Adam Czernek hade svårt att hålla sig för skratt då han låg på operationsbordet föreställandes en nedsövd patient. Kittlar det så kittlar det...
Adam Czernek hade svårt att hålla sig för skratt då han låg på operationsbordet föreställandes en nedsövd patient. Kittlar det så kittlar det...

Mission week Tjeckien

Kan korttidsmission verkligen göra skillnad? Det är svårt att säga vad frukten slutligen är. Men då vi mött ungdomar som röker marijuana, längtar efter kärlek och vill möta Gud förstår vi att det spelat roll att vi har gått fram och talat med dem.
10.8.2013 kl. 12:00
Det är något av en kulturchock vi finländare möter då vi anländer till Ostrava för att delta i Impuls mission week i Tjeckien. Det duggregnar och blåser snålt och den betonggråa tågstationen är inte ett slott precis. Vad har vi gett oss in på?

Vi är ett team på fyra ungdomar som kommit från Petrus församling i Helsingfors för att delta i en missionsvecka i Tjeckien. Impuls mission week ordnas för andra året och ligger fortfarande ganska långt i startgroparna. Långtidsvisionen är kort och gott att hela den tjeckiska befolkningen ska få möta Gud. 

Efter en timmes väntande på tågstationen dyker någon äntligen upp.

– Han som först skulle hämta er körde vilse, förklarar chauffören som heter Daniel.
Då vi anlänt till den inledande konferensen är vi alla så trötta att vi bara väntar på att få inkvartera oss. Slutligen hittar vi ett hörn i ett klassrum där vi ställer ner våra väskor.
Då kommer nästa kulturchock. Knappt någon talar ju engelska. Med innovativt kroppsspråk som åtföljs av roade miner lyckas jag fråga var toaletten finns.

En sekulär nation
Nästa dag börjar programmet på allvar under den inledande konferensen. Undervisning blandas med lovsång och några - tja, mindre seriösa inlägg.
Killen som ligger under lakanet kan inte hålla sig för skratt då sköterskorna börjar peta på honom.

– Det kittlar! flåsar han mellan skrattsalvorna och publiken jublar.

Sketchen, som handlar om en patient med hjärtfel, symboliserar en person som ännu inte mött Gud. Sköterskorna symboliserar missionsveckans deltagare som känner en nöd för Tjeckiens befolkning.

– Det finns så många sociala problem i Tjeckien som fattigdom och alkoholism, förklarar en av arrangörerna som också heter Daniel.

Tjeckien är det land i Europa där minst människor säger sig tro på Gud. 2011 svarade 34 procent av befolkningen att de inte hade någon religion och hela 45 procent lämnade frågan obesvarad.

– Vi drömmer om att vårt land åter skulle vända om till Gud, säger Daniel.

Impuls mission week har dragit cirka hundra ungdomar från Tjeckien, Finland, Norge, Ryssland och Lettland. Veckoslutskonferensens syfte är att förbereda missionsveckans deltagare på att under den följande veckan gå ut till olika städer i Tjeckien och möta människors behov och berätta om Jesus.

– Vi är så tacksamma över att ni alla har kommit hit från fjärran länder för att tjäna det tjeckiska folket, säger Daniel.

Sista dagen av konferensen lär vi känna vår grupp på cirka femton personer som vi kommer att vara tillsammans med under hela nästa vecka. Vår grupp ska vara i centrumförsamlingen i Ostrava.

Marijuana och Finlandskväll
Missionsveckan börjar. Att gå ut på stan och möta människor som inte talar just någon engelska och som inte vet just något om Gud känns till en början både väldigt spännande och en aning svårt.

De första människorna vi möter under dagen är ett stojigt gäng som sitter i parken och röker marijuana. En del av dem är märkbart höga medan andra genuint verkar vara intresserade av oss då vi något nervösa men förväntansfulla går fram och pratar med dem.

– Vill ni ha gräs? frågar en kille och hela gänget skrattar. Vi också.

Vi börjar berätta om varför vi är i Ostrava och frågar dem vad de gör på fritiden.
Vi förvånas av hur lätta de är att prata med. De är väldigt öppna.

– Jag spelar ishockey, berättar Patrik.

Vi tillbringar några minuter med att nämna tjeckiska och finländska ishockeyspelare och bjuder sedan hela gänget till församlingen på kvällen. Kvällens dragplåster är en Finlandskväll med grillmat.

– Vad är typiskt finländskt? frågar ungdomarna som är i 20-årsåldern.

Vi börjar berätta om klassiska finska saker som bastu och Lappland.

– Har ni hört talas om kärringkånk? undrar vi.

Det har de inte gjort men tycker att det låter väldigt intressant då vi berättar att vi kommer att ordna ett mästerskap i kärringkånk på kvällen.

– Är det verkligen er nationalsport? frågar de.

– Nej, tvingas vi erkänna. Däremot  är det en gren som vi nyligen blev världsmästare i - igen.

Finlandskvällen börjar med att vi bjuder på smakprov från fazer. Chokladen uppskattas stort medan människor tittar misstänksamt på salmiaken som vi senare äter upp själva. Därefter följer en frågesport innan kvällens stora kärringkånktävling.

– Gör ni verkligen så här i Finland? skrattar de tjeckiska ungdomarna som aldrig sett något liknande.

Kvällen är full av skratt och galna program och stämningen är fantastisk. Vi avrundar med lite lovsång och vittnesbörd och även om gänget från parken tyvärr inte kommit ikväll känns det underbart att några lokala ungdomar vi tidigare träffat på stan har hittat hit.

Vi gör skillnad

Ostrava är Tjeckiens tredje största stad med cirka 300 000 invånare. Staden ligger mycket nära gränsen till Polen och är en av Tjeckiens viktigaste industristäder.

Församlingen som är luthersk har haft svårt att locka med folk till sin gemenskap. Endast 0,8 procent av den tjeckiska befolkningen (2011) bekänner sig till den lutherska kyrkan. Även ungdomsarbetet i centrumförsamlingen i Ostrava är ganska småskaligt och ungdomar är den viktigaste målgruppen under Mission week.

– Vi vill speciellt satsa på ungdomarna eftersom de är framtiden, säger ungdomasledaren Pavel Taska.

Resten av missionsveckan fortsätter i samma stil som tidigare. Vi talar med människor vi möter på stan och bjuder med dem till de olika evenemangen som vi ordnar på kvällarna. Oftast är det frågan om grillkvällar på församlingens bakgård men vi hinner också med att ordna en filmkväll och en fotbollsturnering där Patrik som vi träffade i parken också dyker upp.

En av veckans absoluta höjdpunkter är då två tjejer i vår grupp träffar en ung kille som vill börja tro på Jesus.

– Det var helt otroligt att få be en frälsningsbön med en människa som fått komma till tro, säger Edith Kortekangas, 19.

Läs hela artikeln i papperstidningen.
Johan Myrskog



rättelse. I intervjun med biskop Bo-Göran Åstrand i nästa nummer av KP om läget i stiftet finns en felaktig uppgift. 22.4.2020 kl. 12:35
Minna Timmerbacka-
Vidjeskog är nu i det skedet när avståndet mellan kontrollerna blir längre. Men hon kommer att få leva med 
dem tills hon fyllt 70.

profilen. Du är frisk. Cancern kommer aldrig tillbaka. Det är ord som ingen sagt åt Minna Timmerbacka-Vidjeskog men som hon önskar att någon skulle säga. Men hon förstår också att ingen kan göra det. Även om hon nu kan lämna oron bakom sig faller hon tillbaka i den ibland. 22.4.2020 kl. 10:44
Robert Lemberg är kaplan i Agricola svenska församling.

vikariat. Robert Lemberg kommer att vikariera stiftsdekan Magnus Riska från augusti 2020 till augusti 2022. 21.4.2020 kl. 15:37
Vuxenskriftskolan genomförs som samtal med en präst.

livsfrågor. Det är aldrig för sent att gå skriftskolan, och man behöver inte vara säker på att man vill bli konfirmerad för att börja. Konformationsundervisningen från vuxna utgår från konfirmandens frågor och livssituation. 22.4.2020 kl. 00:01

Göra gott. Coronaviruset kom i vägen för Petrus församlings godhetshelg. I stället uppmuntrar de oss alla att sprida godhet till människor i vår närhet under hela våren. 22.4.2020 kl. 00:01
Henrik Östman och Johanna Häggblom framför bilderna som ska hjälpa konfirmanderna att memorera trosbekännelsen. Häggbloms kollega Ella-Mari Esselström har tecknat bilderna.

Konfirmander. Lägren kan inte ske på distans, säger biskop Bo-Göran Åstrand. 17.4.2020 kl. 12:37
Sommarlägerstämning  i Pieksämäki 2013. Årets läger skjuts nu upp med ett år.

sommarläger. Det blir inget sommarläger i Pieksämäki i år. Det beslöt styrelsen för förbundet Kyrkans Ungdom, KU, i går. 16.4.2020 kl. 16:03
Peter Blumenthal, Karl af Hällström och Fred Wilén har sökt tjänsten som kaplan i Kyrkslätt.

kyrkslätt. Peter Blumenthal, Karl af Hällström och Fred Wilén har sökt den lediga kaplanstjänsten i Kyrkslätts svenska församling. 14.4.2020 kl. 18:04
Therese Almén säger att många sagt till henne att hon är tuff och stark. Det är adjektiv hon inte själv skulle beskriva sig med: – Det handlar om kärlek från min sida. Kärlek till barn. Kärlek till människor överlag, kärlek till livet.

längtan. Therese Almén har alltid vetat att hon vill bli mamma. Det blev en sorgkantad vandring mot den drömmen. Hon förlorade två barn i fosterstadiet. Men sedan dök en liten pojke upp, som visade sig behöva henne, och hon honom. 8.4.2020 kl. 00:00
Mia Anderssén-Löf upplevde en stämningsfull och glad jul i Ramallah medan staden var i blockad. 

undantagstillstånd. Det vi kallar ett undantagstillstånd är ett normaltillstånd för många kristna idag. Vi bör vara tacksamma för den frihet vi normalt har, säger Mia Anderssén-Löf. 8.4.2020 kl. 01:00
Med hjälp av sånger och böcker förmedlar Jonas och Malin Forsblom påskens budskap till barnen Johannes och Emma. 

påsktradition. Påsken är en glad helg för barnen Johannes och Emma Forsblom. Då får de äta påskägg och vara vid påskbrasan. 7.4.2020 kl. 15:16
Frivilliga från Pargas IF får kundens köplista av församlingen, sedan packar de ner varorna och kör dem till rätt adress.

hemleverans. När fotbollsträningarna lades ner började Pargas IF:s frivilliga köra ut varor till äldre som behöver hjälp med att handla mat. 7.4.2020 kl. 15:16

gospel. Vi tog oss ett snack med dirigenten Elna Romberg, och frågade hur det är att leda en gospelkör på distans. 6.4.2020 kl. 15:44

biskopens påskhälsning. Så här tänkte vi nog inte att vi skulle fira påsk. Vi blev alla begränsade på något sätt. 6.4.2020 kl. 16:55
Även om vissa av novellerna är skrivna i jagform är de inte självbiografiska. ”Jag har skapat ett fiktionaliserat jag”, säger Axel Åhman.

Mansroller. Novellformatet lockade fram berättelser om att växa upp och om de spår uppväxten lämnar i oss. Axel Åhman har skrivit om människor i Österbotten som försöker leva upp till förväntningar som de tror att omgivningen ställer på dem. 7.4.2020 kl. 14:12

Katarina Gäddnäs är församlingspastor och sjukhuspräst i Mariehamn. Hon minns bland annat en överraskande taxiresa.

PRÄSTLIV. Att gå klädd i prästskjorta kan leda till en del riktigt otippade människomöten. Katarina Gäddnäs berättar här om oväntade frågor mellan butikshyllorna och en riktigt udda taxiresa. 22.2.2023 kl. 21:43
– Från februari till mitten av sommaren demonstrerade vi varje kväll, säger Rabbe Tianen.

DEMONSTRATION. Ett ryskt par, en rysk-ukrainska och en finlandssvensk har demonstrerat vid ryska ambassaden varje söndag i snart ett år. – Mitt liv har blivit rikare, trots en tragedi och någonting som känns upprivande för oss alla, säger Rabbe Tianen. 22.2.2023 kl. 19:13
Närpes kyrka.

NÄRPES. När en ny folkrörelse tar över makten i en församling går det inte helt problemfritt. Det visar erfarenheten i Närpes, där en del anställda upplevt sig ifrågasatta av nya förtroendevalda. 22.2.2023 kl. 08:26
Erik Nyström framför en sönderbombad skola i Tjernihiv

Ukraina. ”Jag har börjar läsa nyheterna. Är jag vuxen nu?” Den tolvåriga flickans fråga illustrerar hur barnen i Ukraina berövas sin barndom. 22.2.2023 kl. 07:41
Kyrkoherde Hans Boije i Vörå ser Kipa som ett överflödigt arbetsled.

KYRKANS EKONOMI. Kyrkan har ersatt fakturatrafiken och löneräkningen i församlingarna med servicecentralen Kipa. Det kostar nio miljoner euro om året. Otympligt, tycker kyrkoherde Hans Boije i Vörå. Han tycker att församlingarna ska få välja bort Kipa – om de vill. 21.2.2023 kl. 19:00