– Välkommen till Ingå!
Tor Löjtlin står på Ingå kyrkogård och njuter av det varma vädret. Han är pensionerad vaktmästare men hoppar fortfarande in som vikarie under semestertiderna på somrarna.
– Jag jobbade här i så många år. Jag känner kyrkan utan och innan, säger Löjtlin.
De dödas dans
Tor Löjtlin bor fortfarande kvar i vaktmästarens tjänstebostad bredvid kyrkan eftersom den nuvarande vaktmästaren har ett eget hus. Några gånger i veckan gör han guidade rundturer i Ingå kyrka för intresserade.
Kunskapen som krävs för det jobbet är någonting Löjtlin lärt sig genom rent och skärt intresse.
– Då jag jobbade här hände det att folk ställde frågor. Jag började ta reda på mera och forska om kyrkan och lär mig ständigt nya saker, säger han.
Hur gammal kyrkan är kan Tor Löjtlin inte säga.
– En del historiker menar att kyrkan är från 1200-talet och andra att den är från 1400-talet. Vi brukar kompromissa och säga att den är från 1300-talet så blir alla nöjda, säger han.
Hösten och våren är de årstider då Tor Löjtlin gör flest guidade rundturer. Mest är det finlandssvenska grupper som kommer på besök.
– Det är skönt för jag är mest bekväm med att guida på svenska, säger han.
På ena väggen i kyrkan finns en röd målning som föreställer människor ur alla stånd i sällskap med några ljusröda figurer.
Målningen kallas för Dödsdansen och symboliserar att döden tar alla oavsett om man är kung, präst, adelsman eller bonde. Målningen skulle påminna människorna om digerdöden och hänvisa till Kristi frälsning.
– Det finns flera hundra sådana målningar runtom i Europa men den här målningen är den enda av sitt slag i Finland och vi är mycket stolta över den, säger Löjtlin.
Under reformationen kalkades alla målningar över.
– Det är tur att målningen gick att skrapa fram igen. Lätt kunde den ha försvunnit om någon skrapat lite för mycket, säger Löjtlin.
Vill leva rätt
Tor Löjtlin kommer från Pargas och har jobbat i Ekenäs, Helsingfors och Karleby före han kom till Ingå.
– Jag har prövat på mycket men alltid kommit fram till att jag vill arbeta med någonting praktiskt, där jag får använda mina händer och inte behöver fundera så mycket på vad klockan är och vilka papper som ska vara färdiga, säger han.
En tro har han alltid haft, men den har varit ganska anonym.
– Jag kommer från ett hem med föräldrar som varit bra på alla vis. Fast vi inte till exempel läste Bibeln hemma så växte jag upp med ett intresse för den kristna tron.
– Det var egentligen i samband med vaktmästarjobbet här i Ingå kyrka som jag blev intresserad på allvar, säger Löjtlin.
– Religion är ofta en orsak till krig och elände men jag insåg att kristendomen representerar ett mycket bra sätt att leva.
Som exempel tar Löjtlin den gyllene regeln.
– Den gyllene regeln har jag försökt tillämpa hela mitt liv och till min förtjusning insåg jag att den faktiskt finns i Bibeln också, säger han.
Tor Löjtlin värdesätter ärlighet och tvekar inte att hjälpa människor om de behöver hjälp.
Nu i sommar klipper han till exempel gräset för några bekanta.
– Ibland är jag lite naivt blåögd men jag vill tro gott om folk, säger han.
Ingen höjdskräck
Tor Löjtlin var med och byggde stegar och platåer på insidan av taket då kyrkan skulle installera brandalarm.
Han vet inte vad höjdskräck är och har inte den minsta svårighet att klättra upp på den sju meter höga aluminiumstegen som leder till en smal glugg som utgör ingången till Ingå kyrkas tak.
Läs hela artikeln i papperstidningen.
Jobbar bakom kulisserna
Tor Löjtlin brinner för Ingå kyrka och att arbeta med praktiska saker. Han jobbar inte längre som vaktmästare men det hindrar honom inte från att hoppa in då och då. Ingen känner till Ingå kyrka lika bra som han.
14.6.2013 kl. 09:47
14.6.2013 kl. 09:47
Johan Myrskog