Filmen är en konstform som kan öppna ögonen för nya tankebanor. En existentiell filmfestival använder den styrkan till max.
Liisa Mendelin har precis har sett och diskuterat den danska filmen Frygtelig Lykkelig på filmfestivalen Exist i Åbo. Tillsammans med teologiprofessorn Tage Kurtén och filosofistuderande Marcus Prest är hon inbjuden som gäst för att diskutera och analysera filmen. Själva diskussionen efter filmen handlar om lycka, liv och död, skuld, godhet och ondska – ja, flera frågor som berör människan och hennes existens. Men varför se på fiktiv film för att kunna diskutera sådant som är viktigt i verkliga livet?
– I film ingår alla konstformer, den kan använda hela registret säger Prest.
Kurtén håller med, men anser att filmen samtidigt låser tittaren mera än t.ex. skönlitteraturen, och ger mindre utrymme för fantasi.
– I de teologiska studierna använder vi film och skönlitteratur för att förstå hur andra människor tänker, säger Kurtén.
Verkligheten alltid en existentiell fråga
Existentiella filmfestivalen i Åbo 11-12.2 arrangerades av Församlingsförbundet i samarbete med Åbo svenska församling, teologiska fakulteten, Finlandssvensk filmcentral och studiecentralen. Emma Audas har suttit i planeringsgruppen och säger att det är viktigt att diskussionen är öppen och fri för olika tolkningar så länge som den berör de existentiella frågorna i filmen.
– I planeringsskedet har mycket handlat om att hitta filmer som kan tala till en bred publik, och som har olika geografisk spridning, säger hon.
Läs mera i Kyrkpressen 7/2010.