En missionär kvar i Pakistan

Världen.

Oroligheterna i Pakistan hotar stänga sjukhuset i Tank. Sjukhusets enda utländska personal är nu fysioterapeuten Jenni Haunia och kanadensaren Helen Khan.

17.11.2009 kl. 00:00

Pirre Saa

Jenni Haunia är i detta nu Finska Missionssällskapets enda missionär i Pakistan.

Marko Heusala

Det kristna sjukhuset är det enda stället där kvinnor och barn kan få vård i Tank. Barn- och mödrarådgivningen och fysioterapin fortsätter, fast de andra verksamhetsområdena krymper ihop.

Marko Heusala

Sjukhuset har mottagit patienter från gränsen mot Afghanistan, där oroligheterna har blossat upp. Nu hotar sjukhuset att stänga.

I Pakistans Nordvästra gränsprovins har det kristna sjukhuset i Tank råkat ut för stora problem. Den sista läkaren håller på att lämna sjukhuset och därför har patientavdelningarna stängts. Oroligheterna och sammandrabbningarna i Sydwaziristan har försvårat både ortsbefolkningens och sjukhuspersonalens liv.

Från början av november har sjukhuset drivits med sjukvårdarkraft. Sjukhusets tyska överläkare och administrator Ulla Schmitz, som arbetat i Tank i 20 år, dog helt oväntat i augusti. Den pakistanska manliga läkaren lämnade Tank endast efter ett par månaders arbete.

I denna situation ansåg sjukhusets sista läkare, amerikanen Becky Eiwen och hennes organisation Interserve att situationen var ohållbar. Doktor Eiwen återvänder till sitt hemland i november.

Sjukhusets enda utländska personal är nu fysioterapeuten Jenni Haunia från Finska Missionssällskapet och tf. administratören, kanadensaren Helen Khan, som är gift med en pakistanier som sköter sjukhusets fastigheter. Finska Missionssällskapet och den amerikanska missionsorganisationen World Mission Prayer League (WMPL) understöder sjukhuset.

Över 20 000 patienter får hjälp under året

Sjukhuset befinner sig på ett mycket fattigt och konservativt område vid gränsen mot Afghanistan och betjänar speciellt kvinnor och barn. Sjukhusets öppna hälsovård erbjuder barn- och moderskapsrådgivning, hälsofostran, familjeplanering, uppföljning av tuberkulospatienter samt  fysioterapeutisk rehabilitering. Den öppna hälsovården understöds med biståndsmedel från Finlands utrikesministerium.

Detta år, fram till september, har sjukhuset vårdat över 2 000 bäddpatienter och 17 000 poliklinikpatienter. Antalet operationer har uppgått till 750 och antalet förlossningar till 600. Sjukhuset har 77 bäddplatser.

Svårt att få läkare

Det är svårt att få skickliga inhemska och utländska läkare till det isolerade Tank på grund av oroligheterna. Tank ligger i närheten av Sydwaziristan där Pakistans armé gjorde en stor offensiv mot talebanerna i oktober. Tank hör inte till det egentliga krigsområdet, men arméns servicetransporter går igenom staden. Jenni Haunia berättar att man tidvis hör dånet av bombattackerna.

- Livet har försvårats på grund av utegångsförbud, mobilerna har inte fungerat på en månad, men tack och lov ännu trådtelefonerna. Många flyktingar har kommit till Tank från den kringliggande bergsbygden. De flesta bor hos släktingar, men utanför staden finns också två tältbyar.

- Tillsvidare har vi inte deltagit i flyktinghjälpen men några biståndsorganisationer har tagit kontakt och vill dela ut hjälp via sjukhuset, berättar Jenni Haunia. Då den sista läkaren har lämnat sjukhuset stänger vi bäddavdelningen och då är det också slut med operationerna.

Sjukhus på sparlåga

Sjukhuset har 140 anställda av vilka man nu måste säga upp 34. Man har lovat betala lön fram till början av nästa år, eftersom många har svårt att få arbete på annat håll.

- Med den vårdpersonal vi har kvar fortsätter vi med barn- och mödrarådgivningen, vaccinationerna, fysioterapin och uppföljningen av tuberkulospatienter. Sjukhusets apotek delar ut mediciner och laboratoriet gör enkla tester. Vi sköter också förlossningar, men problemfallen skickas till staden Dera Ismail Khan, som ligger 70 km från Tank.

Sjukhuset driver en treårig sjukvårdarskola, där en liten grupp fortsätter under Jenni Haunias ledning.

”Vem sköter oss”

- Den lokala befolkningen i Tank är verkligen orolig då det gäller sjukhusets framtid. För tillfället finns det inget sjukhus i staden där man kan göra kejsarsnitt eller få läkarhjälp på natten. Vårt sjukhus har också skött fattiga patienter, som inte har råd att betala, säger Jenni Haunia.

Ingen vet när sjukhuset kan återgå till det normala. Det kan ta flera år innan man får utländska läkare till sjukhuset. Det gäller att få visum och lära sig språket. Sjukhuset kan inte fungera om det bara finns en eller två läkare. Det behövs separata läkare för män och kvinnor på detta konservativa område.

- Under de gångna veckorna har många frågat mig om också jag tänker fara bort. Visst har jag tänkt på det, men  just nu är nog Tank det ställe där jag skall vara, säger Jenni Haunia.

Finska Missionssällskapet har verkat i Pakistans Nordvästra gränsprovins i femtio år. Samarbetspartnerna är numera Pakistans kyrka, som grundades 1970. Kyrkans Peshawar stift och World Mission Prayer League driver tillsammans med Finska Missionssällskapet sjukhusets verksamhet.

Kirsi Elo/Ann-Christine Marttinen/KP



Sara Grönqvist är för tillfället tf kyrkoherde i Väståboland, medan Janne Heikkilä är kyrkoherde i Korsnäs.

TJÄNSTER. Domkapitlet har fått in tre ansökningar till två kyrkoherdetjänster i stiftet. Herdetjänsten i Väståboland har fått två sökande och herdetjänsten i Tammerfors en. 1.2.2022 kl. 15:43
Päivi Huhtanen skattar sig lycklig som haft föräldrar, en man och vänner som förstått sig på hennes viljestyrka.

ÅSIKTER. Päivi Huhtanen var flickan med många åsikter i skolan – något som väckte motstånd. Hon har ofta gått mot strömmen och vågat ta oväntade beslut, som till exempel den där morgonen när hon blev ursinnig på Juha Sipilä. 1.2.2022 kl. 14:09
Den främsta orsaken till att människor kontaktar familjerådgivningen är svårigheter att kommunicera, skilsmässa och olika psykosociala kriser.

FAMILJERÅDGIVNING. Under 2021 hade kyrkans familjerådgivning flera klienter än någonsin tidigare. Unga personer söker sig allt mera till tjänsten. 31.1.2022 kl. 17:49
Open Doors publicerar varje år den så kallade World Watch-listan över de länder där kristna lever som farligast.

FÖRFÖLJELSE. Miika Auvinens jobb är att följa med var i världen kristna förföljs allra mest. I år har Afghanistan stigit upp som det land där det är svårast att vara kristen. 31.1.2022 kl. 10:37
Päivi Räsänens står åtalad för hets mot folkgrupp.

RÄTTEGÅNG. Rättegången mot riksdagsledamot Päivi Räsänen inleddes idag i tingsrätten i Helsingfors. Hon står åtalad för hets mot folkgrupp på grund av offentliga inlägg om homosexualitet. – Jag skulle inte bli förvånad om hon blev dömd, säger professor emeritus Dan Frände. 24.1.2022 kl. 15:41
Niklas Wallis (t.v.) installerades på söndagen som kyrkoherde i Kronoby församling av kontraktsprost Mia Anderssén-Löf (t.h.).

kyrkoherdeinstallation. På söndagen installerades Niklas Wallis som kyrkoherde i Kronoby församling. Wallis valdes redan hösten 2020 och tillträdde tjänsten för ett år sedan men på grund av pandemin har installationen fått vänta. Och när den nu blev av fick det ske utan biskop Bo-Göran Åstrands närvaro då han satt i karantän. 23.1.2022 kl. 13:32
Att vara ute i naturen har varit helande för Janne Kütimaa.

utmattning. – Jag var som en julgran. Alla hängde mer och mer på mig, också jag själv. Och jag såg ju så fin ut, och hade inga ben att promenera därifrån med, säger Janne Kütimaa om att bli svårt utbränd. 21.1.2022 kl. 11:56
Boris Salo har tillsammans med Larsmo När-TV spelat in åtta avsnitt om Markusevangeliet avsedda för samtal inom smågrupper.

Larsmo. Då pandemin sköt upp en inplanerad kurs valde Boris Salo att spela in kursen i stället. Nu får flera församlingar glädje av den. 20.1.2022 kl. 14:00
Kommunistregimen i Sovjet klassade Bibeln som en sagobok. Varför var de så rädda för den, undrar Håkan Nitivuori.

Bibel. Som ung smugglade Håkan Nitovuori biblar till Sovjet. I en specialsydd underskjorta bar han iland biblarna i Tallinn. 20.1.2022 kl. 09:43
Jan-Erik Andelin har bland annat jobbat som Nordenkorrespondent för Hufvudstadsbladet.

journalist. Jan-Erik Andelin börjar jobba för Kyrkpressen i februari. De senaste tolv åren har han varit journalist vid HBL. 19.1.2022 kl. 17:25

europa. Via sitt arbete som Svenska Yles medarbetare i Baltikum har Gustaf Antell genom åren fått en god insikt i det politiska läget i Östeuropa. – Jag har ingen större passion för att berätta historier men älskar samtidigt att ge en röst åt dem som inte hörs. 20.1.2022 kl. 06:00
Terese Norrvik, Jona Granlund, Ingrid Björkskog, Eva-Maria Ilmoni och Nenne Lappalainen börjar som medarbetare i Borgå stift.

BORGÅ STIFT. Borgå stift har fyra nya präster och en ny diakon. Vi ställde några frågor till dem. 19.1.2022 kl. 13:02

BORGÅ STIFT. På trettondagen vigdes fyra nya präster och en ny diakon i Borgå domkyrka. 11.1.2022 kl. 09:04

ungdomens kyrkodagar. Ungdomens Kyrkodagar (UK) som skulle ordnas i januari 2022 kommer på grund av rådande coronarestriktioner att flyttas fram och hålls istället 21-24 april på Lärkkulla i Raseborg. 10.1.2022 kl. 13:33
Patrica Strömbäck är tf kyrkoherde i Solf från årskiftet.

Profil. Patrica Strömbäck är ny tf kyrkoherde i Solf. – Solfborna tycker om och värnar om sin församling, tror jag. 5.1.2022 kl. 14:13

– Det politiska språket kommer sannolikt att hårdna. Och biskoparna och kyrkans ledning är ängsliga över vad de ska säga för att inte öka splittringen, säger professor Titus Hjelm.

partipolitik. Kristdemokraterna fjärmas mer och mer från folkkyrkan. Kyrkans anställda röstar på De Gröna. Sannfinländarna får inte kyrkfolkets sympatier. Och SFP:s kyrklighet är illa undersökt. Kyrkpressen har tittat på två nya undersökningar om politik och kyrka. 25.9.2023 kl. 17:24
Pauliina Parhiala, verksamhetsledare för Finska Missionssällskapet.

FINSKA MISSIONSSÄLLSKAPET. Finska Missionssällskapet kämpar med ekonomin och planerar en omstrukturering som kräver omställningsförhandlingar. Hela personalen omfattas. Uppsägningsbehovet uppskattas till högst en tredjedel av personalen. 22.9.2023 kl. 12:21

PSYKISKA PROBLEM. Familjerådgivningscentralerna har sedan 2020 besvarat enkäter om vilka trender som syns i familjerådgivningen. I enkäten 2023 sa 83 procent att klienternas psykiska problem har ökat. 20.9.2023 kl. 17:23
Camilla Svevar lämnar Replot för Vasa, och domkapitlets notarie Linus Stråhlman bekräftar att ingen vikarie hittats än.

Replot. Replotherden Camilla Svevar jobbar nu i Vasa – och domkapitlet har inte hittat någon vikarie. 18.9.2023 kl. 16:13
Församlingsrådets viceordförande Jan-Erik Eklöf är glad över att förlikningsavtalet nåddes.

kyrkoherdeval. Vanda svenska församling och Monica Cleve nådde förlikning om kyrkoherdevalet. Kristian Willis torde installeras som kyrkoherde i Vanda nästa år. 18.9.2023 kl. 15:50