Det tror Susan Sundback, professor i sociologi vid Åbo Akademi.
– Det är tydligt att frågan aktiverat väljarna, i synnerhet i städerna, säger hon. Åsikterna i kyrkan har som helhet polariserats.
Sandback ser invalet av Mr Gay Finland, Kenneth Liukkonen, till församlingsrådet i Åbo svenska församling som en effekt av detta.
– Antagligen kommer kyrkan att förändras, säger Sundback. Hur är svårt att veta eftersom man inte vet vilka åsikter som de invalda representerar. Sannolikt blir den på sikt mera liberal.
Hon tror ändå inte att de konservativa kommer att lämna kyrkan.
– Kyrkomötet har ju nyligen tagit ställning till frågan om samkönade relationer vilket innebär att lugnet kommer att lägga sig.
Forskare Harri Palmu vid Kyrkans forskningscentral tycker inte att man kan bedöma vem som vann valet, de liberala eller de konservativa.
− Även om du tänker liberalt i frågan om homosexuellas rättigheter, kan du vara konservativ och till exempel vilja rikta diakoniarbetets resurser endast till inhemska mål eller önska bevara kyrkobyggnader och minnesmärken, funderar Palmu.
I likhet med Sundback ser Palmu en riktning mot det liberala.
− Unga människor förhåller sig liberalare till många frågor än äldre och det kan ha påverkat den nya sammansättningen i förtroendeorganen. De liberalare fick en stor andel röster åtminstone i de större städerna.
Palmu tycker också att partnerskapsfrågan var central i de stora städerna. Till exempel i Uleåborg förhåller sig över hälften av de förtroendevalda som svarat på kandidattestet positivt till registrerade partnerskap.
Läs mera i Kyrkpressen 47/2010.