Under en vecka på skriftskolläger är det lätt att hitta nya vänner. Gemenskapen är det bästa och målet är att få vara tillsammans.
Under en vecka på skriftskolläger är det lätt att hitta nya vänner. Gemenskapen är det bästa och målet är att få vara tillsammans.

Skriftskolan stavas gemenskap

– Flickorna skriker helt hysteriskt när de blir bitna av en broms, utbrister konfirmanden Kristofer Söderström. Under en intensiv lägervecka är insekterna det största problemet. Allt annat går som en dans i sommarhettan.
7.7.2013 kl. 07:00
Invid en klarblå och stilla sjö på Karijärvi kursgård pågår ett av sommarens skriftskolläger i Borgå svenska domkyrkoförsamling. Solen står högt på himlen och i dag firar man jul. En konstig idé med tanke på att kvicksilvret redan på förmiddagen stigit en bra bit över 25°C. På det här lägret är klädkoden shorts och solkräm ett måste.

Inomhus står dörrarna på vid gavel för att korsdraget ska ge lite svalka och konfirmanderna är redo för dagens första lektionspass. Även om morgonen börjat mycket tidigare med hårdrockstoner från Metallmässan lyser sömniga ögon med sin frånvaro. Kaplan Camilla Ekholm berömmer årets konfirmander och menar att lägret börjat oerhört bra.

– Det är en positiv grupp och stämningen är mycket fin. Alla har tagit hänsyn till varandra från första början på ett sätt som jag inte upplevt tidigare.
Det är verkligen ett lugnt gäng ungdomar som genast sitter tysta som ljus när Ekholm inleder lektionen. Temat är de tio budorden och skrivhäften fylls snabbt med anteckningar. Samtidigt försöker Ekholm utvidga diskussionen genom att få konfirmanderna att tänka utanför ramarna. Att inte stjäla betyder förstås att inte ta andras saker. Men inbegriper inte samma budord även förstörelse och ansvarslöshet? En livlig dialog mellan präst och konfirmander tar fart när diskussionen handlar om oärlighet och sanning. Ekholm frågar dem vad det värsta är som kan hända om man ljuger.

– Om någon har ljugit för en så kan man bli sårad när man får veta sanningen, hörs en röst säga.

– Om alla skulle tala sanning så skulle inte den här världen bli till någonting, säger en kille och får medhåll av ett par andra.

Ekholm höjer på ögonbrynen och för samtalet in på när det är okej att ljuga. En konfirmand säger att ibland är man tvungen att ljuga för att inte såra någon annan.

– Så vita lögner är okej om man vet att den andra blir glad, frågar Ekholm och alla nickar instämmande.

Både ledare och vän
Medan konfirmanderna är upptagna av tro och etik är det hjälpledarnas uppgift att planera dagens lite mer lättsamma program. Speciellt kvällsprogrammet brukar vara en uppskattad del av skriftskollägret. Ute på gräsmattan flödar fantasin och utmaningen är att hitta rätt lek för rätt tillfälle. En del lekar är viktiga att ha i början av lägerveckan för att stärka sammanhållningen medan andra är perfekta mot slutet när ingen längre känner sig vilsen och bortkommen. Alla räknar upp flera potentiella lekar vars namn låter mer eller mindre märkliga.

– Go Banana, Funky Chicken, Minkinkkelibanaani ...

– Lekar där alla är aktiva är alltid bra. Och tänk på att alltid ha extra lekar, påminner ungdomsarbetsledaren Joakim Palmén.

I Borgå har man länge haft ett utvecklat ungdomsarbete och intresset att bli hjälpledare är ofta stort. Palmén är speciellt nöjd med årets kull.

– Hittills har hjälpisarnas arbetsmoral varit enormt hög.

När kvällens aktiviteter är planerade och förberedda smiter hjälpledarna ner till bryggan för att få lite lugn och ro innan det igen är dags för gemensamt program.

– Den viktigaste uppgiften vi har är att vara en bra vän till konfirmanderna och att ha roligt tillsammans så att alla trivs, säger Jalo Rämö som är hjälpledare för första gången.

– Dessutom hade vi så roligt på mitt eget läger förra sommaren att jag ville vara med en gång till.

Bredvid sitter Tiia Laine och kisar mot solen och håller med.

– Men det är nästan lite bättre att vara hjälpledare nu när man vet lite mer om vad hela skriban handlar om.

Glupska matgäster
En nästintill öronbedövande klockringning signalerar att maten är serverad. För att mätta 36 hungriga konfirmandmagar krävs en hel del mat. Exempelvis går det åt långt över 160 liter mjölk per läger.

– De här konfirmanderna äter ganska bra så häromdagen tog fisksoppan slut. Vi hade beräknat en halv liter soppa per man men det räckte inte långt, säger kocken Jessica Blomqvist.

Dagens lunch bestående av kyckling och grekisk sallad räcker ändå gott och väl till för den med kurrande mage. För en del krävs till och med två portioner för att höja blodsockret.

Vid ett matbord sitter ett rutinerat gäng vuxenledare som upprepade gånger varit på läger tillsammans. Två av dem är Karin Karlsson och Benjamin Bagger som trots sina unga år har varit på fler än tjugo skriftskolläger sammanlagt.

– Det bästa är gemenskapen på ett läger. Men det är också kiva att se när skribanditerna får aha-upplevelser. När de inser att det finns något, en Gud någonstans. Man märker verkligen hur skriban öppnar deras ögon.

Läs vidare i KP nr 27/2013.

Sara Ekstrand



Maria Udd berättar om sin depression i föreställningen Bär det som en krona på Wasa Teater. Agneta Lindroos är regissör.

wasa teater. När Maria Udd kom tillbaka från depressionen såg hon tydligare allt det vackra i livet. – Tidigare då jag kände så mycket smärta var allt svart, säger hon. 26.10.2021 kl. 07:00
– Att göra musik tillsammans är det bästa, säger Tove Wingren.

KONSERTSERIE. Tove Wingren gör nu sin första konsertturné efter coronan med en helhet som passar in i kyrkorummet. 25.10.2021 kl. 15:54
Biskop Bo-Göran Åstrand hoppas att Dennis Svenfelt nu ska ta sig tid att reflektera över sitt beslut.

PRÄSTLÖFTEN. Om man inte håller de löften man avgett vid prästvigningen måste man slå sig ner och fatta nödvändiga beslut, säger biskop Bo-Göran Åstrand på tal om Pedersöreprästen Dennis Svenfelt, som nu meddelat att han inte kan samarbeta med kvinnor vid altaret. 22.10.2021 kl. 10:51
I en video på Instagram meddelar Dennis Svenfelt slutar i Pedersöre församling

PEDERSÖRE FÖRSAMLING. I en video på Instagram meddelar Dennis Svenfelt att hans förordnande som församlingspastor i Pedersöre församling kommer att avbrytas den 1 november. Orsaken är att han reviderat sin syn och inte längre kan tänka sig att samarbeta med kvinnor i prästämbetet. Mia Anderssén-Löf valdes i augusti till kyrkoherde i församling och hon börjar arbeta som kaplan i församlingen den 1 november och tillträder som kyrkoherde den 1 december. 21.10.2021 kl. 21:06
Bo-Göran Åstrand uppmanar den som ännu inte har låtit vaccinera sig noga fundera över sitt val.

Vaccin. – Jag ser allvarligt på den desinformation om coronavaccinet som nu sprids via konspirationsteorier. Det säger Borgå stifts biskop Bo-Göran Åstrand till VBL/ÖT. 21.10.2021 kl. 10:09
– Ska man blöda inför en publik för att folk ska förstå smärtan? Vad betyder det för oss att vi hela tiden ska öppna såren bara för att visa att de finns? säger Jasmine Kelekay.

rasism. Jasmine Kelekay växte upp med tre kulturer, flyttade till USA för att studera och forskar nu i rasism. 22.10.2021 kl. 11:12
Anders Blomberg (Foto: privat)

Kolumn. Det finns platser som ger rum för andlighet och eftertanke. Inom keltisk fromhet kallas sådana platser för ”thin places” – ställen där det är lätt att höra Gud tala. 15.10.2021 kl. 09:30
De starkaste barnböckerna är de där det öppnas en dörr mellan parallella världar.

BARNBÖCKER. Monica Vikström-Jokela är aktuell med barnboken Hurdan är himlen? 14.10.2021 kl. 17:36
Jan-Erik Nyberg jämför sitt arbete som familjerådgivare med gitarrens klangbotten.

relationer. På familjerådgivningsbyråerna är krigstraumat inte längre samtalsämne nummer ett. Inget har ersatt kriget i det avseendet, men Jan-Erik Nyberg har sett att vår tids krav på individen blivit ett allt större problem. 14.10.2021 kl. 15:18
Sheila Liljeberg-Elgert, Urpu Sarlin, Kira Ertman och Jannika Lassus.

TVÅSPRÅKIGHET. Efter två veckor på jobbet sade den nya kommunikatören i Esbo svenska församling upp sig. – Arbetsmängden är så stor att det är omöjligt att göra ett gott jobb, säger företrädaren Sheila Liljeberg-Elgert, som också befarar en nedmontering av det svenska. 13.10.2021 kl. 16:45
Nirupam Smart och hans fru Heidi har lärt sig att be om hjälp och att berätta om familjens situation.

utmaningar. När Nirupam Smarts första dotter föddes blev livet kaotiskt och familjen fick leva ett ögonblick i taget. Att få ett barn med specialbehov har skakat om hans tro – men också gjort honom mera tacksam. 13.10.2021 kl. 11:18
– Jesus kommer inte att fråga om vi skrev in våra uppgifter i kyrkans bokföringssystem Kipa i tid eller om vi skrev in statistiken rätt. Han kommer att fråga vad vi gjorde för våra minsta, säger Linda Wahrman.

ungdomar. Linda Wahrman mötte illamående, panikångest och social ångest på sommarens konfirmandläger i Borgå. – Det var som att gå omkring och släcka små bränder hela tiden. 12.10.2021 kl. 08:40
Det är redan möjligt och upp till varje församling att ta i bruk MobilePay för att möjliggöra mobilkollekter.

kollekt. I en insändare i förra veckans KP ställdes frågan om det går att betala kollekt på elektronisk väg. Sixten Ekstrand, som är direktör vid Kyrkans svenska central, svarar i veckans KP att de arbetsgrupper som utrett frågan föreslår att församlingarna använder applikationen MobilePay. 12.10.2021 kl. 08:30

diakoner. På diakonvigningen i Borgå domkyrka den 10 oktober utökades Borgå stifts diakoner med fyra nya diakoner. 11.10.2021 kl. 10:09
Anders Gabriel Sundström bor i Jomala med sin familj.

jomala. För Anders Gabriel Sundström är musik en metafysisk upplevelse. – Jag är en västerländsk romantiker, hemma i kyrkor och katedraler. 8.10.2021 kl. 16:00

Carolina Lindström torde bli kyrkoherde i Saltviks församling. Nu har hon fått grönt ljus från domkapitlet, men församlingen fattar beslutet.

NYTT FRÅN DOMKAPITLET. Karis-Pojo svenska församling ledigförklarar kyrkoherdetjänsten, skriver domkapitlet i sin notis från torsdagens möte. Kyrkoherden väljs genom direkt val och ska tillträda tidigast den 1 juni 2024. I Saltvik torde Carolina Lindström bli vald till kyrkoherde, i Väståboland måste församlingen söka kaplan på nytt. 25.8.2023 kl. 14:14
Biskop Bo-Göran Åstrands inlaga finns bland ett tiotal utlåtanden från kyrkor och samfund

rasism. Biskopar, imamer och många religiösa organisationer bland 120 utlåtanden som har getts till statsminister Orpos bord. 18.8.2023 kl. 12:15
Terjärv kyrka är Sixten Ahlsveds hemkyrka. Där har han hjärtat.

TERJÄRV. Fysiskt arbete och höga höjder är inget kyrkvaktmästaren i Terjärv, Sixten Ahlsved, räds för. 17.8.2023 kl. 18:00
Eric Schüldt är själv en sökare, en resa han inte tror han kommer bli färdig med under sin livstid.

SÖKARE. Journalisten Eric Schüldt har intervjuat vår tids stora kulturpersonligheter, han har hyllats och vunnit priser. Och så har han kämpat med synden. 16.8.2023 kl. 19:00
– Ja, nog var det många som höjde på ögonbrynen då jag som präst for med i spelmanslaget, säger Hans ”Hasse” Häggblom.

SPELMANSKULTUR. – Om vi ser på bygdespelemännen så har de ju spelat vid bröllop, begravningar och dop. Det är ett sätt att uttrycka stora tankar och känslor. Då man märker det passar folkmusiken väldigt bra in i det kyrkliga sammanhanget. Kyrkan har inte ensamrätt på att uttrycka människors tankar om liv, död och mening i livet. 15.8.2023 kl. 19:00