I september uttryckte föräldrar offentligt sin oro över ungdomsarbetet i Karleby svenska församling och för tre veckor sedan skrev Österbottens Tidning om en av församlingens präster vars övertygelse gjorde honom tveksam till att viga ett frånskilt par. Peter Kankkonen konstaterar att det är så massmedia fungerar.
– Det som massmedierna upplever som motsättningar slår man upp. De behöver inte vara djupa för att få stor plats. Att kyrkan samlar stora skaror är inte intressant. Massmedierna sätter agendan för diskussionen, inte kyrkan.
Tror du att fokuseringen på Karleby har något med det kommade församlingsvalet att göra?
– Det vågar jag inte uttala mig om. Det kan hända att man ser valet som en möjlighet att lyfta upp en fråga till diskussion. Men det har alltid diskuterats i Karleby, här har man klara åsikter och en annan debattkultur än på övriga orter. Jag är tacksam över alla kandidater som ställer sin tid och sitt kunnande till församlingens förfogande.
Mångfalden berikande
Kankkonen anser inte att Karleby församling skiljer sig från andra församlingar där jordmånen översköljts av väckelse.
– Det är en styrka att kunna samtala, och i synnerhet att samtala med sådana som inte har samma andliga förtecken som man själv. Att acceptera att mångfalden är berikande är också en styrka. Där tror jag vi som församling ännu har en hel del att lära oss. Det jag oroar mig för är ofördragsamheten. Vi som är aktiva i kyrkan har mycket att lära oss om att kunna acceptera varandra.
Under de tjugo år han verkat i Karleby har Kankkonen strävat efter att alla ska känna sig delaktiga i församlingen.
– Målet har varit att alla väckelserörelser och vanligt kyrkfolk ska kunna verka tillsammans, behålla sitt andliga arv och berika den gemensamma församlingen.
Läs mera i Kyrkpressen 43/2010.