Trots att slaveriet officiellt är avskaffat i hela världen uppskattar man att 27 miljoner människor lever i slaveri. Människohandeln kan blomstra också i länder som har ratifierat internationella konventioner – och oftast är offren kvinnor och unga flickor.
Mekongfloden rinner drygt fyra tusen kilometer lång genom Kina, Burma, Laos, Thailand, Kambodja och Vietnam. Det beräknas att en tredjedel av all internationell människohandel sker i Mekongflodens enorma och bördiga deltaland. Orsaken är den osunda blandning som uppstår när organiserad brottslighet och läckande gränser sammanför olika slags hunger: individens längtan efter ett bättre liv och marknadens hunger efter billig arbetskraft.
Samarbete och nätverk
Kambodja hör till de fattigaste och minst utvecklade länderna i Mekongdeltat. I Kambodja är kyrkan med i arbetet mot människohandel, bland annat genom Finska Missionssällskapet (FMS). Carita Riitakorpi, diakoniarbetare i Matteus församling, deltog tillsammans med kaplanen Tomas Ray från Johannes församling i en observatörsgrupp som i februari bekantade sig med FMS arbete i Kambodja. De fick bland annat se den verksamhet som utförs under takorganisationen Chab Dais ledning. Carita Riitakorpi var imponerad.
– De som koordinerar arbetet, och Finska Missiossällskapets arbetare Noora Simola, är otroligt kunniga och nätverkar skickligt med andra organisationer. De är vaksamma på missbruk och gör specialrevison vid minsta misstanke om korruption, säger hon.
Chab Dai motarbetar människohandel genom flera olika arbetsformer.
– Vi besökte Shine Career School, där flickor och pojkar som blivit offer för människohandel erbjuds både skydd och utbildning.
Säkerhetsarrangemangen kring hemmet är omfattande. De unga bevakas, så att inte deras gamla utnyttjare kidnappar dem tillbaka.
På skolan får de lära sig yrken som kan ge dem inkomster, till exempel arbeta i kök eller på restauranger. På ett annat hem stöder organisationerna unga gravida mammor i de svåra besluten om huruvida de ska behålla sina barn eller inte.
Lobbar långsamt framåt
Nätverket arbetar också aktivt med lobbning gentemot myndigheterna. Frivilligorganisationerna gjort stora insatser för den svagt utvecklade demokratin.
– Först ifjol fick Kambodja sina första egna socialarbetare. Då utexaminerades sex studerande från universitetet i huvudstaden Phnom Penh, säger Riitakorpi.
Läs hela artikeln i papperstidningen.
Här kan den sålda bli friköpt
Två observatörer från Borgå stift tog del av arbetet mot människohandel i Sydostasien.
25.4.2013 kl. 10:08
25.4.2013 kl. 10:08
May Wikström