Kyrkor och församlingar har stora fastigheter och uppvärmningskostnaderna är därför också mycket höga.
– Genom att investera i jordvärme kan man sänka energiutgifterna med 60 till 80 procent per år. Det handlar om stora summor för en församling, säger Jussi Hirvonen som är verksamhetsledare för SULPU (Suomen Lämpöpumppuyhdistys).
I Sibbo kyrka har kostnaderna för uppvärmning sjunkit med 65 procent sedan man övergick till jordvärme. I Finlands näststörsta träkyrka i Mäntyharju har kostnaderna sjunkit med 77 procent och detta samtidigt som man höjt medelvärmen i kyrkan.
Investeringskostnaderna för jordvärme är höga men det sparar man in på bara några få år genom att räkningarna för uppvärmning genast blir mycket lägre än tidigare.
Jussi Hirvonens väg till en passionerad förespråkare av jordvärme har varit lång. I början av 90-talet var han mycket skeptisk till jordvärme.
– Till min utbildning är jag diplomingenjör med en specialisering i kärnkraftsteknik. Jag var med och startade kärnkraftverket i Lovisa i tiderna.
Sen träffade han en gammal vän som arbetade med värmepumpar i Sverige.
– Vi satt på en färja mellan Sverige och Finland och grälade riktigt ordentligt. Jag tyckte att det var ett helt skrattretande påstående att man skulle kunna utvinna energi och värme ur jorden.
Han ville utmana sin vän och bevisa att jordvärme inte fungerar.
– Jag lät honom bygga in ett värmpumpsystem i mitt nya egnahemshus.
I tre år gjorde Hirvonen sedan nogranna tekniska kalkyler och beräkningar av hur värmepumpen fungerade i hans hus.
– Det övertygade mig. Kostnaderna sjönk med 30 procent. Jag grundade ett företag och började importera värmepumpar från Sverige.
Läs mer om värmepumpar i kyrkor i veckans nummer av KP.