GLS-seminarierna är inspelade på förhand och projiceras på storbildsskärm. Här är det Jeffrey Immelt, vd på General Electric med över 300 000 anställda, som delar med sig av sina erfarenheter av ledarskap.
GLS-seminarierna är inspelade på förhand och projiceras på storbildsskärm. Här är det Jeffrey Immelt, vd på General Electric med över 300 000 anställda, som delar med sig av sina erfarenheter av ledarskap.

Lyckad start för GLS i Jakobstad

GLS. Premiären för GLS verkar ha gett mersmak bland såväl deltagare som arrangörer. 24.11.2014 kl. 12:37

I helgen var det premiär i Jakobstad för den första helt svenskspråkiga GLS-ledarskapsskolningen i Finland.

– Det har varit väldigt bra. Det har överträffat förväntningarna och vi hade aldrig kunnat tro att det skulle vara så här bra, säger systrarna Judit Sund och Lisen Pahkala när de summerar intrycken av Global Leadship Summit-konferensen halvvägs in på den andra dagen.

Båda har deltagit i ledarskapsutbildningar tidigare.

– Men det som skiljer den här från de ledarskapsutbildningar jag deltagit i tidigare är den kristna kopplingen. Och eftersom jag själv är aktiv i kristna sammanhang så betyder den biten mycket och ger en större tyngd och stabilare grund åt hela utbildningen, säger Judit Sund.

Judit Sund jobbar som avdelningsansvarig på ett lokalt trädgårdsföretag i Jakobstad och är till vardags förman för närmare tio anställda. Lisen Pahkala jobbar i sin tur som kassabiträde men är också engagerad som söndagsskollärare.

– Även om jag inte direkt är i en chefsställning i mitt arbete så tycker jag ändå att sådana här utbildningar alltid ger väldigt mycket. Man får tid att reflektera över sig själv och sin personlighet och lär sig samtidigt mycket om andra människor, säger Lisen Pahkala.

Judit Sund är inne på samma linje.

– Det av seminarierna som varit mest givande så här långt för mig personligen var ett om introverta ledare. Jag kan känna igen mig i det och det känns befriande att få höra att det inte finns en mall eller en stil som man som ledare måste följa. Man får anpassa ledarstilen efter personligheten.

Närmare 300 deltagare

Musik är ett stående inslag i GLS-konferenserna och också den får beröm av Lisen Pahkala och Judit Sund.

– Konserten med Markus Wargh på fredagskvällen var helt fantastisk och också Mrs Bighill Singers har varit otroligt duktiga.

Även från arrangörshåll är man nöjda med premiärkonferensen i Jakobstad. Det här är den första helt svenskspråkiga konferensen som ordnas i Finland.

– Vi har haft närmare 300 deltagare och det är redan nu bestämt att det blir en fortsättning här nästa år. Våra erfarenheter från andra orter är att det första året är svårast att sälja in och sedan blir det lättare, säger Maarit Kattilakoski som är projektledare på GLS.

Många företagare

Att det blev en GLS-konferens i Jakobstad berodde på att det kom ett lokalt initiativ om att ordna en konferens här. Regionen är känd för hög kyrklig aktivitet men också för sin företagaranda.

– Det märks också i deltagarstatistiken. Ungefär en tredjedel av deltagarna här kommer från företagsvärlden, vilket procentuellt sett är den högsta siffran av de orter vi ordnar GLS på i år, säger Maarit Kattilakoski.
Konferensen öppnades av Jakobstads stadsdirektör Mikael Jakobsson som också deltog i konferensen tillsammans med stadens ledningsgrupp.

– Också de verkar vara väldigt nöjda. Jakobsson lovade redan nu att staden deltar också nästa år och då med tre gånger fler medarbetare än i år.

GLS står för Global Leadership Summit och är en ekumenisk och internationell ledarskapsskolning.

Judith Sund och Lisen Pahkala var två av de närmare 300 deltagarna på den första svenskspråkiga GLS-konferensen som arrangerades på Campus Allegro i Jakobstad senaste helg.
Judith Sund och Lisen Pahkala var två av de närmare 300 deltagarna på den första svenskspråkiga GLS-konferensen som arrangerades på Campus Allegro i Jakobstad senaste helg.
Nicklas Storbjörk



Vad ska man göra med sitt häftiga temperament? 22.4.2016 kl. 14:05
Har du en förfader som varit tjänsteman?
Försök med att knappa in namnet i Arkivverkets digitalarkiv – kanske får du napp. KP:s redaktör hittade morfars farfars tjänste-
förteckning.

slktforskning. Om sekretessbestämmelserna vållar problem för släktforskaren kan församlingen hjälpa. 22.4.2016 kl. 13:52
Här, i Templet på Nylandsgatan i Helsingfors, har Eva Kleman fortfarande sitt arbetsrum. Men i hemmet i Munksnäs samlas redan flyttlådorna på hög inför det nya uppdraget i Sverige.

frälsningsarmén. – Jag kan nästan tycka att det är ett större under av Gud att orka hålla mig under armarna än att göra mig helt frisk, säger Eva Kleman, nyutnämnd kommendör för Frälsningsarmén i Sverige och Lettland. 22.4.2016 kl. 13:45

hanna lehtonen. För tre år sedan var hon osäker på om någon alls skulle vilja sjunga i hennes kör. 21.4.2016 kl. 07:16
Jenny Salminen ska vända Janina Salminen i framstupa sidoläge. Johan Nyman instruerar.

frsta hjlp. De lär sig rädda liv - till takten av Bee Gees hitlåt Stayin’ Alive. 20.4.2016 kl. 07:00

understd. Förbundet Kyrkans Ungdom (KU) fick 11 000 euro när Kyrkostyrelsens plenum delade ut understöd till kyrkliga organisationer. 19.4.2016 kl. 15:39

lediga tjnster. Däremot ville fyra bli stiftssekreterare för församlingsdiakoni vid domkapitlet i Borgå, och en kyrkoherde i Sjundeå. 18.4.2016 kl. 15:45

tempelplatsens kyrka. Tusentals turister gästar sommartid tempelplatsens kyrka varje dag. 18.4.2016 kl. 11:17

våga fråga. Veckans läsarfråga handlar om föräldrar som lägger sig i sina vuxna barns liv. 18.4.2016 kl. 09:59

scouting. Under Scoutveckan 18-24.4 hörs och syns scouterna extra mycket. 15.4.2016 kl. 13:56

Försvarsmakten. Dopundervisning och att vistelsen i Finland är registrerad räcker för den som vill bli döpt och medlem i den evangelisk-lutherska kyrkan. 15.4.2016 kl. 11:36
Annika Luther har tillsammans med sina elever vid Tölö gymnasium förberett jorden för vårens plantor.

profilen. Annika Luther har grävt fram otrevligheter familjen inte pratade om. 15.4.2016 kl. 11:16
Våt hund medför en speciell lukt som endast hundägare tycker om.

diakoni. Hundägarna fick egen bönbok. 15.4.2016 kl. 08:25
Rasha, Eeva och Najla skils snart åt då alla asylsökande som kom till Nagu i oktober snart lämnar ön.

tagg. Flyktingförläggningen på skärgårdsön Nagu stängs i slutet av april. Känslorna ligger på ytan bland både frivilliga och asylsökande. 14.4.2016 kl. 11:26
Författaren Laura Honkasalo upptäckte snålandets konst när hon blev ensamförsörjare för två barn.

Kultur. En dag märkte författaren Laura Honkasalo att hon hade utvecklats till en snåljåp. Det var dags att skriva en bok om att vända på slantarna. 13.4.2016 kl. 16:47

Björn Vikström är tillbaka i de kvarter han strövade i som tjugoåring.

UNGDOMSTID. Ta det lugnt, det ordnar sig! Så säger Björn Vikström till sitt tjugoåriga jag. 17.2.2022 kl. 10:21
Jobbet som stiftsdekan kräver bland annat tålamod och teologiskt och pedagogiskt kunnande.

krav. Stiftsdekanen är något av biskopens högra hand, och det har också hänt att en stiftsdekan blivit vald till biskop. Nu lediganslås tjänsten i Borgå stift. 9.2.2022 kl. 15:39
Magnus Riska återvänder inte till domkapitlet utan stannar för en längre tid i Etiopien.

domkapitlet. Magnus Riska avgår från tjänsten som stiftsdekan. Nu söker domkapitlet både en ny stiftsdekan och en ny stiftssekreterare för personalvård. 9.2.2022 kl. 11:10
Drumsö väster om stadskärnan i Helsingfors kan förlora kampen om kyrklig verksamhet på svenska.

Helsingfors. Renoveringar för över 11 miljoner faller tungt i nacken på Johannes församling i Helsingfors. Nu ska fastighetsreparationer allt tydligare tas ur samma kista som pengar till församlingarnas verksamhet och löner till personalen. 8.2.2022 kl. 15:03
Livet har lärt Eva Biaudet att det inte är farligt att misslyckas.

ETT GOTT RÅD. Var inte så sträng med dig själv. Kom ihåg att ha roligt också, skulle Eva Biaudet 
säga till Eva, 20 år.
 I serien "Ett gott råd" ger personer goda råd till sitt yngre jag. 3.2.2022 kl. 16:25