– Alla anställda som hanterar oförpackade, lätt förskämbara livsmedel i livsmedelslokaler under sammanlagt minst tre månader ska ha ett hygienpass, säger livsmedelssäkerhetsverkets överinspektor Satu Meririnne.
Församlingsköket är en godkänd livsmedelslokal om där tillverkas, förvaras, serveras eller på annat sätt hanteras livsmedel och det inte är frågan om ett litet, slutet tillfälle. Då måste också församlingen meddela om sin verksamhet till kommunens övervakningsmyndighet.
– Den som är ansvarig i köket måste också vägleda korttidsanställda och personer som frivilligt hjälper till i församlingsköket i grundläggande hygienkompetens, kompletterar Meririnne.
De som serverar kaffe, färdiga rätter eller sköter disken behöver alltså inte ha ett giltigt hygienpass. Det är trots allt arbetsgivarens skyldighet att se till att den personal som hanterar livsmedel övervakas och instrueras i livsmedelshygien på ett sätt som är anpassat till deras uppgifter.
Läs mera i Kyrkpressen 6/2010.