Neda kämpade länge med att kunna placera islams profet och Jesus i rätt ordning. När hon såg Jesus i en vision fick hon svar på sina frågor.
Neda kämpade länge med att kunna placera islams profet och Jesus i rätt ordning. När hon såg Jesus i en vision fick hon svar på sina frågor.

Fick klart besked av Gud

Hon tog religionen på allvar. Hon följde reglerna, gick klädd enligt föreskrifterna och bad regelbundet. Men ändå kände Neda en tomhet i sitt hjärta. I Finland mötte hon Jesus i en vision.
17.5.2013 kl. 12:00
– Jag var en stark muslim och jag lydde islams lagar, säger Neda. Men jag var ärlig mot mig själv och noterade att jag var tom i mitt hjärta. Jag var besviken på islam och försökte fylla tomheten genom att börja meditera. Men något hindrade mig från att fortsätta. Då förstod jag inte vad det var men nu förstår jag att det var Gud.
 
Neda har vuxit upp som muslim i Iran. Hon kom till Finland som flykting för fyra år sedan och fick uppehållstillstånd för ett halvt år sedan. Nu är hon bosatt i en sydösterbottnisk kommun.

Av säkerhetsskäl berättar hon inte om sin bakgrund. Neda är heller inte hennes riktiga namn..
 
Drömde om Jesus
Redan den första veckan på flyktingmottagningen i Helsingfors drömde Neda att hon stod utanför en gammal och liten kyrka.
 
Kyrkan i drömmen var omgiven av en stenmur. Hon stod utanför muren och såg den öppna dörren till kyrkan. Inne i kyrkan såg hon vitklädda kvinnor med ljus i sina händer. De sjöng och gick runt i kyrkan.

– De sjöng på ett språk som jag inte förstod. Men i mitt hjärta förstod jag att de sjöng till Gud. Det kändes heligt och fridfullt. Plötsligt hörde jag någon ropa på mig med mitt namn. Jag vände mig om och såg en man. Han bjöd mig in i kyrkan och lovade ge mig allt jag behöver, också allt det jag bett om. Jag frågade vem han är som kan ge allt det här till mig. Han var ju en människa. Han svarade: Jag är Jesus. Då vaknade jag.

Den här drömmen tänkte Neda på varje dag tills hon flyttade till Sydösterbotten någon vecka senare. Där fick hon ett rum med fönster mot en gammal kyrka som var omgiven av en stenmur.

– Det var nästan samma kyrka som jag sett i drömmen. Även om jag inte bad i Jesu namn utan till gud kände jag mig ändå nära Gud och trygg där jag var.
 
– Jag brukar följa de tecken och drömmar jag får i mitt liv.

På flyktingförläggningen fanns en kristen kvinna från Iran.

– En dag vågade jag börja fråga henne om hennes tro och jag berättade för henne om min dröm. Hon blev glad över drömmen och sa att Gud har en plan för mig. Kort därefter flyttade kvinnan till en annan ort.
 
Den första fotbollmatchen
Då drog det ihop sig till fotbollsmatch mellan det lokala laget och ett lag från Vasa. Något sade Neda att hon skulle gå på matchen.

– Det var första och troligen sista gången jag gick på fotboll, säger hon. Efter matchen ledde något mig till att gå fram till Vasalaget för att gratulera dem. Jag började tala med en man som erbjöd sig att hålla kontakt med mig.
 
Två dagar senare ringde han och frågade om han fick komma och hälsa på med sin fru. Kontakterna utvecklades till att mannen och hans familj blev Nedas vänner.

– I dag vet jag att han är pastor, men till en början talade han aldrig om kristen tro med mig. Först när jag berättade om min dröm för honom frågade han om jag ville komma med dem till kyrkan. Det ville jag, för jag ville veta mera om kristen tro. De gav mig också en bibel på persiska.

Neda märkte att mannen och hans familj hade en annan typ av kärlek, en kärlek som hon saknade.

–  De visade kärlek utan att förvänta sig att få något tillbaka. Jag såg att kristendomen var bra. Jag ville veta mera men började kämpa med frågan om Jesus är Gud.

Enligt den muslimska läran är Jesus en av de främsta profeterna, men han är varken Gud eller Guds son. För en muslim är det redan problematiskt att placera Jesus framför Mohammed som anses vara den störste och siste av profeterna.
 
– Det är svårt för muslimerna att acceptera att en människa är Gud. Så var det också för mig. Redan att säga orden ”Jesus är Gud” är mycket svårt, för det kan vara en stor synd. Muslimerna tror att gud är en. Man kan varken se eller röra vid honom. De accepterar inte att skapelsen kan vara Skaparen.
 
Såg Jesus i en vision
Men då visade sig Jesus för Neda på nytt. Till skillnad från den första gången var hon vaken när Jesus uppenbarade sig i en vision.

– Atmosfären ändrades plötsligt och jag omsveptes av ett ljus. Jag var som i en bubbla och jag såg en man som närmade sig mig. Han gav mig ett budskap. Jag frågade vem han är och han svarade Mohammed.

I den situationen kände Neda ingen rädsla utan bara en desperat längtan efter sanningen.

– Jag sa åt Mohammed att jag inte accepterar hans budskap. Jag sa att jag ville tala med någon som är i en högre position än han. I den situationen kände jag mig stark. Det var viktigt för mig att veta vad som skulle hända sedan. Jag var till och med beredd att dö. Jag hade många utmaningar i livet just då och sökte efter svar.

Mohammed avlägsnade sig. I stället såg hon en stor och mäktig man som höll en stav i sin hand.

Läs hela artikeln i papperstidningen.

Johan Sandberg



Trots att gruppen samlas i kyrkhemmet i Malax är det en öppen grupp där alla slags synsätt och åskådningar ryms med. Till exempel är en av medlemmarna präst medan en annan nyligen har skrivit ut sig ur kyrkan. Från vänster till höger syns Joakim Snickars, Mats Bergvik, Hillevi Lasén och Kristian Norrback.

på djupet. Var tredje vecka träffas en diskussionsgrupp som behandlar teologi, filosofi och psykolog i Malax. Gruppen kallar sig Amici in spiritu och fungerar som en motkraft till samtidens ofta ytliga och aggressiva diskussionsklimat. 29.7.2019 kl. 10:00
– Det är fortfarande min grundtanke att förvandla orden till gärningar, att det inte bara ska se bra ut på ytan.

gemenskap. Hanna Mithiku vill att kyrkan ska leva som den lär och att förkunnelsen om alla människors lika värde ska synas i församlingsarbetet. Det har fått henne att ställa upp som förtroendevald, och i dag är hon ordförande för gemensamma kyrkofullmäktige i Helsingfors. 25.7.2019 kl. 08:30
–  Skuld och skam är frågor som kommer upp hela tiden. Inför livets största vändpunkter formas frågorna i våra innersta djup, säger Barbro Eriksson.

sjukhuspräst. I det kyliga, kliniska kaos som sjukhus och sjukdom kan innebära finns det personer som bygger altaren och andas empati. 25.7.2019 kl. 08:30
Kyrkan möter människor i livets höjdpunkter och dalar. Ofta är mötet gott, men ibland blir det en besvikelse.

förrättningssamtal. ”Nästan terapeutiskt” och ”rutinmässigt” är ord människor använder för att beskriva samtalet med prästen inför sin bröllopsdag, sitt barns dop eller en anhörigs jordfästning. De flesta har positiva erfarenheter, men hos några har mötet lämnat en besk eftersmak. 24.7.2019 kl. 10:57
Maria Åkerblom gjorde redan som ung sensation som sömnpredikant. Oravais teaters version av Under liten himmel inleds med den första dramatiska predikan från sjuksängen.

teater. På Kyroboas möter vi en predikant som är osympatisk redan från början. Under liten himmel är en obehaglig berättelse om maktmissbruk och svårigheten att säga ifrån. 11.7.2019 kl. 14:55

ledarskap. Teemu Laajasalo leder ett brokigt stift där församlingarna trots sina skillnader ställer samma fråga: Hur kan vi tala om evangeliet så att det blir relevant för människor i dag? 11.7.2019 kl. 00:01

sorg. Jan-Erik Nyman hade varit präst i ett år när han förrättade sin första jordfästning. Det svåraste som präst har varit att möta den sorg som kommer oväntat – och att inte gömma sig bakom yrkesrollen när sorgen kommer nära. 27.6.2019 kl. 10:20

sorg. Sorgen är inget att skämmas över – eller att vara stolt över, säger Fritjof Sahlström. Den är en del av livet. Men han tror vi behöver våga dela berättelser och ge rum för sorgen i vardagen. 27.6.2019 kl. 10:00

sorg. Pamela Granskog skriver om sorgen i att mista en förälder och om hur man talar om för sina barn att deras mormor inte kommer finnas hos dem. Hon tror det är nödvändigt att tala med barn om döden – för henne var det en viktig bit i den egna sorgeprocessen. Samtidigt måste vi ge dem hopp. 27.6.2019 kl. 10:00
Emina Arnautovic
jobbar som Sfp:s kontaktchef i Österbotten. Hon pendlar till jobbet i Vasa från hemmet 
i Närpes.

livsberättelse. En natt under Bosnienkriget drevs Emina Arnautovic genom en svår frontlinje. Granaterna regnade ner runt henne och dottern hon bar i sin famn. – Då tänkte jag att om jag överlever måste jag göra något av mitt liv. 11.7.2019 kl. 12:00
"Musik är inte matematik", säger Nina Åström. Musiken är mer än summan av sina delar.

musik. ”Jag är ju bara från Kokkola”, kan Nina Åström tänka när hon rör sig bland musikvärldens stora eller spelar i ett fängelse. Efter trettio år i branschen och ett femtontal skivor ger hon ut sitt första album på svenska. 28.6.2019 kl. 15:34

pride. Elva ledare för kyrkliga organisationer och väckelserörelser stöder en insändare som publicerades i tidningen Itä-Savo där fyra kyrkoherdar ifrågasätter kyrkans engagemang i Pride. 25.6.2019 kl. 17:33
Fred Wilén fascineras av berättelserna bakom gravstenarna.

jourhavande präst. I sommar har prästerna jour på begravningsplatserna i huvudstadsregionen och hoppas på att få samtala med besökare och anställda om livet, döden och allt som ryms däremellan. 27.6.2019 kl. 00:01

kaplansval. Johanna Björkholm-Kallio har valts till kaplan i Jakobstads svenska församling bland tre sökande. Församlingsrådet valde henne i går kväll med rösterna 7 mot 6 för Jan-Gustav Björk. 20.6.2019 kl. 10:06
Árpád Kovács friades av en oenig rätt.

äktenskapsfrågan. Norra Finlands förvaltningsdomstol har omkullkastat Uleåborgs domkapitels beslut – det att domkapitlet gav en skriftlig varning till pastor Árpád Kovács för att han vigt ett par av samma kön. Domkapitlet ansåg att Kovács handlat mot sina prästlöften, domstolen var av annan åsikt. 17.6.2019 kl. 18:09

Den lilla missionsorganisationen Ely:s missionär Kari Tynkkynen arbetar som kyrkoherde i tre församlingar i Estland.

mission. Den lilla utbrytargruppen ur SLEY fick inte officiell status helt utan gnissel i kyrkomötet och biskopsmötet. 11.11.2022 kl. 13:50
När saker är svåra att greppa kan humorn ha en viktig uppgift, anser Alfred Backa.

KOMIKER. Komikern och författaren Alfred Backa räds inte utmaningar. När han fick frågan om han vill underhålla Borgå stifts alla präster med en show blev svaret naturligtvis ja. 10.11.2022 kl. 16:08
Krångligt att sålla fram "våra viktigaste psalmer", ansåg kyrkomötet.

psalmbok. Nej, kyrkan ska inte slå fast vilka psalmer som hör till finländsk allmänbildning. Kyrkomötet i Åbo röstade ner initiativet direkt. 9.11.2022 kl. 16:33
Förhandsröstningen avslutas lördagen den 12 november.

FÖRSAMLINGSVAL. Igår började förhandsröstningen i församlingsvalet. Valdagen är den 20 november. 9.11.2022 kl. 12:21
Hedvig Långbacka har jobbat med radioandakter i sexton år.

radio. – Radions styrka är att berätta sådant människor inte visste de vill veta, säger Hedvig Långbacka. 22.11.2022 kl. 09:00