Neda kämpade länge med att kunna placera islams profet och Jesus i rätt ordning. När hon såg Jesus i en vision fick hon svar på sina frågor.
Neda kämpade länge med att kunna placera islams profet och Jesus i rätt ordning. När hon såg Jesus i en vision fick hon svar på sina frågor.

Fick klart besked av Gud

Hon tog religionen på allvar. Hon följde reglerna, gick klädd enligt föreskrifterna och bad regelbundet. Men ändå kände Neda en tomhet i sitt hjärta. I Finland mötte hon Jesus i en vision.
17.5.2013 kl. 12:00
– Jag var en stark muslim och jag lydde islams lagar, säger Neda. Men jag var ärlig mot mig själv och noterade att jag var tom i mitt hjärta. Jag var besviken på islam och försökte fylla tomheten genom att börja meditera. Men något hindrade mig från att fortsätta. Då förstod jag inte vad det var men nu förstår jag att det var Gud.
 
Neda har vuxit upp som muslim i Iran. Hon kom till Finland som flykting för fyra år sedan och fick uppehållstillstånd för ett halvt år sedan. Nu är hon bosatt i en sydösterbottnisk kommun.

Av säkerhetsskäl berättar hon inte om sin bakgrund. Neda är heller inte hennes riktiga namn..
 
Drömde om Jesus
Redan den första veckan på flyktingmottagningen i Helsingfors drömde Neda att hon stod utanför en gammal och liten kyrka.
 
Kyrkan i drömmen var omgiven av en stenmur. Hon stod utanför muren och såg den öppna dörren till kyrkan. Inne i kyrkan såg hon vitklädda kvinnor med ljus i sina händer. De sjöng och gick runt i kyrkan.

– De sjöng på ett språk som jag inte förstod. Men i mitt hjärta förstod jag att de sjöng till Gud. Det kändes heligt och fridfullt. Plötsligt hörde jag någon ropa på mig med mitt namn. Jag vände mig om och såg en man. Han bjöd mig in i kyrkan och lovade ge mig allt jag behöver, också allt det jag bett om. Jag frågade vem han är som kan ge allt det här till mig. Han var ju en människa. Han svarade: Jag är Jesus. Då vaknade jag.

Den här drömmen tänkte Neda på varje dag tills hon flyttade till Sydösterbotten någon vecka senare. Där fick hon ett rum med fönster mot en gammal kyrka som var omgiven av en stenmur.

– Det var nästan samma kyrka som jag sett i drömmen. Även om jag inte bad i Jesu namn utan till gud kände jag mig ändå nära Gud och trygg där jag var.
 
– Jag brukar följa de tecken och drömmar jag får i mitt liv.

På flyktingförläggningen fanns en kristen kvinna från Iran.

– En dag vågade jag börja fråga henne om hennes tro och jag berättade för henne om min dröm. Hon blev glad över drömmen och sa att Gud har en plan för mig. Kort därefter flyttade kvinnan till en annan ort.
 
Den första fotbollmatchen
Då drog det ihop sig till fotbollsmatch mellan det lokala laget och ett lag från Vasa. Något sade Neda att hon skulle gå på matchen.

– Det var första och troligen sista gången jag gick på fotboll, säger hon. Efter matchen ledde något mig till att gå fram till Vasalaget för att gratulera dem. Jag började tala med en man som erbjöd sig att hålla kontakt med mig.
 
Två dagar senare ringde han och frågade om han fick komma och hälsa på med sin fru. Kontakterna utvecklades till att mannen och hans familj blev Nedas vänner.

– I dag vet jag att han är pastor, men till en början talade han aldrig om kristen tro med mig. Först när jag berättade om min dröm för honom frågade han om jag ville komma med dem till kyrkan. Det ville jag, för jag ville veta mera om kristen tro. De gav mig också en bibel på persiska.

Neda märkte att mannen och hans familj hade en annan typ av kärlek, en kärlek som hon saknade.

–  De visade kärlek utan att förvänta sig att få något tillbaka. Jag såg att kristendomen var bra. Jag ville veta mera men började kämpa med frågan om Jesus är Gud.

Enligt den muslimska läran är Jesus en av de främsta profeterna, men han är varken Gud eller Guds son. För en muslim är det redan problematiskt att placera Jesus framför Mohammed som anses vara den störste och siste av profeterna.
 
– Det är svårt för muslimerna att acceptera att en människa är Gud. Så var det också för mig. Redan att säga orden ”Jesus är Gud” är mycket svårt, för det kan vara en stor synd. Muslimerna tror att gud är en. Man kan varken se eller röra vid honom. De accepterar inte att skapelsen kan vara Skaparen.
 
Såg Jesus i en vision
Men då visade sig Jesus för Neda på nytt. Till skillnad från den första gången var hon vaken när Jesus uppenbarade sig i en vision.

– Atmosfären ändrades plötsligt och jag omsveptes av ett ljus. Jag var som i en bubbla och jag såg en man som närmade sig mig. Han gav mig ett budskap. Jag frågade vem han är och han svarade Mohammed.

I den situationen kände Neda ingen rädsla utan bara en desperat längtan efter sanningen.

– Jag sa åt Mohammed att jag inte accepterar hans budskap. Jag sa att jag ville tala med någon som är i en högre position än han. I den situationen kände jag mig stark. Det var viktigt för mig att veta vad som skulle hända sedan. Jag var till och med beredd att dö. Jag hade många utmaningar i livet just då och sökte efter svar.

Mohammed avlägsnade sig. I stället såg hon en stor och mäktig man som höll en stav i sin hand.

Läs hela artikeln i papperstidningen.

Johan Sandberg



Kollekter till Ryssland faller under EU-sanktionerna

INGERMANLANDS KYRKA. Kollekter till Ingermanlands kyrka i Ryssland är förbjudna, anser den finländska åklagarmyndigheten. Kyrkan har omkring 100 vänförsamlingar i Finland. 17.5.2024 kl. 19:00
Martina Harms-Aalto valdes in i Kyrkostyrelsens plenum.

kyrkostyrelsen. Martina Harms-Aalto från Helsingfors blir Borgå stifts nya ledamot i Kyrkostyrelsens plenum. 16.5.2024 kl. 16:23
Fem gamla kyrkor ger Kimitoön full pott av statspengar

STATSSTÖD. Kyrkan lägger om modellen för hur 124 miljoner euro i stöd från staten fördelas på annat sätt. Församlingar på Kimitoön, i Raseborg och Lovisa hör till vinnarna. 30.11.-0001 kl. 00:00
Prästombudet, stiftsdekan Mia Anderssén-Löf i debatten vid kyrkomötet

KYRKOMÖTET. Liberala storstadspräster öppnade debatten om samkönad vigsel i kyrkomötet. Biskoparnas kompromiss om dubbel äktenskapssyn fick stöd – men också kritik från både regnbågsfronten och de konservativa. 15.5.2024 kl. 10:35
17, 18 och 19 maj uppträder Taylor Swift i Stockholm. Där kommer många att ha armband med rader ur Swifts låtar.

musik. De närmaste dagarna många båten eller flyget till Sverige inför Taylor Swifts konserter i Stockholm. Varför börjar man lyssna till världens bästsäljande artist, Taylor Swift? Sofia Torvalds skriver om hur hon trillade ner i kaninhålet. 16.5.2024 kl. 11:51
Att laga mat handlar för Birgitta Udd om glädjen att skapa, men också alla tankar som processen väcker hos henne.

Bok. Våra kroppar behöver föda. Vi behöver också föda för vårt själsliga liv. Birgitta Udd kombinerade behoven och skrev boken "Det smakar liv – Vardagstankar och recept". 15.5.2024 kl. 15:27
Biskop Ivan Laptev - viger han präster i Sankt Petersburg för en utbrytarkyrka i Finland?

INGERMANLANDS KYRKA. Inom maj månad ska två av kyrkans missionsorganisationer förklara varför flera av deras anställda har prästvigts i en luthersk kyrka i Ryssland. Biskop Ivan Laptev i den ingermanländska kyrkan tycker ståhejet är märkligt. 14.5.2024 kl. 10:00
Nya kyrkomötet öppnades med gudstjänst i Åbo domkyrka.

KYRKOMÖTET. Många nya delegater i kyrkomötet. De tunga frågorna som samkönad vigsel eller organisationsreform i kyrkan kommer upp på onsdag. 13.5.2024 kl. 20:10
Verket ”Rebirth” av Kasper Dalkarl är inspirerat av ”Lemmikäinens moder” av Akseli Gallen-Kallela.

FOTOGRAFI. När fotografen Kasper Dalkarls pappa dog blev hans relation med mamma Åsa Dalkarl Gustavsson tätare. De började gå i bastu tillsammans, de blev vänner. Kaspers fotoutställning ”Mor och son” är deras gemensamma projekt. 13.5.2024 kl. 14:36
Jobbet som forskningschef för Stiftelsen för Åbo Akademi konstaterar Ruth Illman att har många likheter med motsvarande post vid SLS.

SVENSKA LITTERATURSÄLLSKAPET. Hon går från ett toppjobb till ett annat. Ruth Illman har gått i sina föräldrars fotspår, men motivationen kommer utan tvekan inifrån. Från och med september är hon ny forskningschef vid Svenska litteratursällskapet. 10.5.2024 kl. 19:52
Samuel Erikson installerades på Kristi himmelsfärdsdagen som kyrkoherde i Vörå församling. På bilden utöver honom från vänster till höger Samuels pappa Leif, kontraktsprost Tomi Tornberg, biskop Bo-Göran Åstrand, Vörås förra kyrkoherde Hans Boije och Benjamin Sandell.

kyrkoherdeinstallation. Kristi himmelsfärdsdagen blev en festdag i Vörå församlingen då nya kyrkoherden Samuel Erikson installerades av biskop Bo-Göran Åstrand under högtidliga former. Och Vöråborna slöt upp, både kyrkan och församlingshemmet var välfyllda. 9.5.2024 kl. 16:15
Amanda Harald och Jacob Sundström under Jacobs examenskonsert i Jakobstad.

folkmusik. Genom folkmusiken har Amanda Harald och Jacob Sundström fått kontakt med sina rötter. I en värld som präglas av snabba förändringar och ett globalt klimat märker de att också andra unga intresserar sig för det förflutna. 10.5.2024 kl. 13:15
Diskrimineringsombudsman Kristina Stenman blickar några decennier bakåt i tiden och ger råd till sitt yngre jag.

ETT GOTT RÅD. Kristina Stenman önskar att hon som 20-åring förstått att alla människor bär på bekymmer. 10.5.2024 kl. 13:55
Markus Meckel blev DDR:s sista utrikesminister

Tyskland. Kyrkan i DDR råkade under 40 år få möjligheten att vara ett rum där man kunde andas lite friare i kommunistregimen. Prästen Markus Meckel var med och byggde upp en opposition – och blev till sist den utrikesminister som lade ner DDR. 2.5.2024 kl. 19:00
De bad Gud om en partner - och fick varandra.

SOMMARREPRISEN 2024. De bad båda på varsitt håll, Kristoffer Streng i Finland och Jenny Nyqvist-Streng i Sverige, om att hitta en livskamrat. Någon som älskade Gud, någon som var musikalisk, någon med samma värderingar. Då såg Kristoffer en video på Youtube. I vår är de aktuella med sin första gemensamma skiva. 29.7.2024 kl. 10:00

KYRKANS SAMTALSTJÄNST. Det hjälper att prata. De som svarar har tystnadsplikt och du får vara anonym. Tjänsten erbjuder stöd och någon som lyssnar också under sommaren. 5.7.2024 kl. 16:55
Bibelstudium och existentiellt samtal i gröngräset i Taizé.

ÅLANDS UNGA KYRKA. Trots de spartanska omständigheterna blev ungdomarnas resa till Taizé i Frankrike en upplevelse de aldrig kommer att glömma. Det var gemenskap, tusenskönor och fåglars glädjesång dygnet runt. 1.7.2024 kl. 16:32
Laura Kota-aho och Mia Bäck har en del läger i bagaget, men än har ingen av dem tröttnat.

konfirmandarbete. Åbo svenska församling svängde på hela skriba-konceptet. Under en solig eftermiddag på ön Kakskerta berättar kyrkoherde Mia Bäck varför. 28.6.2024 kl. 15:17
Anita Höglund bodde länge på Bertahemmet i Helsingfors.

Nekrolog. Anita Höglund, omtyckt krönikör och tidigare redaktör vid Kyrkpressens föregångare Församlingbladet, har dött. 25.6.2024 kl. 10:44
Sley och Kansanlähetys lovar att "inte befrämja" ryska prästvigningar

INGERMANLANDS KYRKA. Missionsorganisationerna har svarat på biskopsmötets frågor om prästvigningarna i Sankt Petersburg. Den ena av dem utmanar biskoparna om hur man tillämpar och tolkar ett missionsavtal. 10.6.2024 kl. 15:50