– Borgå kyrkliga samfällighet binder tydligen renoveringen av Domprostgården till mig personligen. Det här är naturligtvis inte korrekt. Det är tjänsten som är förenad med boendeplikt i Domprostgården, oavsett vilken person som innehar den. Men för att få igång renoveringen – som domkyrkoförsamlingens församlingsråd genom upprepade enhälliga beslut under de senaste fem åren önskat – kommer jag att återgå till tjänsten som domprost, ett arbete som jag trivts väldigt bra med. Förutom då det gäller den utdragna processen kring Domprostgården.
År 2008 tillträdde Mats Lindgård som kyrkoherde och domprost i Borgå svenska domkyrkoförsamling. Tjänsten som domprost lediganslogs med boendeplikt i Domprostgården och Lindgård med familj ville gärna bo där. Men huset var i så dåligt skick att det måste renoveras innan han kunde flytta in.
I dag, fem år senare, är huset fortfarande orenoverat. Projektet Domprostgården är en härva av beslut, klagomål, motioner och förvecklingar. Varför?
– Jag tror att om huset och hustekniken skulle vara i skick skulle domprosten ha flyttat in för länge sedan. Problemet är att det krävs en massiv renovering och att den som ansvarar för renoveringen inte kan flytta kostnaderna vidare åt användarna och styra husets användning, säger fastighets- och anskaffningschef Dan Tallberg som följt med processen i egenskap av tjänsteman.
Läs mer om processen kring Domprostgården i morgondagens KP.
Lång kamp om Domprostgården i Borgå
Stiftsdekan. Stiftsdekan Mats Lindgård har beslutat återgå till tjänsten som domprost i Borgå för att få Domprostgården renoverad. 23.10.2013 kl. 16:16
Sofia Torvalds