Förrätt
Solsoppa och rostade brödbitar med avokadopålägg
Solsoppa
7 dl ekologisk grönsaksbuljong
1 stor lök
8–10 morötter
1–2 msk smör
vitpeppar
salt
en knivsudd cayennepeppar
lite crème fraiche till dekoration
Skala och skär morötterna i mindre bitar. Skala och skiva löken. Fräs morötter och lök i smör i en kastrull. Späd med buljongen och låt morötterna koka tills de är mjuka. Purea soppan med stavmixer och smaka av med salt, vitpeppar och cayenne. Häll upp soppan i tallrikar eller skålar och dekorera med crème fraiche.
Avokadopålägg
2 mogna avokador
1 pressad ekologisk citron
svartpeppar
örtsalt
Mosa alla ingredienserna. Du kan minska mängden citron om du vill. Men kom ihåg att avokado mörknar snabbt, vilket citronsaften motverkar. Rosta ditt favoritbröd och bred på avokadoröran.
Huvudrätt
Ninnis lax
1-2 kg laxfilé (benfri)
4 msk smör
2 lökar
2-4 dl grädde eller crème fraiche
2 tsk dijonsenap
2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1/2 tsk vitpeppar
(1/4 tsk grönpeppar)
(1/2-1 tsk rosépeppar)
2 ekologiska citroner
dill till dekoration
Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i smöret i en kastrull eller panna. Bred ut löken i en smord ungsform, lägg laxen ovanpå. Vispa grädden tills den tjocknat en aning om du inte använder crème fraiche. Blanda i senap, salt, svart- och vitpeppar samt grön- och rosépeppar om du vill. Rör försiktigt ner citronsaften. Häll gräddblandningen över fisken och stek den i ugn i 200 grader i ca 35-40 minuter. Ös fisken då och då med grädden. Dekorera med dill och servera med kokt eller pressad potatis.
Efterrätt
Ekologisk fruktsallad
3 kiwifrukter3 bananer
4 äpplen
4 apelsiner
8 dl - 1 l osötad fruktjuice
Köp gärna ekologisk frukt för det här receptet! Skär frukten i bitar och häll på fruktjuice. Låt stå i kylen i 30 minuter före servering.
Recepten är tagna ur boken Mat Rätt - barn, mat & hälsa av Nina Colliander-Nyman och Maria Riska