Den här verklighetsbeskrivningen gavs på seminariet Kyrkan på nätet i Närpes senaste vecka. Men webben som media utnyttjas inte ännu till fullo av församlingarna, även om några börjat sända gudstjänster med både ljud och bild på sin hemsida. Interaktivitet är nyckelordet.
– En utvecklingsmöjlighet är att församlingens präst är anträffbar för samtal via webben, tänker sig Jan-Erik Widjeskog.
Han blir inte motsagd, tvärtom.
– Tänk om man kunde ha en chatt på nätet under pågående gudstjänst, visionerar Lukas Snellman, ledande branschsekreterare vid Kyrkans central för det svenska arbetet.
På chatten kunde den som följer med gudstjänsten över webben till exempel påverka psalmerna som sjungs i kyrkan.
– Eller kommentera predikan under dess gång, fortsätter projektchef Hannu Majamäki från Kyrkostyrelsen.
Jan-Erik Widjeskog redogjorde vid seminariet för de positiva erfarenheter Närpes församling har av att sända gudstjänster över webben och på lokal-TV. På åldringshemment Bostället följer 25 åldringar gemensamt med gudstjänsten.
– Gudstjänsterna har blivit en ny programpunkt, säger föreståndare Kerstin Ivars. Trots att invånarna kan följa med gudstjänsten på sina rum väljer de att samlas gemensamt. Det ger en upplevelse av kyrkan. De sjunger också med i psalmerna.
Men fortfarande finns vissa element som gör att man inte kan delta i gudstjänsten helt som ”på riktigt”. Prosten Holger Andersson nämner kollekten.
– Kan man inte skicka runt en kollekthåv där, undrar han.
Snellman nämner i sin tur nattvarden.
– Det element som ska vara det mest inkluderande i gudstjänsten blir det mest exkluderande i media.
Läs mera i Kyrkpressen 41/2010.