I hela Mellanöstern är den en av de viktigaste proteinkällorna, och främst av allt i den röra som älskas av både muslimer, judar och kristna. Hoummus äts med bröd till sallader och kötträtter.
De ambitiösa blötlägger själva sina kikärter och kokar dem för att sen mixa en blandning av tahinipasta, citron, vitlök, kryddor och olivolja.
Vi tog den också till oss. I fyrtiogradig värme är det adjö med smör på pitabrödet i lunchboxen, och dessutom är röran god till det mesta.
Hoummusen har sina fans överallt, och i alla åldrar. På YouTube doppar artisten GoRemy tummen i kikärtpurén i sin galna hoummusrap:
”I’m eating hoummus, dip it to my thumb-us.” Mellanösternbor och exilhoummusar världen över jublar och belönar honom med över en miljon visningar. Sympatiskt nog tar han faktiskt inte ställning till vem som äger rätten till den utan tillskriver den generöst Mellanöstern som helhet.
Men, säg den fred som består. För ett tag sen rörde 300 libanesiska kockar ihop två ton hoummus, världens största portion, och tog sig in i Guinness rekordbok. Därmed återtog de rekordet från konkurrerande israeliska kockar.
”Hela världen ska minsann veta att hoummus är en libanesisk rätt!” En av kockarna blickar allvarligt in i kameran. Det här är inget att leka med. Och en annan av dem hälsar potentiella försök från grannarna att röva tillbaka titeln med ett: ”Vad än de gör, så kan vi göra det bättre.”
Visst är det ändå ganska oskyldigt. För så länge konflikterna höll sig på det här planet skulle säkert alla vara mycket lyckligare – och framför allt mättare.
Peas in the Middle East.