kyrkan.
Hon önskar att kyrkan var med vardagsnära i hennes liv, att hon fick höra mer konkret om arbetet.
– Som i valet till exempel. Kampanjen var stor och synlig men vad säger en slogan som "Tro på det goda"? Det måste bli tydligare! Kyrkan har familjerådgivning - vill medlemmarna ha kvar det? Kyrkan har barnverksamhet - vill medlemmarna ha kvar det? Allt kostar och den som i fortsättningen vill ta del av arbetet måste betala, det vill säga höra till kyrkan och betala skatt. Men jag tror inte att alla förstår hur mycket fint som görs i kyrkan, så marknadsför det!