– Jag ser det ske över hela världen och jag uppmuntras av det, säger Shane Claiborne.
– Pendeln svänger från megakyrkan till makrokyrkan. Från den amerikanska ”ju större desto bättre”-attityden till de små kommuniteterna som liknar gemenskapen i de första kristna församlingarna där man delade allt man hade. Runt om i världen experimenterar folk med att leva ut det här.
Shane Claiborne, kristen aktivist och bestsellerförfattare, drömde Guds rikes drömmar tillsammans med Betania i Jakobstad senaste veckoslut.
Han frågar sig hur det skulle se ut om Guds rike skulle förverkligas i Finland, i norra Philadelphia där han bor och hela världen?
– Hur ska jag använda den jag är för att delta i det Gud gör i världen? Det är en process som började långt före jag kom och som kommer att fortsätta efter att jag åkt hem. Men jag är glad över att ha fått delta i processen i Jakobstad några dagar.
Claiborne säger att vi ska hålla dagstidningen i den andra handen medan vi läser Bibeln för att bättre förstå världen vi lever i.
– Människorna vill se en kristendom som liknar Jesus och som reflekterar honom. Många former av kristendomen är mera kända för vad de exkluderar än för vem de omfamnar. Jag tror det här håller på att förändras. Jesus har överlevt alla de pinsamma saker som kristna gjort.
Hur ska man då leva som kristen?
– Jag kan inte berätta för andra hur de ska leva, säger Claiborne. Men jag tror att varje kristen ska leva så att vi reflekterar Kristus i våra liv och i våra gemenskaper.
Han talar för ett ömsesidigt beroende än för självständighet. Det betyder gemenskap i stället får individualism, att dela på egendom i stället för att samla åt sig, att söka försoning i stället för konflikt.
– De här mönstret går emot världens sätt att leva. I Jesu sätt att leva ser jag också Gud verka i världens lidande. Varje kristen är inbjuden att dela världens smärta i stället för att fly från den.
Läs mer i Kp 22/2012
Han vill dela smärtan i världen
kommunitet. En hel generation kristna omprövar sitt sätt att koppla sin tro till världen de lever i. De använder inte tron som en biljett ut ur världen utan involverar sig i den.
29.5.2012 kl. 13:17
29.5.2012 kl. 13:17
Johan Sandberg