Finlands svenska prästhemsförbund har fått ett uppsving och intresset för förbundet ser ut att öka, berättar förbundets ordförande Maria Björkgren-Vikström.
– Vi är en viktig länk mellan prästhemmen i hela Svenskfinland. Förbundets tidning Oss emellan går två gånger per år till alla prästhem.
– Den som i dag är gift med en präst kan vara man eller kvinna och han eller hon kan höra till en annan konfession eller religion. Alla präster har inte familj, säger Björkgren-Vikström.
Präsfrurollen har förändrats mycket sedan förbundet föddes för sjuttiofem år sedan. I dagens prästhem arbetar ofta både prästen och prästens make/maka. Att få vardagen att gå ihop är inte alltid lätt.
Conny Englund är gift med Catharina som är präst.
– Min roll som prästman i dag är helt annorlunda än prästfruns roll när förbundet grundades, säger Englund.
Som utvecklingskoordinator vid Optimaedu arbetar han i en mycket manlig bransch. I sitt arbete träffar han människor inom bland annat jordbruk och skogsarbete.
– Jag har valt att ta en aktiv roll som prästman. Vårt hem är öppet för folk som vill komma och prata om vad som helst.
Det är inte en svår roll, intygar Englund och säger att han är mycket social till sin natur.
– Jag tror och hoppas att ett prästhem kan erbjuda en miljö med utrymme för djupa och meningsfulla samtal, säger Englund.
Nya typer av prästhem
– Då jag fick veta att jag skulle bli prästvigd bestämde jag mig för att köpa ett 10-personers matbord som egentligen är alldeles för stort för min 33-kvadratare, berättar församlingspastor Emma Audas.
Audas tror att prästhemmen kan komma att spela en allt viktigare roll i en framtid där kyrkans resurser ser ut att minska.
– Det känns som om det finns en stor välsignelse i att öppna sitt hem och låta människor komma nära. Jag ser också till att ha en bokhylla utrustad med mina favoriter hemma så att jag vid samtal kan säga ”Hördu, just den här tror jag att du ska läsa!”
Svenska prästfruars förbund
År 1913, för hundra år sedan, började prästfruar för första gången träffas på samlingar för både svenska och finska prästfruar.
Det svenska stiftet grundades år 1923 och biskopinnan Ester von Bonsdorff började drömma om en egen svenskspråkig gemenskap. I oktober 1937 föddes Finlands svenska prästfruars förbund i samband med stiftets synodalmöte i Borgå.
Läs hela artikeln i papperstidningen.
Dagens prästfruar ofta män
Prästhemmens och prästmakens/makans roll har förändrats mycket sedan prästfruarnas förbund bildades. I dag har förbundet bytt namn och många ”prästfruar” är män och prästerna ibland ensamstående.
28.3.2013 kl. 15:00
28.3.2013 kl. 15:00
Webred