Bodil Sandells pappa var sjömanspräst i Hamburg och därför tillbringade hon fem år av sin barndom i Tyskland.
– Jag och min syster talade tyska då vi flyttade hem till Finland och Karleby. Så småningom blev det bara svenska. Men våra föräldrar har berättat att när vi grälade så gjorde vi det på tyska. Det är ett effektivt språk att gräla på.
Långt senare, som vuxenstuderande, blev hon filosofie magister i tyska med biämnet litteraturvetenskap.
– Det var min tyska väninna som tyckte att jag borde göra något med mina tyskkunskaper. Jag har jobbat som tysklärare i olika skolor i Helsingfors i korta perioder.
Direkt efter studenten studerade hon till sjukskötare och specialiserade sig till diakonissa. Men det var först år 1998 som hon började arbeta som diakonissa.
– Jag var hemma med barnen i sjutton år och det var något jag själv valde och ville.
Bodil gifte sig 1980 med Halvar Sandell och de har sex barn, varav två flickor och fyra pojkar. Det yngsta barnet är nu nitton år och det äldsta är 32.
– I dag är det inte längre möjligt att försörja en familj på bara en lön. Jag tycker det är ledsamt att den möjligheten inte finns som alternativ för familjer. Speciellt i dessa tider när det ändå inte finns tillräckligt med arbete åt alla.
Hon minns de fina stunderna på morgonen när barnen vaknade en efter en. – Det var det bästa som fanns, att dricka sin kaffekopp på morgonen inn- an barnen vaknade och kröp upp i famnen och mornade sig.
Kyrkan har glömt bort synden
Sin kristna tro har hon med sig från barndomen. En gång när hon var fem–sex år berättade hennes pappa om en prästkollega som inte hade en tradi- tionell tro.
– Men han är jättetrevlig, sa pappa till mig. Jag svarade att ”Vad hjälper det?”. Redan tidigt var tron för mig ett antingen eller.
Ungdomsåren tillbringade hon i Karleby församling där pappa var präst efter att de flyttat hem från Tyskland.
– Vi hade massor med möten och undervisning och jag är tacksam för allt de åren gav mig.
Först efter fyllda tjugo gjorde hon ett mera medvetet val att följa en kristen övertygelse.
Läs hela artikeln i KP nr. 19