– Det känns jättebra och stort att bli vald till årets präst. Framför allt är jag glad över att rekryteringen av nya anställda till vår kyrka lyfts fram i och med detta. Rekryteringen är avgörande med tanke på framtiden, säger Malin Lindblom.
På vilket sätt har du arbetat för rekryteringen av präster?
– Min bok Jag är präst är skriven med tanke på dem som studerar teologi. Jag vill stöda dem i processen att våga ta beslutet att bli präst och att sedan bli det.
Lindblom har också varit ordförande för kontaktgruppen för teologiestuderande, liksom prästmentor för enskilda teologiestuderande.
– Det innebär att vara bollplank och diskussionspartner i de frågor som aktualiseras under studietiden och inför en möjlig prästvigning.
Varför är det så svårt att rekrytera unga präster i dag?
– Jag tror att de studerande dras åt olika håll och att tröskeln är ganska hög att bli präst. Man saknar kanske en realistisk bild av vad jobbet innebär och därför kan det upplevas för stort och skrämmande att bli präst. Jag tror också att den negativa bild av kyrkan som vissa grupper inom kyrkan för fram gör det svårare med rekrytering.
Enligt Lindblom är det viktigt för rekryteringen att göra kyrkan till en attraktiv arbetsplats.
– Prästerna behöver ha lämpligt mycket arbete, arbetstider och skälig lön. En präst som trivs i sitt arbete och mår bra är viktig med tanke på rekryteringen.
Läs mera i Kyrkpressen 41/2010.