På VEPA-centret kan hemlösa komma in och få ett gratis mål mat, en kopp kaffe och socialt umgänge. Ingen är för illa däran för att platsa in. (foto: Johan Myrskog)
På VEPA-centret kan hemlösa komma in och få ett gratis mål mat, en kopp kaffe och socialt umgänge. Ingen är för illa däran för att platsa in. (foto: Johan Myrskog)

Nyårsönskning: ett nytt liv

Hur gör man när man blir utsparkad hemifrån som tonåring och tvingas klara sig själv? Hur överlever man drogerna, våldet och kylan då man bor på gatan? KP har träffat två hemlösa män som berättar sina livshistorier.
3.1.2013 kl. 12:00
– Det började då jag var tio år, berättar Mikko.

– Jag började sniffa lim och använda droger. Jag stod inte ut med inkomstskillnaderna. Alla fick sina kläder och saker från Stockmann medan jag själv fick allting från loppis. Det ledde till att jag blev något av en clown bland de andra barnen och det började gå utför med mig.

Jag träffar Mikko på Vepa på Vasagatan i Helsingfors. Dagligen besöker kring 30 personer Vepa för att få ett varmt mål mat, värme och socialt umgänge. De flesta är bostadslösa.
Stämningen är dämpad men man anar att de som är här känner varandra och känner sig hemma här fastän det inte sägs så mycket.
 
Offer för droger och våld
Mikko är 40 år och har precis fått en ny bostad. Som sextonåring tvingades han börja betala hyra åt sina föräldrar och som nittonåring blev han utsparkad hemifrån. Sin första lägenhet fick han inte behålla länge – amfetaminanvändandet blev för intensivt.
 
– Jag blev utsparkad därifrån och sedan följde en tid av överlevnad. Jag har sovit i källare och trappuppgångar. Man lär sig hur man ska klara sig.
Risto är omkring 50 år. Han har nyligen fått en lägenhet i samma hus som Mikko. Också han blev utkastad hemifrån som tonåring.

– Jag slog pappa för att han slog mamma, berättar han. Jag behövde bara bli tillräckligt stark för att göra det men efter den händelsen var jag inte längre välkommen hemma.

Risto flydde till ökända Christiania i Köpenhamn och rökte sig slut på hasch. Han är både blandmissbrukare och alkoholist och har varit inblandad i stölder – men han menar att livet varit värre förut. Han går inte in på detaljer men säger att saker och ting är i ordning nu.

– Livet är okej nu. Eller så bra det nu kan bli, säger han utan någon större övertygelse i rösten.
 
Fängelse
Mikko kom ut från fängelset förra våren. Han har suttit inne i sex och ett halvt år för grovt rån och andra brott. Hur länge han suttit i fängelse under hela sitt liv vet han inte.

– Första gången jag gjorde ett försök att råna en guldsmedsaffär var 1995 då Finland vann ishockey-VM för första gången, säger han. Det lyckades inte och jag åkte fast. Jag försökte med ett rehabiliteringsprogram för att undvika en fängelsedom men orkade inte genomföra det och i stället hamnade jag i fängelse.

Nu har Mikko rena händer för första gången på många år. Den onda cirkeln har varat i sjutton år.

– Jag har varit hemlös sedan 2003 förutom då jag satt i fängelse. Men nu har jag fått en lägenhet.

Livet på gatan
Att bo på gatan är inte en dans på rosor. Det gäller att överleva. Både Mikko och Risto har varit med om våld.

– Jag bröt foten en gång när jag blev slagen med ett bollträ, berättar Mikko. Jag råkade bara sova på fel plats vid fel tidpunkt.

Också tvister med ordningsvakter är något de ofta varit med om.

Läs hela artikeln i papperstidningen.
Johan Myrskog



Marius Weschke, magisterstuderande på Lunds Universitet, tror att de religiösa ledarnas åsikter spelar stor roll när det gäller att påverka människors åsikter i klimatfrågor.

klimatförändringar. 35 procent av de katolska amerikanerna säger att påven påverkat deras åsikt i klimatfrågan. 30.11.2015 kl. 12:41

COP21. Svenska kyrkan har länge varit en högljudd röst i kampen mot klimatförändringen. 30.11.2015 kl. 12:43
Christine Skogman med dottern Wilma, Christer Romberg och Christa Katter vill dela sin tro.

Det är hopplöst svårt att ge namn åt en julskiva. Lyssna här. 26.11.2015 kl. 10:07

Poststrejken förorsakar tyvärr förseningar också för veckans nummer av Kyrkpressen. Du hittar hela tidningen elektroniskt här. 25.11.2015 kl. 11:08

Var tionde Närpesbo har utländsk bakgrund. Nästan tusen personer från tjugo länder har sedan nittiotalet kommit till Närpes för att arbeta eller som flykting. Cafékvällar varannan vecka ska skapa kontakt mellan de ursprungliga och de nyanlända Närpesborna. 25.11.2015 kl. 15:48

Är du helsingforsare och liberal går du mer i kyrkan än andra. 25.11.2015 kl. 14:41

kyrkans ungdom. Marcus Henricson har blivit vald till ordförande för väckelserörelsen Kyrkans Ungdom. 25.11.2015 kl. 13:34

jul. Marknadskrafternas bild av julen som konsumtionsfest är svår att rubba. 25.11.2015 kl. 14:05

film. Regissörerna Jenni Kangasniemi och Aino Suni får Kyrkans mediestiftelses filmpris Katso minuun... De får priset för sin kortfilm If I ruled. 23.11.2015 kl. 10:42
Paulina Biström, Maria Höglund, Jennie Storbacka, Elna Romberg och Kristian Westerling.

Stjärnor i Sibbo kyrka bjöd på en musikkväll med stort hjärta. 21.11.2015 kl. 23:06
Siv Sandberg fick brillor med barnperspektiv i går.

I dag är KP med och flaggar för barn och barnasinnade beslutsfattare. 20.11.2015 kl. 11:41

döden. Hur ska vi handskas med vår dödlighet? Kyrkpressens redaktör Christa Mickelsson har läst filosofen Torbjörn Tännsjös bok om vilken tröst filosofin har att erbjuda den människa som inte kan sluta att grubbla över det faktum att vi alla ska dö. 19.11.2015 kl. 11:42
Emma Audas anser att det finns större äktenskapliga frågetecken för kyrkan än det som gäller samkönade pars rätt till äktenskap.

äktenskapet. Kyrkan har en alltför tunn äktenskapsteologi, menar doktoranden Emma Audas. 19.11.2015 kl. 11:07
Janette Lagerroos bor i Nagu men studerar teologi i Åbo.

Janette Lagerroos har jobbat länge i kyrkan. Nu vill hon bli präst. 18.11.2015 kl. 10:31

Den 9 februari väljs nya ombud för kyrkomötet och stiftsfullmäktige. 16.11.2015 kl. 18:00

ETT GOTT RÅD. I den här serien ger personer goda råd till sitt yngre jag.

ETT GOTT RÅD. – Din osäkerhet är något värdefullt, skulle Monika Fagerholm säga till Monika, 20 år. I den här serien ger personer goda råd till sitt yngre jag. 26.10.2021 kl. 14:52
Harry Månsus är framför allt bibelteolog och ser hur våra folks andliga arv eroderas för varje år som går, skriver Henry Byskata.

recension. Den bok som pastorn, ekoteologen, skaparen av Brommadialogen Harry Månsus, nyss fyllda 80 år, nu gett ut visar den långa väg mot vidsynthet och andlig öppenhet han gått sedan han startade som baptistson till jordbrukande föräldrar i Kaitsor, Vörå. 26.10.2021 kl. 16:45
Maria Udd berättar om sin depression i föreställningen Bär det som en krona på Wasa Teater. Agneta Lindroos är regissör.

wasa teater. När Maria Udd kom tillbaka från depressionen såg hon tydligare allt det vackra i livet. – Tidigare då jag kände så mycket smärta var allt svart, säger hon. 26.10.2021 kl. 07:00
– Att göra musik tillsammans är det bästa, säger Tove Wingren.

KONSERTSERIE. Tove Wingren gör nu sin första konsertturné efter coronan med en helhet som passar in i kyrkorummet. 25.10.2021 kl. 15:54
Biskop Bo-Göran Åstrand hoppas att Dennis Svenfelt nu ska ta sig tid att reflektera över sitt beslut.

PRÄSTLÖFTEN. Om man inte håller de löften man avgett vid prästvigningen måste man slå sig ner och fatta nödvändiga beslut, säger biskop Bo-Göran Åstrand på tal om Pedersöreprästen Dennis Svenfelt, som nu meddelat att han inte kan samarbeta med kvinnor vid altaret. 22.10.2021 kl. 10:51