– Riksdagens beslut ändrar varken kyrkans äktenskapssyn eller det att enbart heterosexuella par kan få kyrklig vigsel, anser biskop Björn Vikström.
Men Vikström räknar med att ett initiativ till kyrkomötet om att även samkönade par skall få kyrklig vigsel sannolikt kommer att väckas.
– Men när och med vilken formulering det inlämnas återstår att se.
Biskopen ser i dag följande tänkbara scenarier för kyrkan:
– Vi kan fortsätta som i dag med att viga heteropar och erbjuda bön för samkönade par som vigt sig. Vi kan ändra äktenskapssyn och viga alla par. Vi kan också viga heteropar och erbjuda välsignelse åt samkönade par. Eller så avsäger vi oss sig vigselrätten och erbjuder välsignelse antingen åt alla par eller åt enbart heteropar.
Tidigare i år argumenterade Björn Vikström för att kyrkan skulle avstå från vigselrätten.
– Jag vill inte låsa mig vid något, men jag tycker absolut att det alternativet borde utredas.
All ändring av kyrkolagen och kyrkohandboken kräver kvalificerad majoritet i kyrkomötet.
– Det torde inte ske med nuvarande kyrkomöte. Men troligen kommer frågan att diskuteras flitigt under åren som följer.
Fokus på grunduppgift
Vikström hoppas att kyrkans medlemmar tar del i den debatten med inbördes respekt.
– Mänskligt sätt kommer vi inte att uppnå konsensus inom kyrkan. Det gäller rent konkret att finna svar på frågan hur vi ska kunna leva tillsammans i detta korsdrag utan att förlora fokus på kyrkans grunduppgift, som är att hjälpa människor till tro och förtröstan på Gud genom förkunnelse, sakramentsförvaltning och diakonal tjänst.
Efter riksdagens beslut steg utskrivningarna på webbsajten eroakirkosta.fi till toppnoteringar för detta år. Över 13 000 personer hade skrivit ut sig på måndag morgon. Men denna gång har många skrivit ut sig på grund av ärkebiskop Kari Mäkinens stöd för lagändringen. På måndag morgon hade också 2 000 personer skrivit under en namnlista på adressit.com med krav på Mäkinens avgång.
Vikström vädjade tillsammans med biskopen i S:t Michels Seppo Häkkinen om enighet i kyrkan genast efter riksdagens beslut. Tidigare har de i offentligheten stått för olika åsikter om äktenskapslagen ska förändras eller inte.
– Frågan splittar inte bara riksdagen utan också kyrkan. Vi ser på saken ur olika perspektiv. Men vi är fullständigt eniga om att det inte är värt att skriva ut sig ur krykan för den har sakens skull, skriver Vikström och Häkkinen.
Kristdemokraterna, det enda partiet som enigt motsatte sig lagändringen hoppas att nästa riksdag förhindrar att lagen verkställs, vilket teoretiskt är möjligt.