Gunvor Österlund är en av eldsjälarna i den karismatiska friförsamlingen Betel i Karis. (foto: Christa Mickelsson)
Gunvor Österlund är en av eldsjälarna i den karismatiska friförsamlingen Betel i Karis. (foto: Christa Mickelsson)

Sista sträckan kan vara bäst

Under hela livet har Gunvor Österlund gått på de vägar Gud har stakat ut för henne och på många områden blivit en riktig frikyrkans pionjär. Med åldern blir ansvarsområdena färre, men kallelsen står kvar.
29.11.2012 kl. 10:04
Trots sin ålder på 81 år har Gunvor Österlund ännu inte sett mycket av stillsamma pensionärdagar. Arbetarna är få och hon är en av dem.

– Behoven är så stora. Jag jobbar mycket bakom kulisserna. Människor ringer, behöver stöd och själavård, bön och hjälp. Det tar inte slut.
Just själavård och bön har sedan länge funnits på Gunvor Österlunds hjärta. Hon är bland annat ansvarig för själavården i sin hemförsamling Betel i hemstaden Karis.
 
– Tidigare väntade man sig att allt det mesta skulle lösa sig i frälsningen. Man hade inte alltid kunskap och förståelse för själens helande som en process. Många människor genomgick en verkligt radikal frälsning men fick inte alltid hjälp för hela människan.

Bland annat Gunvors Österlunds föräldrars liv präglades av både starka frälsningsupplevelser men samtidigt olösta knutar.

– Mamma var väldigt inbunden och pappa hade en svår bakgrund.

I sitt arbete med själavård har Gunvor Österlund insett vikten av samtal.

– Det som inte bearbetas kommer upp igen, som något som tryckts ner i en tunna med vatten. Som troende själavårdare har vi en oerhörd förmån att få lägga fram saker i bön. I förbönen sker många gånger befrielse steg för steg.

Sjömän och skökor
Det var bland arbetet bland sjömän och prostituerade i hamnstaden Antwerpen i Belgien på 60-talet som Österlunds hjärta särskilt började klappa för människor med svårigheter av olika slag.
– Det bor nog en vårdare i varje människa, men antagligen har Gud gett mig ett speciellt hjärta för personer i nöd. Människor har genom åren fått förtroende för mig.
 
Tiden i Antwerpen var på många sätt banbrytande. Utan egentlig erfarenhet, men med en stark kallelse och visshet om Guds beskydd, gick Gunvor Österlund med väninnan och missionärskollegan Gurli Söderlund omkring på de otrygga gatorna, sökte upp människor, bad för dem och hjälpte dem komma till rätta med sina liv. Ett rikt församlingsarbete växte fram.

– Jag har aldrig tvivlat på Gud, men nog har jag många gånger fått komma inför honom och fråga om det faktiskt är så här han har tänkt det. Under åren i Belgien som ensam kvinna sökte jag intensivt Gud.
Hon berättar att en andlig kristid i hennes liv var då några av de tidigare busarna och narkomanerna som kommit till tro fick för sig att den andliga tjänst som hon och hennes dåvarande medarbetare Lisbeth hade var något som de själva kunde göra bättre.

- Jag upplevde att min kallelse blev trampad på och var frestad att packa kappsäcken och gå. Men Gud sa till mig att vara stilla och lita på att han är på min sida.

Läs hela artikeln i papperstidningen.
Christa Mickelsson



Marius Weschke, magisterstuderande på Lunds Universitet, tror att de religiösa ledarnas åsikter spelar stor roll när det gäller att påverka människors åsikter i klimatfrågor.

klimatförändringar. 35 procent av de katolska amerikanerna säger att påven påverkat deras åsikt i klimatfrågan. 30.11.2015 kl. 12:41

COP21. Svenska kyrkan har länge varit en högljudd röst i kampen mot klimatförändringen. 30.11.2015 kl. 12:43
Christine Skogman med dottern Wilma, Christer Romberg och Christa Katter vill dela sin tro.

Det är hopplöst svårt att ge namn åt en julskiva. Lyssna här. 26.11.2015 kl. 10:07

Poststrejken förorsakar tyvärr förseningar också för veckans nummer av Kyrkpressen. Du hittar hela tidningen elektroniskt här. 25.11.2015 kl. 11:08

Var tionde Närpesbo har utländsk bakgrund. Nästan tusen personer från tjugo länder har sedan nittiotalet kommit till Närpes för att arbeta eller som flykting. Cafékvällar varannan vecka ska skapa kontakt mellan de ursprungliga och de nyanlända Närpesborna. 25.11.2015 kl. 15:48

Är du helsingforsare och liberal går du mer i kyrkan än andra. 25.11.2015 kl. 14:41

kyrkans ungdom. Marcus Henricson har blivit vald till ordförande för väckelserörelsen Kyrkans Ungdom. 25.11.2015 kl. 13:34

jul. Marknadskrafternas bild av julen som konsumtionsfest är svår att rubba. 25.11.2015 kl. 14:05

film. Regissörerna Jenni Kangasniemi och Aino Suni får Kyrkans mediestiftelses filmpris Katso minuun... De får priset för sin kortfilm If I ruled. 23.11.2015 kl. 10:42
Paulina Biström, Maria Höglund, Jennie Storbacka, Elna Romberg och Kristian Westerling.

Stjärnor i Sibbo kyrka bjöd på en musikkväll med stort hjärta. 21.11.2015 kl. 23:06
Siv Sandberg fick brillor med barnperspektiv i går.

I dag är KP med och flaggar för barn och barnasinnade beslutsfattare. 20.11.2015 kl. 11:41

döden. Hur ska vi handskas med vår dödlighet? Kyrkpressens redaktör Christa Mickelsson har läst filosofen Torbjörn Tännsjös bok om vilken tröst filosofin har att erbjuda den människa som inte kan sluta att grubbla över det faktum att vi alla ska dö. 19.11.2015 kl. 11:42
Emma Audas anser att det finns större äktenskapliga frågetecken för kyrkan än det som gäller samkönade pars rätt till äktenskap.

äktenskapet. Kyrkan har en alltför tunn äktenskapsteologi, menar doktoranden Emma Audas. 19.11.2015 kl. 11:07
Janette Lagerroos bor i Nagu men studerar teologi i Åbo.

Janette Lagerroos har jobbat länge i kyrkan. Nu vill hon bli präst. 18.11.2015 kl. 10:31

Den 9 februari väljs nya ombud för kyrkomötet och stiftsfullmäktige. 16.11.2015 kl. 18:00

ETT GOTT RÅD. I den här serien ger personer goda råd till sitt yngre jag.

ETT GOTT RÅD. – Din osäkerhet är något värdefullt, skulle Monika Fagerholm säga till Monika, 20 år. I den här serien ger personer goda råd till sitt yngre jag. 26.10.2021 kl. 14:52
Harry Månsus är framför allt bibelteolog och ser hur våra folks andliga arv eroderas för varje år som går, skriver Henry Byskata.

recension. Den bok som pastorn, ekoteologen, skaparen av Brommadialogen Harry Månsus, nyss fyllda 80 år, nu gett ut visar den långa väg mot vidsynthet och andlig öppenhet han gått sedan han startade som baptistson till jordbrukande föräldrar i Kaitsor, Vörå. 26.10.2021 kl. 16:45
Maria Udd berättar om sin depression i föreställningen Bär det som en krona på Wasa Teater. Agneta Lindroos är regissör.

wasa teater. När Maria Udd kom tillbaka från depressionen såg hon tydligare allt det vackra i livet. – Tidigare då jag kände så mycket smärta var allt svart, säger hon. 26.10.2021 kl. 07:00
– Att göra musik tillsammans är det bästa, säger Tove Wingren.

KONSERTSERIE. Tove Wingren gör nu sin första konsertturné efter coronan med en helhet som passar in i kyrkorummet. 25.10.2021 kl. 15:54
Biskop Bo-Göran Åstrand hoppas att Dennis Svenfelt nu ska ta sig tid att reflektera över sitt beslut.

PRÄSTLÖFTEN. Om man inte håller de löften man avgett vid prästvigningen måste man slå sig ner och fatta nödvändiga beslut, säger biskop Bo-Göran Åstrand på tal om Pedersöreprästen Dennis Svenfelt, som nu meddelat att han inte kan samarbeta med kvinnor vid altaret. 22.10.2021 kl. 10:51