Kvinnliga prästerna får ny festdräkt

Kyrka.
De kvinnliga prästerna ska få en ny festdräktskollektion  designad av Kirsimari Kärkkäinen.  Kollektionen som ska serietillverkas består av vit prästskjorta, kort och lång prästjacka, byxor, knälång kjol och långkjol samt ett kors som fästs på jackan.
10.2.2010 kl. 00:00


 

Biskopsmötet godkände en ny festdräktskollektion för kvinnliga präster vid sitt möte i Helsingfors den 9-10 februari.  

 

Kyrkostyrelsen ska i samarbete med en representant för ämbetsdräktsarbetsgruppen förbereda nödvändiga avtal. Arbetsgruppen fick också i uppgift att utarbeta ett förslag till revidering av biskopsmötets anvisningar om prästers och lektorers ämbetsklädsel.

 

Den nya festdräktskollektionen har sitt ursprung i ett önskemål från Kvinnliga teologer rf. Prosten Pirkko Poisuo, ordföranden för Kvinnliga teologer, har lett den arbetsgrupp som berett arbetet med den nya festdräkten. Det har ännu inte registrerats mönsterrätt som skyddar designen hos Patent- och registerstyrelsen och kollektionen kan därför inte ännu visas.

 

Fältbiskopen föreslås få ansvar för fältnattvard

 

Firandet av nattvard inom försvarsmakten ska bli lättare. Inom försvarsmakten är antalet nattvardsbesökare årligare 36 000. I fortsättningen är det meningen att fältbiskopen ska kunna övervaka nattvardsfirandet i terrängen och besluta om nattvardsassistenter. Biskopsmötet gör en framställning till kyrkomötet om komplettering av kyrkoordningen.

 

Enligt nu gällande kyrkoordning är det alltid lokalförsamlingens kyrkoherde som övervakar nattvardsfirandet. Det kan vara svårt att be om lov när man befinner sig ute i terrängen, det är inte alltid lätt att veta på vilkens församlingsområde man befinner sig. Dessutom kan man inte alltid definiera vem som är ansvarig kyrkoherde när fredsbevarande styrkor befinner sig utomlands.

 

Enhetliga bestämmelser för kyrkliga vapen, sigill och stämplar

 

Biskopsmötet gav ett utlåtande till kyrkostyrelsen om vapenarbetsgruppens förslag till betänkande om att förenhetliga bestämmelserna om kyrkliga vapen, sigill och stämplar.

 

Om arbetsgruppens lagförslag godkänns kommer de heraldiska vapen som biskoparna redan använder att regleras i lag och de får därmed officiell status. Enligt lagförslaget ska även församlingar kunna ha egna vapen.

 

Breddad utbildning för kantorer

 

Biskopsmötet fastställde nya bestämmelser om behörighetskrav för kantorstjänster. De nya bestämmelserna breddar utbildningsbasen för kantorer. Reformen strävar efter att stärka församlingarnas musikfostran och utveckla gudstjänstmusiken.

 

Enligt de nya bestämmelserna kan även filosofie magistrar eller pedagogie magistrar som specialiserat sig på musikfostran bli valda till kantorstjänster. För första gången skriver man i bestämmelsen in alla examen som ger behörighet till kantorstjänst och definierar vilka studier en var och en examen som ger behörighet till kantorstjänst ska innehålla.

 

Studerande behöver motiveras för att välja prästbanan

 

Biskopsmötet diskuterade såväl teologutbildningskommitténs som kantorsutbildningskommitténs verksamhetsberättelser. I teologutbildningskommitténs verksamhetsberättelse 2009 konstateras bland annat behovet av att uppmuntra teologiestuderandena att välja prästbanan. Det behövs en utredning som klarlägger vilka faktorer som motiverar studerandenas orientering mot olika studielinjer.

 

För att utvärdera helheten i prästernas yrkesutbildning beslöt biskopsmötet att det grundas en arbetsgrupp vars uppgift och sammansättning man besluter om vid höstens biskopsmöte. Avsikten är att man utvärderar all utbildning avsedd för präster.  Viktiga delar är den teologiska grundutbildning som avläggs vid universitet, den ordinationsutbildning som domkapitlen ordnar och den fortbildning som hör till pastoralexamen.

 

I kantorsutbildningskommitténs verksamhetsberättelse konstaterades att man i fortsättningen behöver fästa vikt vid rekryteringen. De studerande som avslutat sina studier har goda sysselsättningsutsikter och merparten av dem arbetar inom kyrkan.

 

Ny konfirmandbok

 

Biskopsmötet godkände konfirmandboken ”Ihan sama – eilen, tänään ja iankaikkisesti” och den lärarhandledning som hör till. Materialet har utarbetats av Lasten Keskus. Förutsättningen för godkännande är att man i den slutliga bearbetningen beaktar de förslag till ändringar som biskopsmötet och Kyrkostyrelsens enhet för fostran och ungdomsarbete framfört.

 

Matti Repo förman för Gemensamt Ansvar 2011

 

Till förman för insamlingen Gemensamt Ansvar 2011 utsågs biskopen i Tammerfors, Matti Repo. Ordförande för biskopsmötets beredningsutskott under 2010-2012 är Åbobiskopen Kari Mäkinen och medlemmar är assessorer från S:t Michels, Lappo och Esbo stift. (KT)

KT



– Jag kan inte öppna Bibeln. Jag har predikat ur den och skadat människor, säger Peter Gembäck, pastor under en lång tid i Knutby kraschade pingstsekt.

sekter. Peter Gembäck var en av pastorerna i den kristna pingstsekten i Knutby utanför Uppsala. Efter kraschen har han inte läst Bibeln på fem år. Och försökt sluta tro. Men det går inte. 13.4.2022 kl. 10:56
En ung Maria Antas.

ETT GOTT RÅD. Lita inte på alla, säger Maria Antas i vår serie "Ett gott råd". 19.4.2022 kl. 14:55
Ännu vid tiotiden på förmiddagen pågick släckningsarbetet, med många enheter från räddningsverket på plats.

kyrkbrand. Bergans kapell byggdes av frivilligkrafter på 1920-talet. Myndigheterna utesluter inte mordbrand. 14.4.2022 kl. 09:24

KONFIRMANDLÄGER. Ungdomsledaren Camilla ”Ino” Dannholm i Esbo ordnar konfirmationsläger på påsken. – Konfirmanderna lever i påskens högtid, säger hon. 12.4.2022 kl. 10:30
Stefan Forsén lämnar tjänsten som kyrkoherde i östra Helsingfors. Matteus församling söker en ny ledare.

NYTT FRÅN DOMKAPITLET. Kyrkoherden i Matteus församling Stefan Forsén valdes hösten 2018 till direktör för det gemensamma församlingsarbetet vid samfälligheten i Helsingfors. Sedan dess har han varit tjänstledig från tjänsten som kyrkoherde i Matteus församling. Nu meddelar Forsén att han avgår från kyrkoherdetjänsten. Det här och en lång rad andra ärenden behandlade domkapitlet vid Borgå stift på sitt möte på torsdagen. 8.4.2022 kl. 14:45
Heidi Juslin-Sandin blir ny "personalchef" vid domkapitlet.

BORGÅ DOMKAPITEL. Hon för in erfarenhet av över 20 år vid Röda Korset – och är nyvigd som präst. 8.4.2022 kl. 09:34
Före en månad sedan kom Olha Holubova till tryggheten hos dottern Mariia Skog och barnbarnen i Vasa. Lova heter det yngre barnbarnet.

Ukraina. Det tog Olha Holubova över en vecka att ta sig från hemmet i Charkiv till tryggheten hos dottern Mariia Skog med familj i Korsholm. Kvar i Charkiv blev maken Yevhen. 8.4.2022 kl. 19:00
Den ortodoxa kyrkan i Finland lyder under patriarkatet i Konstantinopel. Den ortodoxa kyrkan i Ryssland lyder under Moskva­patriarkatet.

ORTODOXA KYRKAN I FINLAND. Vi har hundratals ryskspråkiga från Ryssland här, och redan innan flyktingarna kom hade vi ganska heta diskussioner efter gudstjänsterna. Jag är orolig. Det är så otroligt lätt att piska fram en het och krigisk atmosfär, säger Aleksej Sjöberg, ortodox kyrkoherde i Tammerfors. 30.11.-0001 kl. 08:21
Över 17 procent av de församlingsanställda berättade att någon hade framfört elaka kommentarer eller förolämpningar relaterade till kön eller sexualitet på deras nuvarande arbetsplats.

Trakasserier. – Att andelen som upplevt trakasserier är så stor vittnar om att man pratar mer om trakasserier och vad man inte ska tolerera i arbetsgemenskapen, säger Veli-Matti Salminen, som är tf chef för Kyrkans forskning och utbildning. 6.4.2022 kl. 20:35

val. Edman har tjänstgjort i Nykarleby församling som tf. kyrkoherde sedan Mia Anderssén-Löf slutade som kyrkoherde. 4.4.2022 kl. 22:03
Tim Lillkvist är 23 år och jobbar med att köra olika arbetsfordon. Här står han i den park där han överdoserade för sista gången.

missbruk. För Tim Lillkvist var drogerna som att ligga i ett varmt bad och känna sig älskad – tills de bara svalde alla hans pengar och inte hade någon effekt. Nu tränar han på en vanlig vardag där han är värdefull bara för att han finns. 1.4.2022 kl. 16:33
- Ja, faktiskt, säger ärkebiskop Tapio Luoma. Det var förvånande att Ukrainakriget hade så tydliga religiösa element.

KRIGET I UKRAINA. Osäkerhet är inte detsamma som otrygghet, säger ärke­biskop Tapio Luoma. När kriget känns nära är hans råd till alla människor av god vilja: Ge pengar och stöd. Värna det andliga. Håll fast vid det som också i van­liga tider har gett dig kraft och glädje. 31.3.2022 kl. 09:00
– Jag hade inga positiva manliga referenser. Jag visste inte hur en fungerande parrelation skulle se ut, säger Anneli Pandora Magnusson.

Personligt. – När människor ojar sig över hur mycket otur jag haft säger jag: Det här har hänt, men nu finns ingen bitterhet kvar. säger Anneli Pandora Magnusson. 30.3.2022 kl. 20:04
Päivi Räsänen frias på alla punkter i den uppmärksammade rättegången. 

RÄTTEGÅNG. Riksdagsledamot Päivi Räsänen (KD) friades i tingsrätten från åtalen om hennes uttalanden om homosexuella. Tingsrätten i Helsingfors gav sin dom på onsdagen. 30.3.2022 kl. 13:05
– Jag har en syster som har Downs syndrom. Jag tror att jag är mer präglad av det än jag själv insett, säger Susanna Landor.

livsval. Susanna Landor var chefredaktör på Hbl. Nu är hon diakoniarbetare i Kyrkslätt. – Det här jobbet ger instant-belöning. Jag får räcka en kasse mat till en människa som inte har mat i skåpet. Och samtidigt handlar det om något mycket större: hur bemöter vi varandra? 30.3.2022 kl. 13:04

I Upptäcktsresor inåt möts Robin Nyman från Jakobstad och Sofia Torvalds från Esbo.

podd. En ny podd har sett dagens ljus! I vinter vill Sofia Torvalds och Robin Nyman inspirera till hudlösa samtal, för att livet kan vara nog så ensamt ändå. 7.11.2023 kl. 08:00
Elisabeth Stubb är aktuell med boken ”Öken, vatten och snö – vägen genom Israel” (Fontana
Media).

VEM ÄR DU?. År 2019 var Elisabeth Stubb, som är doktor i historia och forskare, utan jobb. Den våren bestämde hon sig för att göra något hon drömt om ända sedan hon läste om det i Kyrkpressen för många år sedan: vandra Israelleden, vandringsleden genom Israel. Upplevelsen blev en bok som känns väldigt aktuell. 6.11.2023 kl. 18:53

HÖSTDAGARNA. Årets Höstdagar arrangeras det här veckoslutet i Toijala. Årets tema är "Kamp". Dagarna bjuder på traditionellt upplägg med verkstäder, café, musik, show, mässor, andakter, glada människomöten, bön, gemenskap och skratt. 4.11.2023 kl. 15:52

Kolumn. Jag slogs en morgon av hur mycket det finns att förundras över när sommar går över till höst och höst till vinter. Färgerna, dofterna, tystnaden. Det är något speciellt när naturen skiftar och går in i en annan säsong. Det påminner mig om att världen och livet har en rytm att följa. 6.11.2023 kl. 08:00

Stiftsdagar. Firandet av Borgå stifts 100-årsjubileum kulminerade i en festmässa i Borgå domkyrka. Kyrkpressen frågade några festdeltagare vad de tyckte mest om under stiftsdagarna i Borgå – och vad de tror om de följande 100 åren. 29.10.2023 kl. 15:22