Kyrkomötet inledde i eftermiddag den första debatten kring Torsten Sandells initiativ om att införa skilda begravningsavgifter för dem som hör till kyrkan och dem som inte gör det. Initiativet hade förts vidare till mötet via stiftsfullmäktige i Borgå stift.
Redan innan ärendet formellt styrts vidare för utskottsbehandling har flera tunga inlägg levererats bland annat av en rad biskopar.
"Svår fråga" väste kollegerna i raden bakom på pressläktaren.
Det som ger teologerna huvudbry är den djupare frågan om kyrkans grunduppdrag att förkunna evangelium. Teologerna efterlyste därför en noggrann gränsdragning mellan direkta kostnader, som kan prissättas och det allmänna uppdraget att vara en kyrka för alla.
En av de första som stegade upp var prästombudet Bo-Göran Åstrand.
- Hittills har jordfästning ansetts som en del av gudstjänstlivet. Om vi börjar ta betalt också för att trösta och stöda förvandlas vårt förhållande till ett kundförhållande, och det vore en radikal förändring som i så fall signalerar att "också det här är till salu".
Biskop Seppo Häkkinen, biskop för S:t Michels stift, var inne på samma linje.
- I grund och botten handlar det om medlemskapet i kyrkan och hur det här medlemskapet ska synas. Är kyrkan en serviceproducent? Blir den rentav utnyttjad? Samtidigt måste kyrkan värja sig mot synen att medlemskapet är något som ger en orsak att förvänta sig vissa förmåner. Medlemskapet är något mer än "aktieägarens bonusrätt".
Allvarsorden går som matsäck till utskottet som ska behandla frågan. Det leds nu av fältbiskopen Hannu Niskanen, som snart går i pension.
- Därför tar jag mig friheten att tala nu, för jag kommer inte att behandla det här ärendet, sade han till åhörarna.
Niskanen lyfte fram den orättvisa som också finns i det nuvarande upplägget och konstaterade att det handlar om folkkyrkans möjlighet att också i framtiden samla alla.
- Det finns ju också de som numera öppet frågar varför de ska vara medlemmar i kyrkan ifall de ändå får allt gratis. Det finns också medlemmar som tycker att de kan diktera förrättningar där prästen ska vara vacker, säga det de önskar och lämna bort allt det religiösa pratet.
Han sade att en diskussion om begravningsavgifterna kan uppfattas som en bestraffning av dem som lämnat kyrkan, men att den ändå behöver föras för att den trots allt också innehåller en rättviseaspekt som vanliga medlemmar uppfattat.
Diskussionen om ärendet var så pass livlig att mötet fick dra streck på eftermiddagen och fortsätta den i morgondagens plenum. Kyrkomötets vårsession fortsätter till fredag.
Livlig första debatt om begravningsavgifter
Begravningsfrågorna kan bli långkörare i kyrkomötet. 9.5.2012 kl. 16:26
May Wikström
(Foto: May Wikström)