Den svenska författaren Kristian Lundberg har förra veckan tilldelats Svenska Bibelsällskapets bibelpris 2013. Lundberg har konsekvent återkommit till bibliska texter som litterär fond i sitt författarskap, både i prosa och lyrik. I En hemstad, som publicerades i våras, finns bl.a. Psaltaren och Jobs bok närvarande både i direkta citat och i parafraser.
Det bibliska språket filtrerat genom Lundbergs prosa blir en slags motkraft till den samhälleliga utvecklingen och till de hårda värderingar som råder i det Sverige som omringar författaren. Lundberg frågar sig upprepade gånger vad det innebär att vara människa. Hur ska man leva? De tidlösa kristna värderingarna lyfts i hans författarskap fram som vägvisare i en tid som hotar bli allt mer människovidrig.
Lundberg har också en blick på hur andra författare tillägnar sig och bygger ut bibeltexter. I sitt förord till Lukas Moodyssons bok Mellan sexton och tjugosex (2001) skriver han uppskattande att ”[h]är möter vi bibeltexten inte som slutet periodiskt system, utan som ett levande språk, skjutet in i samtiden, som levande skott på ett dött träd”. Detsamma kunde med fördel sägas om Lundbergs eget författarskap.
Bibelpriskommitténs motivering för sitt val lyder så här: ”Kristian Lundberg skildrar självutlämnande människors utsatthet i vårt samhälle med poetisk kraft och precision och använder bibliska texter om hopp och förtvivlan som en klangbotten.” Priset delas ut sedan 2004. Författare som tidigare mottagit priset är bl.a. Kerstin Ekman och Ylva Eggehorn.
Motkraft till hårda värderingar
Kristian Lundberg. Kristian Lundberg får bibelpris för sitt sätt att använda bibliska texter om hopp och förtvivlan. 25.11.2013 kl. 15:12
Mathias Rosenlund