I maj diskuterar kyrkomötet på vilket sätt en församling ska kunna sälja obehövliga kyrkor.
I Finland har tillsvidare inte en enda församling trots ansträngd ekonomi velat sälja någon av sina kyrkor. Frikyrkor och bönehus är en annan sak.
Överarkitekt Martti Jokinen på Museiverket säger förhållandet är unikt i Europa. I andra länder säljs kyrkor på öppna marknaden, både till bostäder och krogar. Också Svenska kyrkan har sålt ett trettiotal församlingskyrkor av sammanlagt 3 500.
Redan nu klassas de flesta av vår kyrkas åttahundra kyrkobyggnader som kulturhistoriskt värdefulla. Fler ska det bli, vårens kyrkomöte diskuterar förslaget att alla kyrkor äldre än 50 år ska bli k-märkta.
I praktiken betalar staten inte sin andel av det gemensamma kulturhistoriska arvet utan alla kostnader faller på församlingarna.
Överarkitekt Antti Pihkala på Kyrkostyrelsen säger att kyrkan inte binder ris åt egen rygg med 50-årsregeln. Samtidigt skapas nämligen regler hur församlingen ska kunna avstå från kyrkor som inte behövs. Vad som sedan sker med byggnaden är helt öppet.
När den finska och svenska evangelieförningen ville sälja sitt huskomplex vid Fredriksgatan i Helsingfors gick det inte att riva huset där Lutherkyrkan ingår på grund av kyrkans kulturhistoriska värde. Däremot gick det bra att göra om kyrkan till nattklubb.
Läs mera i Kyrkpressen 14–15/2012
Kyrkor kan säljas i framtiden
I resten av Europa är det vanligare att kyrkobyggnader säljs och används till olika ändamål. I maj kan det bli möjligt i Finland.
3.4.2012 kl. 08:00
3.4.2012 kl. 08:00
Rolf af Hällström
Andreas Andersson