Monica Vikström-Jokela tillsammans med Tommy (Robin Wegelius) och Kajsa (Frida Hindsberg). Tommys supersoffa syns i Yle Fem i december – senare också i MTV3 Junior och norska NRK.
Monica Vikström-Jokela tillsammans med Tommy (Robin Wegelius) och Kajsa (Frida Hindsberg). Tommys supersoffa syns i Yle Fem i december – senare också i MTV3 Junior och norska NRK.

Pappa kom hem, för vi längtar efter dig

En separation, en frånvarande pappa och fyra barn som hoppas att han ska återvända hem igen. Monica Vikström-Jokelas allvarliga komedi för barn fick bidrag av Kyrkans mediestiftelse.
11.8.2013 kl. 12:00
Det är juli och gassande sol. Men inne i Yle-studion lackar det mot jul. Här finns det hem där Tommy (Robin Wegelius) och hans syskon väntar och längtar efter att deras pappa ska inse vilka roliga ungar de är och flytta hem igen.

– Vi börjar från att Kajsa kommer in, säger Monica Vikström-Jokela.

Kajsa (Frida Hindsberg) kommer in, och så kommer hon in på nytt. Och på nytt.

– Tystnad, tagning!

Vikström-Jokela är regissör och manusförfattare till Tommys supersoffa som filmas i sommar och sänds i december. Det handlar om ett unikt finlandssvenskt projekt: en dramaserie för barn som har premiär i samband med BUU-klubbens julkalender.

– Det är viktigt att också finlandssvenska barn får se dramaserier ur sin egen verklighet med personer de kan identifiera sig med. Utomlands gör de fin fantasy, sådana produktioner kan vi inte tävla med, men vem gör något som handlar om våra barns liv? frågar sig Vikström-Jokela.

Hon försöker dra sig till minnes någon liknande inhemsk dramaproduktion från de senaste årtiondena, men hon kommer inte på något.

– De dramaserier som gjorts till exempel för julkalendern har varit mer sagoaktiga.

Pappan som aldrig har tid
I många år drömde hon om att göra en stor dramaproduktion för barn. Monica Vikström-Jokela skriver barnböcker. Böckerna utspelar sig i finlandssvenska miljöer, miljöer som säger: De här kunde vara du.

Idén till Tommys supersoffa uppstod när hon gjorde skolbesök för att berätta om den första boken Morris och Leia.

– Jag tyckte att jag hade skrivit en bok om flickan Leias sorg efter sin mammas död, men efteråt kom pojkar fram till mig och var missnöjda med att den andra huvudpersonen, Morris, aldrig fick reda på vem hans pappa var.

Samma mönster upprepade sig under många skolbesök. Monica Vikström-Jokela fick en känsla av att det fanns många barn som längtade efter en pappa som var mer eller mindre frånvarande.

Det märktes också under provfilmningen. 300 barn provfilmades, många av dem för rollen som Tommy, killen som börjar göra webb-tv från det egna hemmet för att visa för sin pappa hur roligt det trots allt skulle vara att bo hemma. Under provfilmningen fick pojkarna banda in en scen där de pratade med sin pappa på Skype.

– Det var många pojkar som gick helt in i den scenen, in i frågan: När kommer du hem, pappa? När ska vi ses nästa gång? Det märktes att det var något som berörde dem.

Prioritera barnen
Tommys supersoffa är en komedi med en allvarlig röd tråd.

– Det är en berättelse om att sakna en pappa men också en berättelse om barns otroliga lojalitet med sina föräldrar.

Barnens pappa har en soffaffär, men eftersom han säljer soffor nästan dygnet runt blir det inte någon tid över för familjen. Familjens egen gamla, nedsuttna soffa blir en symbol för misslyckanden: den frånvarande pappan och mammans missnöje. När familjen flyttar till Karis blir pappan kvar i Helsingfors – men soffan tar de med sig.

– Och när pappa inte flyttar med dem frågar barnen: är det vårt fel? Hade pappa flyttat om vi var en roligare familj?

I ett försök att göra familjen lite roligare bestämmer sig Tommy för att göra ett eget webb-tv-program. Ibland blir det polis-tv, ibland barnprogram, men målet är detsamma: att via tv-programmet försöka lösa de problem som familjen kämpar med.

– Det slutar med julafton och med att pappan äntligen kommer hem – om det är en bestående lösning är inte helt klart. Min slutpoäng är ändå att pappan inser hur viktiga barnen är för honom, att han blir närvarande igen.

Projektet fick stöd bland annat av Kyrkans mediestiftelse.

– Det är jag glad för, för det här är en viktig berättelse för många barn. Den handlar om barnets emotionella band till sin familj och om att kriser kan få ett lyckligt slut.

Bakom en lättsam yta döljer sig också ett samhälleligt budskap: det måste vara möjligt att arbeta men också kunna prioritera sina barn.

– Man måste lyssna till vad barnen säger.

Läs hela artikeln i papperstidningen.

Sofia Torvalds



Ingrid Mutai och Olivia Franck (i telefonskärmen) vill lyfta 
sekundär traumatisering på bordet.

SEKUNDÄR TRAUMATISERING. Att känna empati är viktigt för dem som jobbar med att möta människor med trauma. Då de känner empatitrötthet eller har svårt att släppa tanken på klientens berättelse har dedrabbats av sekundär traumatisering. 24.7.2022 kl. 19:03
Mao Lindholm fascineras av rövaren på korset bredvid Jesus. – Och Jesus omedelbara löfte åt honom om evigt liv. Det är så hisnande stort att det inte går att fatta.

ANDETAG. Språket har en helt central betydelse i Mao Lindholms tillvaro. – Djupt allvar och smågalen humor tvinnar ihop sig till ord och meningar, ibland nästan obegripliga även för mig själv, säger Mao som bloggar på Kyrkpressens sajt. 24.7.2022 kl. 19:13
Katolska Sara Torvalds tycker att ekumenik är lärorikt men att den katolska kyrkan också har varit för en mängd "fördomar och tjafs". Hon är sedan 2021 ordförande för Ekumeniska rådets arbete på svenska i Finland.

profilen. Det finns mycket att lära sig av ekumeniken. Men Sara Torvalds som är ordförande för Ekumeniska rådets finlandssvenska arbete gillar som katolik sin egen kyrkas kontinuitet och tradition. 22.7.2022 kl. 15:00
Olav Jern anser att både Kyrkostyrelsen och domkapitlen har för stor makt. Men han är å andra sidan nöjd med att kyrkan har en tydlig beslutsstruktur

KYRKANS FÖRVALTNING. Stat och kommun har förenklat sin förvaltning. Men den utvecklingen har inte nått kyrkan. Den uppfattningen har Olav Jern i Vasa. 22.7.2022 kl. 08:00
– Jag tror att om jag var kyrkoherde skulle jag försöka hindra allt utflöde. Jag skulle tänka: jag låter ingen lämna församlingen utan att veta varför, säger Edgar Vickström. Han saknar uttalade mål i kyrkan.

KYRKANS FRAMTID. För ett år sedan blev Edgar Vickstöm präst efter en lång karriär bland annat som bankdirektör. Ett år senare är han förbryllad och lite bekymrad. En kyrka som handskas med personal, tid och pengar borde våga tänka på effektivitet. Men varför vet kyrkan inte ens om den har ett mål? 20.7.2022 kl. 19:12
Christina Roberts och Göta Alm-Ellingsworth vill återuppliva traditionen kring åländska Lumparlands brudkrona.

BRÖLLOP. I mitten på 50-talet bestämde sig Lumparlands marthor att skramla ihop till en brudkrona till kommunens flickor. Till det behövdes 200 gram silver och 13 000 mark. Men när man ville skänka den till församlingen sade dåvarande pastorn nej tack. Några årtionden senare hittade den ändå till kyrkans förvar. Nu har den dammats av för en historisk tillbakablick. 21.7.2022 kl. 15:00
Kyrkpressens enkät bland förtroendevalda i Borgå stift visar att ungefär en tredjedel tycker att kyrkoherden har för stor makt. Det tycker också de erfarna beslutsfattare Kyrkpressen talat med.

beslutsfattande. I början av juni sände Kyrkpressens redaktion iväg en enkät till alla församlings- och kyrkorådsmedlemmar i Borgå stift, och fick in 180 svar. En av frågorna lydde så här: Kyrkans lagstiftning ger kyrkoherden en stor roll i församlingens beslutsfattande. Tycker du att den är för stor? 6.7.2022 kl. 17:41
My Ström saknar känslan av att höra hemma. – Risken är nu, när jag testar på Sverige igen, att jag kommer ha samma känsla av att inte höra hemma.

Personligt. – Och sen låta sig slukas av dem innan man kan komma upp till ljuset igen, säger My Ström. 7.7.2022 kl. 19:58
Pilgrimsprästen Maria Widén i samtal med Stefan Edman.

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41
Bjarne Boije på sin hundraårsdag 2021

Nekrolog. Bjarne Boije somnade in den 19 juni, mätt på livet, 101 år och två månader gammal. 1.7.2022 kl. 15:54
Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30
Dennis Svenfelt och Bo-Göran Åstrand.

PRÄSTÄMBETE. Pastor Dennis Svenfelt behåller sitt prästämbete men får inget förordnande som präst. 22.6.2022 kl. 13:08
– Kyrkan i Sverige är lite yrvaken inför det här, för man är så van att vara underdog och missförstådd, säger Patrik Hagman.

profilen. Teologen och författaren Patrik Hagman är Kyrkpressens nya kolumnist. Sedan hösten jobbar han i Linköpings stift i Sverige med att utveckla och starta en utbildning för opinionsskribenter i Svenska kyrkans regi. 21.6.2022 kl. 19:00

HÖSTDAGARNA. Årets Höstdagar arrangeras det här veckoslutet i Toijala. Årets tema är "Kamp". Dagarna bjuder på traditionellt upplägg med verkstäder, café, musik, show, mässor, andakter, glada människomöten, bön, gemenskap och skratt. 4.11.2023 kl. 15:52

Kolumn. Jag slogs en morgon av hur mycket det finns att förundras över när sommar går över till höst och höst till vinter. Färgerna, dofterna, tystnaden. Det är något speciellt när naturen skiftar och går in i en annan säsong. Det påminner mig om att världen och livet har en rytm att följa. 6.11.2023 kl. 08:00

Stiftsdagar. Firandet av Borgå stifts 100-årsjubileum kulminerade i en festmässa i Borgå domkyrka. Kyrkpressen frågade några festdeltagare vad de tyckte mest om under stiftsdagarna i Borgå – och vad de tror om de följande 100 åren. 29.10.2023 kl. 15:22

Kolumn. På vägen till kyrkan möter jag tiggare och brödköer. Nyheterna har påmint mig om krig, människor på flykt, ensamhet, våld i hemmen och om hur dåligt vår underbart vackra planet mår. Det gör ont och jag känner mig maktlös. Helst skulle jag stänga ut alltsammans, leva i min egen bubbla, sluta bry mig. 28.10.2023 kl. 21:38
I panelen som diskuterade jubileumsboken satt Ida-Maria Sola, Robert Lemberg, Susanna Landor, Alaric Mård. och Maja-Stina Andersson-Tapola.

BORGÅ STIFT 100 ÅR. Att Borgå stift finns är ingen självklarhet, det hängde på ett hår. När stiftet inledde firandet av sitt 100-årsjubileum i Borgå idag, fredag, diskuterades bland annat behovet av en plats där vi kan träna på att se på saker från olika håll. 27.10.2023 kl. 18:29